Üroloji nedir

Üroloji terimi, idrar ve bilim anlamlarına gelen “üro” ve “loji” kelimelerinden türetilmiştir. İdrar bilimi anlamına gelmektedir. Eski ismi bevliyedir. Arapça idrar anlamına gelen "Bevl" den türetilmiştir.

Üroloji nedir

Üroloji terimi, idrar ve bilim anlamlarına gelen “üro” ve “loji” kelimelerinden türetilmiştir. İdrar bilimi anlamına gelmektedir.

Anlamından da anlaşılacağı gibi idrarın temas ettiği organların bilimidir. Böbrekler, böbreklerden çıkan idrar kanalları (üreterler), mesane ve alt idrar yolu (üretra) ayrıca erkeklerde alt idrar yolunun başlangıç bölümünü çevreleyen prostat, ayrıca penis ve testis hastalıkları ile ilgilenir. Böbreklerin hemen üstünde yer alan böbrek üstü bezlerinden kaynaklanan kitlelelerin (tümör) tedavisi de üroloji bilim dalının sınırları dahilindedir.  Bu sebeple her yaş ve cinsiyetten hastalara hitap eden geniş bir bilim dalıdır. Adı geçen organların hastalıklarının gerek ilaçla gerekse de ameliyatla tedavileri ürologların sorumluluğundadır.

İç hastalıklarının alt birimi olan nefroloji ile üroloji karıştırılabilmektedir. İki branşın ilgi alanlarını şu şekilde ayırt edebiliriz: nefroloji böbreklerin idrar üretim bozuklulukları ile ilgilenirken üroloji oluşan idrarın atılmasına engel olan hastalıkların tedavisi ile ilgilenir.

Bu makale 21 Haziran 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Orhan Ünal Zorba

 

Doç. Dr. Orhan Ünal Zorba, aslen Trabzon'lu olmakla birlikte fahri İstanbul'ludur.1977 sonrasında öğrencisi ve asistanı da olacağı İstanbul Tıp Fakültesi'nde dünyaya gelmiştir. İstanbul Tıp Fakültesi'ndeki her hoca kendi sahasında çok değerli öğretim üyeleri ancak cerrahi branşlardaki hocaların kendisi üzerindeki etkisi biraz daha farklı olmuştur. Bu nedenle kendisi de her cinsiyetten ve yaştan hastalara hizmet verdiği cerrahi bir branş olan Üroloji bölümünde karar kılmıştır.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Üroloj genel
Doç. Dr. Orhan Ünal Zorba
Doç. Dr. Orhan Ünal Zorba
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube