Varikosel hakkında

Varikosel hakkında

Varikosel testislerde ven adı verilen damarların aşırı derecede genişlemesinden kaynaklanır. Testislerde ki kan dolaşımının bozulması, ısı artımı, biriken taksit maddeler, Hipoki ve pH azalması nedeniyle sperm yapımında bozulmaya neden olur. Genellikle belirtisi testis ve kaşık bölgesinde oluşan ağrı şeklindedir. İleri evre de ise ele gelen yada gözle görülen damarlar şeklindedir. Varikosel kısırlığa neden olmasından dolayı önemli bir rahatsızlıktır. Normalde şergenlik sonrası sağlıklı erkeklerin %10 veya 20 sinde görülür. Kısırlık (infertilite) şikayeti olan erkeklerin yaklaşık %20 ile %40’ında varikosel mevcuttur.

Önceden en az bir çocuğu olan daha sonra ise kısırlık şikayeti çeken hastaların %80 inde varikosel görülmektedir. Varikosel her iki testiste de görülebilir. Ancak anatomik yakınlıkları dolayısıyla sol testiste görülme oranı %85, sağ testiste %15 civarındadır. Varikosel erkekte kısırlığın tedavi edilebilen rahatsızlığı olduğundan tedavi ve erken teşhis önemlidir.

Bu makale 16 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Miraç Turan

Op.Dr. Miraç TURAN, tıp eğitimini 1998-2004 yılları arasında Samsun  On Dokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2005-2010 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Miraç TURAN, iyi derecede İngilizce bilmektedir. Op.Dr. Miraç TURAN,  Memorial Şişli Hastanesi'nde hastalarını kabul etmektedir.

Türk Tabipleri Birliği, EAU (European Association of Urology),Symbiosis Sağlık ve Doğa Gönüllüleri Derneği üyesidir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
facebook
twitter
instagram
youtube
Etiketler
Varikosel tedavisi
Op. Dr. Miraç Turan
Op. Dr. Miraç Turan
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube