Varisin dereceleri

Varisin dereceleri
 
 

Toplardamar hastalıklarının şiddeti günümüzde 0-6 arasında belirtilmektedir:
Derece O: Görülebilen toplardamar hastalığı yok
Derece 1: 1-3 mm çapında ince varisler
Derece 2: Çapı 4 mm üzerinde olan gerçek varisler
Derece 3: Bacakta şişlik
Derece 4: Ciltte kahverengi-siyah değişiklikler
Class 5: Cilt değişiklikleri ve ayak bileği çevresinde iyileşmiş yara
Class 6: Açık yara olması (hemen daima ayak bileği içi tarafında)
 

VARİS BELİRTİLERİ
 

Çapı 1 mm civarında olan genişlemelere kılcal varis denmektedir (resim 2). Kılcal varisler genelde görüntü bozukluğu dışında bir yakınmaya yol açmazlar. Özellikle çapı 3-4 mm üzerinde olan varislerde ise görüntü bozukluğuna ek olarak belirgin yakınmalar başlar (resim 3). Uzun süre ayakta kalma sonrası bacakta ağrı, şişme, hassasiyet ve ağırlık hissi oluşabilir. Hastalar bacakta sürekli bir sızlama olduğunu ve dinlenseler de kolay kolay geçmediğini farkederler. Bu yakınmalar günün sonuna doğru çok belirgin hale gelir ve hastalar ayakkabılarının dar geldiğini tanımlar. Bayan hastalarda adet dönemlerinde yakınmalar belirgin olarak artar.
Geç dönem varis hastalarında özellikle ayak bileği iç tarafında şişme ve siyaha yakın renk değişikliği başlar. Bu alan kaşıntılıdır ve ayakkabı vurması gibi küçük kaza ile yara açılabilir. Bu yaralar tipik olarak geniş, ancak derin olamayan yaralardır. Dipleri canlı kırmızıdır (resim 4). Tedavi çok güçtür. Açılan bu yaraların kapanması için uzun süren pansumanlar gereklidir ve tedavi hayat boyunca süregelir.
Tedavi edilmeyen varislerde gelişebilecek bir diğer komplikasyon enfeksiyondur. Varis kanın göllendiği alandır ve kan mikroplar içinde çok iyi bir beslenme ve çoğalma ortamıdır. Enfeksiyon gelişirse bu alanda kızarıklık, bölgesel ısı artışı, hassasiyet ve şişlik oluşur. Tedavi öncelikle antibiotikler ile enfeksiyonun kontrolüdür.



 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Kürşat Bozkurt

Prof. Dr. Kürşat BOZKURT, 1962 yılında İzmir'de doğmuştur.  Tıp eğitimini 1985 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1987 - 1993 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda yapmış ve Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 2 yıl boyunca İskoçya'da Royal Infirmary of Edinburgh Kalp ve Göğüs Cerrahisi Merkezi ve İngiltere'de Castle Hill Hospital Kalp ve Göğüs Cerrahi merkezinde çalışmış olan Prof. Dr. Kürşat BOZKURT, 1997 yılında Doçent, 2003 yılında ise Profesör unvanı almıştır. 16 Ekim 2003 tarihinde gerekli sınavları geçerek “Fellow European Board of Thoracic and Cardiovascular Surgeons (FEBCS)” unvanı almaya hak kazanmıştır. 1993 yılında “Fellow of the International College of Angiology (FICA)” üyeliğine ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Varis ameliyatı
Prof. Dr. Kürşat Bozkurt
Prof. Dr. Kürşat Bozkurt
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube