Vajinismus egzersizlerı

Vajinismus egzersizlerı

Vajinismusun üstesinden gelmek, beden ve zihnin tekrar eğitilmesi ile gerçekleşebilir. İstem dışı kasılmaların sonucunda, cinsel birleşmeyi imkânsız kılan tüm negatif düşüncelerin inceleneceği bu bölüm, zihnin cinsel yaşantıya karşı var olan olumsuz düşüncelerden arınması üzerine odaklanmaktadır.

Vajinismusta PC kaslarının kasılması, danışanın duygularıyla ilişkili olarak bir savunma mekanizması şeklinde çalışma işlevine sahiptir. Bu olumsuz duyguların ayırt edilmesi, ifade edilmesi ve serbest bırakılması, danışanın bu mesajları bedenine göndermesine engel olacaktır.

Ayrıca bu süreç içerisine girmek, danışanın cinsel birleşme beklentisine karşı olan duygusal tepkilerini, korkudan kabule çevirecek, aynı zamanda da PC kaslarına gönderilen mesajlar da değişmiş olacaktır.

Vajinismus egzersizleri, ilk başlarda rahatsız edici olsa da pratik yapıldıkça alışılabilir düzeydedir ve asla ağrı yapmaz. Vajinismus yükünü kadınların üzerinden almakta kararlıyız. Vajinismus tedavi planı içinde olan yapılması gereken egzersizlerin 3 türü vardır:

- Gerginliği ortadan kaldırma egzersizleri
- Aşk kasları farkındalık egzersizleri
- Vajinal dilatör egzersizleri

Vajinismus egzersizleri hakkında detaylı bilgiler

Vajinismusun üstesinden gelebilmek adına, cinsel terapi sürecininbir parçası olan ve “aşk oyunları” adını verdiğimiz çeşitli egzersizleri yapmak gerekiyor. Bu egzersizler, vajinismusun çiftin üzerindeki fiziksel ve ruhsal baskısıyla başa çıkabilmeleri için oldukça yararlıdır. En güzeli de bu egzersizlerin evde tek başına ya da eşle birlikte yapılabilmesidir.

Bahsedeceğimiz egzersizlerin tam anlamıyla uygulanabilmesi için ideal ortamın oluşturulması gerekir. İdeal ortamın oluşması için gerekli en temel unsur çifttin uzlaşması ve hoşgörüsüdür.

Bu, vajinismusu hatırlatan ve çiftin sığındığı bir yer olmaktan çok, cinsel aktiviteleri destekleyen ve ego güçlerinin en iyi şekilde kullanılmasına fırsat tanıyan akılcı bir ortam olmalıdır.

Bu nedenle, kişi ve partneri arasındaki etkileşimin, davranışları etkilediği fikrine dayanan “tedavi edici ortam kavramı”, bulunacakları çevreyi tüm yönleriyle içeren geniş ve kavramsal bir yaklaşım ortaya koymaktadır. Diğer bir değişle, ortamdaki tüm kaynakların en ideal egzersizin yapılmasını sağlayacak şekilde vajinismuslu çift için düzenlenmesidir.

Vajinismus gerginliği ortadan kaldırma egzersizleri

Bu başlık altında toplanan egzersizler anlaşıldığı üzere aşk kaslarını gevşetmeye yardımcı olan alıştırmalardır. Kadının bilinçli bir şekilde yaptığı kasılma ve gevşemeler hem duyguların ayırt edilebilmesinde hem de kasların kontrolünün öğrenilmesinde yararlı olacaktır.

İlk denemede, kol ve bacak gibi alışmış olan kasları kasıp gevşetmek, daha küçük olan aşk kaslarını kasıp gevşetmeden daha kolay olacaktır. Fakat aşk kasları kontrol edilmeye başlandıkça vajinismus (vaginismus) egzersizleri de kolaylaşacaktır.

Vajinismus Aşk kasları farkındalık egzersizleri

Aşk kasları adını verdiğimiz pelvik taban kaslarının kontrolü, vajinismuslu kadının vajinal bölgesini kontrol edebilmesi anlamına gelmektedir. Zaten vajinismusun nedeni de bu kasılmalardır. Cinsel terapi planı da aşk kaslarıyla ilgilidir.

Amaç, aşk kasları üzerinde bilinçli kontrolü daha yüksek bir seviyeye ulaştırmak ve çiftlerin sağlıklı bir cinsellik yaşamasını sağlamaktır.

Vajinal dilatör veya parmak egzersizleri

Bu son egzersiz de vajina dışarıdan girecek bir cisme veya parmağa hazırlanır. Çeşitli büyüklüklerde vajinal dilatörlerkullanarak veya parmaklarla yapılır. Çok küçük dilatör ile başlanıp penise benzer daha büyük bir dilatör ile egzersizlere son verilir veya küçük parmakla başlayıp, işaret parmağıyla devam edilir. Bu egzersizler kadının cinsel birlikteliğe hazırlanmasını sağlar. Ayrıca, ağrısız ve acısız bir cinsel birleşme yaşayabileceği fikrinin zihninde oluşmasını sağlamaktadır.

Böylece kadın cinsel birliktelikten zevk almaya odaklanır ve zevk alır. Vajinal dilatör ve parmaklar, aşk kaslarının yeniden eğitilmesine yardımcı olur. Vajinaya iki parmak yerleştirmek problemin süresine ve egzersizlerin zamanında yapılmasına bağlı olarak birkaç gün veya haftalarca sürebilir.

Ağrı çekmeden, birkaç dakika boyunca kadın vajinasına iki parmağı sokabiliyorsa veya eşinin iki parmağını alabiliyorsa, cinsel ilişkiye girmenin zamanı gelmiş demektir. İlk birkaç dakika kadının üstte olduğu bir cinsel ilişki pozisyonu denenmelidir, böylece kontrol onun elinde olacaktır. Sanki bir bağırsak hareketiymiş gibi kadın eşinin penisini vajinasına yerleştirerek ve bunu dışarı iterek deneyebilir. Bu aynı zamanda kasları dışarı itmek ve daraltmaktır.

Acı verdiği takdirde kadın durmalı, aşk kaslarını kasıp, sonra rahatlatmalıdır. Vajinanın içindeki penisi birkaç dakika kımıldatmadan içerde tutmak hiç de fena bir fikir değildir. Bunu başarıyla yaptıktan sonra kadın bir iki kez hareket ettirebilir böylece kontrolü eline almış olur. Bunu yapmadan önce kadın eşiyle konuşmalıdır. Acı çekilmediği takdirde, bir sonraki sefer çift istediği her şeyi yapabilir. Vajinismus tedavisi, tüm bilgiler.

Vajinismus Tedavisinde Ev Ödevleri

Vajinismus tedavisi için sürecinde  her çifte kendi sorunlarına yönelik olarak hazırlanan  evde birlikte gerçekleştirilen eşler arası uygulamalara, ev ödevleri denir. Ev ödevlerinin seçimini deneyimli bir cinsel terapist planlamalıdır.

Vajinismusun giderilmesiyle ilgili olarak tamamlayıcı bir eğilime sahip olan bir dizi özel uygulama ve yöntem mevcuttur.  Nefes egzersizleri, dokunma egzersizleri, parmak egzersizleri gibi.

Bu sayılan uygulamaların bazıları için eş desteği faydalı ve gerekli iken bazılarını kadın tek başına yapmalıdır.Ayrıca, ev ödevleri çiftin sorumluluk duygularını ve öz disiplinlerini geliştirmeleri için önemli fırsattır. Tutarlı bir şekilde ev ödevlerine vakit ayıran bir çift, yapmayanlara göre vajinismus (vaginismus) tedavisinde daha başarılı olurlar. Çift ev ödevlerini ı yaparak hedefe daha kolay ve hızlı ulaşır. Bir işe zamanında başlamak ve bitirmek, sorumluluk üstlenmek, kendine yeterli olmak ve kurallara  uymak, cinsel terapideki başarıyı pekiştirir. Ev ödevleri, vajinismuslu çiftin yardıma ihtiyacı olan alanları belirlemesine yardımcı olur, terapi ve ev arasında bir köprü oluşturur.

Ev ödevlerinde esas olarak kaçınılan davranışla yüzleştirmek hedeflenir. Cinsel terapi sürecinde danışanın korktuğu durumla yüzleşmesi ve korkusunun anlamsız olduğunun ona gösterilmesi gerekmektedir. Bir başka deyişle, vajinismustaki koşullu şartlanmanın oluşma mantığına uygun bir şekilde haz verici bir durumla, kaçınılan veya sıkıntı duyulan cinsel ilişkiden korkma davranışı eşleştirilerek, koşullu şartlanma tersine döndürülebilir.

Pratik uygulamada ağrı ve acı olacak kaygısıyla cinsel ilişkiden kaçan danışana davranış hedefi olarak, parmak egzersizleri hedeflenmişse kişi bu egzersizleri yapmaya zorlanır. Vajinasına kendi parmağını sokarak danışan bu duygusuyla yüzleşir. Terapi sürecinde çiftlerin bazı koşullara uymaları gerekir. Çünkü bu koşullara uyulmadığı takdirde tedaviden sonuç almak mümkün olmaz.

 

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yasemin Yıldız

Op. Dr. Yasemin YILDIZ, 1973 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Şanlıurfa’da tamamlamıştır. Lisans eğitimine başlamış olduğu Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000 yılında Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ihtisas eğitimine başlamıştır ve 2004  yılında eğitimini tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Normal Doğum ve Sezaryen, Tüp bebek, Jinekolojikhastalıklar ve cerrahisi ile ilgili bölümlerde uzman doktor olarak görev yapmıştır. 2008 yılında Holistik Cinsel Terapi eğitimini tamamlamasının ardından 2008 yılından beri spesifik olarak Vajinismus tedavisi ile ilgilenmekte ve bu alanda teorik ve pratik alanda çalışmalarını sür ...

Etiketler
Vajinismus parmak egzersizi
Op. Dr. Yasemin Yıldız
Op. Dr. Yasemin Yıldız
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube