Vajina estetiği!

Vajina estetiği!

Kadın genital organındaki estetik müdahalelerden en çok yapılanı hipertrofik labia minora redüksiyonu (vajen küçük dudaklarının küçültülmesi) olmakla birlikte, labia majora reduksiyonu (büyük dudakların küçültülmesi) ve labialara ve pubik bölgeye yağ enjesiyonu da yapılmaktadır.

Labia minoraların büyük olması özellikle genç ve orta yaş kadınlarda psikolojik ve sosyal problemlere sebep olur. Hastaların doğru düzgün spor yapmasını engeller. Devamlı hissedilen ıslaklık hissi sinir bozucudur. Ayrıca labia minoralar kolaylıkla tahriş olarak ağrılı ve kokulu enfeksiyonlara neden olabilir ki bu da sağlıklı bir cinsel hayatı engeller.

Anatomik olarak dikkat edilmesi gereken en önemli şey labia minoraların (küçük dudaklar) hemen hiç bir zaman mükemmel bir şekilde simetrik olmadıklarıdır. Genellikle dudaklardan bir tanesi daha büyüktür ve bu vajen girişini kapatır. Bu nedenle hastalar sıklıkla büyük olan dudağın küçültülmesini ve böylece asimetrinin düzeltilmesini isterler. Çünkü onlara göre asimetri anormaldir. Böyle bir durumda asimetrinin derecesi önemlidir ve her asimetrinin cerrahi gerektirmeyeceğini bilmek gerekir.

LABİA MİNORA HİPERTROFİSİ (VAJEN KÜÇÜK DUDAKLARININ BÜYÜK OLMASI)
Sınıflandırılması 1993 yılında Talita Franco tarafından yapılmış olup:
Type I: 2 cm den küçük
Type II: 2-4 cm arası
Type III: 4-6 cm arası
Type IV: 6 cm den büyük.

CERRAHİ TEKNİK:
Labia Minora hipertrofisinin cerrahi olarak düzeltilmesinde pek çok kesi tekniği tanımlanmış olmakla birlikte hemen hepsi aynı sonucu vermeye hizmet ederler. Ameliyat sedasyon altında ve lokal anestezi ile yapılır. Hastaya ameliyat sırasında antibiyotik tedavisi başlanır ve antibiyotik ve NSAI tedavi operasyondan sonraki bir hafta boyunca devam eder. En sık kullanılan kesilerden bir tanesi S kesi olup bu kesi sayesinde son derece elastik olan bu dokuda kontraktürler oluşması önlenmiş olur. Amaç yukarıda da belirtildiği gibi tam olarak simetrik labia minoralar oluşturmak değildir. Tersine labialardan büyük olanının yine bir miktar büyük bırakılması ileride cinsel ilişki sırasında oluşabilecek problemleri önler. Kesiler daha sonrası alınması icap etmeyen sütürler ile dikilirler. Bir diğer sık kullanılan küçültme yöntemi de wedge eksizyondur.

Bazı labia minora hipertrofilerinde clitoral prepuce'da da büyüklük olabilir. Eğer labia minora reduksiyonu yapılır ancak klitoristeki problem giderilmezse işlem sonrası klitoris bir mikropenis gibi görülebilir. Böyle vakalarda labia minora reduksiyonu sırasında klitorisin her iki lateralinden fusiform eksizyonlar yapılarak bir düzeltme yoluna gidilmesi gerekir. Bu bölgenin anatomisinin iyi bilinmesi ameliyat sonrasında klitorisin tam merkeze getirilmesini sağlamak açısından önemlidir.

Operasyon sonrası ilk 15 gün hastalar için zor olabilir. Ağrı kesici ilaçlar hastaların ağrısını azaltır. Ancak bu dönemde en önemli şey hastaların küvette yıkanmaması (duş önerilir) ve 1-1.5 ay cinsel ilişkide bulunmamalarıdır.

LABİA MAJORA HİPERTROFİSİ (VAJEN BÜYÜK DUDAKLARININ BÜYÜK OLMASI)
Bu problem iki yöntemden birisiyle veya sıklıkla ikisinin kombine edilmesiyle tedavi edilir.
1. S insizyon ve eksizyonu veya değişik tiplerde wedge eksizyon
2. Lipoplasty

Bazı hastalarda, özellikle şişman bayanlarda, pubis lift (germe) gerekebilir. Cerrahi işlem yukardakine benzer şartlarda gerçekleştirilir ve postoperatif bakımı aynıdır.

LABİA MAJORA VE MİNORALARIN ATROFİSİ VEYA HİPOPLAZİSİ (BÜYÜK VEYA KÜÇÜK DUDAKLARIN İNCE GÖRÜNÜMÜ)
Daha nadiren görülmekle birlikte bu deformiteler hastalarda oldukça problem yaratıyor olabilir. Bu hastaların pek çoğu eksiklik olan bölgeye yağ enjeksiyonu yapıldıktan sonra cinsel ilişkinin hem daha kolay hem de daha zevkli olduğunu belirtmişlerdir. Yağ enjeksiyonu hem labiaların kalınlaşmasını sağlar hem de vajinal girişi daraltarak erkek ve kadının cinsel ilişkiden aldığı zevki artırır. Bir kerede verilen yağ miktarını fazla tutup iyileşmenin gecikmesindense gerekirse 6 ay sonra bir kez daha yağ enjeksiyonu yapmak daha iyi bir fikirdir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Naci Çelik

Op. Dr. Naci ÇELİK, 1969 yılında Isparta'da doğmuştur. Lise öğrenimini Kuleli Askeri Lisesi'nde bitirdikten sonra Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında derece ile tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Aynı yıl Ege Üniversitesi  Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda ihtisasına başlamıştır. 2001 yılında da Plastik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Öğrencilik hayatı boyunca pek çok burs kazanmış olan Op. Dr. Naci ÇELİK, tıp eğitimi esnasında Gata Başarı Bursu ile Almanya ve Belçika'ya gönderilmiştir.  Ege Üniversitesi'ndeki eğitimi döneminde de asistanlığının 4. senesinde Chang Gung Memorial Hospital Taiwan'da Fellowship olarak 2 yıl çalışmalarda bulunmuştur. Taiwan'da bulunduğu sürede "Residents Best Paper" ödülüne ve Taiwan Hükümeti tarafından "Deneysel Çalışma Bursuna" layık görülmüştür. Ayrıca 2 ...

Etiketler
Vajina estetiği
Op. Dr. Naci Çelik
Op. Dr. Naci Çelik
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube