Vajinismus hastası normal doğum yapabilir mi?

Vajinismus hastası normal doğum yapabilir mi?

Vajinismus normal doğuma engel mi?

Vajinismus problemini yaşarken gebe kalmak çok düşük bir ihtimalde olsa bazen penisin sınırlı girişi veya üstüne boşalma diye tabir ettiğimiz durumlarda ortaya çıkabilir. Gebelik oluşur isevajinismus tedavisi doğum sonrasına ertelenmelidir. Gebelik sırasında vajinismus tedavisi uygulamak hamile anneye ekstra bir duygusal yük yaratır. Enfeksiyon riski nedeniyle vajinal giriş egzersizleri, parmak egzersizleri, dilatörler kullanılmamalıdır.

Tedavi edilmemiş bir vajinismus hastasını normal doğum yapmaya zorlamak kendi deneyimlerine dayanarak söyleyebilirim ki kesinlikle doğru değildir.Çünkü bazen  normal doğum yapınca vajinismus geçer diye düşünülebilir.Doğum süreci içindeki vajinal muayene girişimleri ve rahatsızlık hissi var olan vajinismus tablosunu daha da ağırlaştırır.Gebelik öncesi vajinismus sorunu olan bir kadın normal doğum yapmaya zorlanmamalıdır. Çünkü ilişkiye girmek ile doğum yapmak aynı değildir.

Doğum sırasında vajinal kaslar bebeği dışarı atmak ile görevlidir. Ayrıca doğuma özel hormonlar da bu fonksiyonlara yardımcı olur. Vajinal kaslar ilişkiye girerken ya da tampon kullanırken bir şeyi içeri almak üzere çalışırlar. Kullanılan kaslar aynı olsa da kullanım şekilleri farklıdır.

Doğum vajinal kasları bir miktar gevşemekle birlikte vajinismus normal doğum ile iyileşmez. Vajinismusta kasılan vajina değil beyindir. Zihindeki sorun geçmeden vajinismus iyileşmez. Ancak gebe kalmadan önce vajinismus tedavisi almış ve iyileşmiş olan bir anne adayı eğer doğru ve bilinçli bir şekilde tedavi edilmiş ise rahatlıkla normal doğum yapabilir.

Hatta vajinismus sorununu yaşadığı dönemde genellikle ‘ben asla normal doğum yapamam ‘diyen bir çok hastam tedavi sonrası bu fikirlerinde de bir değişim yaşayarak,  vajinismus sorunu olmayan kadınlara göre daha rahat ve korkusuz normal doğumlar yapmışlardır. Vajinismus tedavisi olmak normal doğum yapma oranlarında belirgin artışa neden olmuştur. Vajinismus tedavisi olduktan sonra daha bilgili, daha farkında ve daha kendine güvenen bireyler haline dönüşmenin bunda ciddi bir katkısı olduğu düşüncesindeyim.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yasemin Yıldız

Op. Dr. Yasemin YILDIZ, 1973 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Şanlıurfa’da tamamlamıştır. Lisans eğitimine başlamış olduğu Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1997 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000 yılında Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ihtisas eğitimine başlamıştır ve 2004  yılında eğitimini tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Normal Doğum ve Sezaryen, Tüp bebek, Jinekolojikhastalıklar ve cerrahisi ile ilgili bölümlerde uzman doktor olarak görev yapmıştır. 2008 yılında Holistik Cinsel Terapi eğitimini tamamlamasının ardından 2008 yılından beri spesifik olarak Vajinismus tedavisi ile ilgilenmekte ve bu alanda teorik ve pratik alanda çalışmalarını sür ...

Etiketler
Vajinismus tedavisi
Op. Dr. Yasemin Yıldız
Op. Dr. Yasemin Yıldız
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube