Üvey ailelerdeki zorluklar

Üvey ailelerdeki zorluklar

Günümüzde çok sayıda etkenle birlikte evlilik birliği bozulabilmektedir.  bozulan evlilik birlikleri çok büyük oranda boşanmayla sonlanmaktadır. Boşanmış ailelerde en çok mağdur olan fertler maalesef çocuklar olmaktadır. Anne ve babasının ayrılmasıyla güveni zedelenen çocuk, anne ve babasının bundan sonra nasıl yaşayacağını, kendisinin nerede kalacağını, hayatında önemli kayıplar olup olmayacağını, yeni tanıştığı kişiyi yani üvey anne veya babayı hangi konuma koyacağını düşünerek kaygılanabilir, üzülebilir. Hele ki anne ya da baba tekrar evlenirse çocuk üvey anne/babayı kabul etmeyi öz anne ve babaya ihanet olarak görebilir, bu süreçte çocukların fevri davranışlar sergilemesi olağan karşılanabilir. Üvey ebeveyni kabul etmek yaş cinsiyet mizaç kişilik gelişimi zeka düzeyine göre değişkenlik gösterir.

 Velayetin annede kaldığı hallerde ( ki ülkemizde mutad uygulama bu şekilde)baba, hissetmiş olduğu suçluluktan ötürü ilgisizlik hatta asgari sorumluluğunu yerine getirmeme gibi davranışlar içine girebilir. Keza anne ise yaşamış olduğu kaygı ve vicdan azabıyla çocuğa karşı yersiz bir müsamaha gösterip sorumluluk vermekten ve tenkit etmekten kaçabilir, çocuğa sınır koymayı ihmal edebilir, bu ise çocuğun gelişimini ve davranışlarını olumsuz yönde etkileyebilir.

Son haftalarda yazılı ve görsel medyadaki haberlere konu olan üvey anne baba dehşetinin “çocuk istismarı” başlığıyla uzunca bir süredir bilimsel ve toplumsal  mecraların gündeminde olduğunu biliyor muydunuz?

 Muhtemelen geçmişte yaşadığı travmaları atlatmakta beceri gösteremeyen ve bunu psikopatik ve sosyopatik şekilde dışa vuran bir üvey annenin yer aldığı böyle bir haber sonrasında tüm üvey ebeveynleri zan altında bırakacak şekilde yapılan yorumlara katılmak mümkün değil, bununla birlikte özellikle üvey anneler  için pratik birkaç öneriyi de belirtmek isterim.

Üvey anne olarak rolünü iyi belirlemeli

Partneriyle uyum içinde hareket etmeli

Çocuğa öz ebeveyn olmak istemediği açıkça anatılmalı

Kurallar üvey/öz her çocuk için aynı olmalı

Öz anne ya da babasıyla sorun yaşadığında yanında olmalı.

.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Deniz Koray Görücü

Etiketler
Çocukta özgüven
Uzm. Dr. Deniz Koray Görücü
Uzm. Dr. Deniz Koray Görücü
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube