Prostat sadece erkeklerde bulunan, ceviz büyüklüğünde meni sıvısını üreten idrar kaçırmayı az da olsa engelleyen bir organdır. Prostat iltihabı, yaşla birlikte büyümesi ve kanserleri polikliniklere başvurma sebepleridir.
Psa denen hormon kanda ölçülerek erkeklerde tarama yapılır. Prostat kanserlerinde şikayet görülmeyebilirken büyümesi ve enfeksiyon durumlarında şikayetler olabilir. Prostat büyümesi ve iltihaplarında PSA yüksekliği görülebilir. Psa değerlerine göre biyopsi gerekebilir. Antibiyotik ve yardımcı medikal tedaviler sonrasında düşmeyen PSA seviyeleri çoğunlukla biyopsi gerektirmektedir.
Prostat enfeksiyonları kronik ve akut şeklindedir; uzun süreli ve ani başlayan, şiddetli durumlar olabilir. Prostatın büyümesi demek kanseri demek değildir. Büyümesi işeme bozukluklarına sebep olabilir. Medikal ve cerrahi tedaviler ile tedavi edilebilir. Cerrahi tedaviler açık , endoskopik (kapalı) yöntemler olabilir.
Son yıllarda plazmakinetik ve HOLEP yöntemleri en popülerleridir. Prostat büyümesi sebebi ile yapılan operasyonlardan sonra cinsel işlev bozuklukları görülmez. Kanser operasyonları sonrası cinsel işlev bozukluğu riski vardır. Prostat ameliyatı olan bir hasta cinsel ilişki sonrası yüksek oranda meni görememe durumu olur, cinsel ilişki sonrası meni mesaneye kaçar ve ilk idrarla dışarı atılır. Robotik ve açık prostat kanser operasyonları kanserden eşit derecede hastayı kurtarır. Fakat robotik cerrahinin iyi uygulandığı merkezlerde ereksiyon kaybının ve idrar kaçırmalarının daha az olduğu görülür.
Prostat hastalıkları ve prostat iltihabı
