Üroflovmetri nedir

İşeme hızının ölçülmesi işlemidir.

Üroflovmetri nedir

Üroflovmetri nedir?

İşeme hızının ölçülmesi işlemidir.

Üroflovmetri nasıl çalışır?

Hastanın dijital bir tartı üzerine yerleştirilmiş kaba işemesi istenir. Bu tartının alıştığımız diğer tartılardan fakı her saniye üstündeki ağırlığı ayrı ayrı ölçüp saniyede kaç ml işendiğini hesaplayabilmesidir.

Üroflovmetri hangi durumlarda yapılır?

İşeme hızında azalma şikâyeti olan hastalarda hızın tespiti için yapılır.

Normal işeme hızı kaçtır?

Yaşa ve cinsiyete göre değişmekle birlikte 15-20ml/sn üzeri değerler normal sayılır. İdrar akım grafiği sivri bir tepe gibi görünür.

Prostat büyümesi olanlarda üroflovmetride ne gibi değişiklikler olur?

İdrar akım hızı düşerken (10ml/saniyenin altına), işeme süresi uzar. Akımın grafiği sağa doğru uzamış bir eğri şeklinde olur. İdrar akım grafiği normale göre daha alçak ve geniş bir tepe gibi görünür. 

Alt idrar yolu (üretra) darlığı olanlarda üroflovmetride ne gibi değişiklikler olur?

İdrar yapma hızı düşer; ancak üroflovmetrideki idrar akım grafiği tepe şeklini çizmez, daha düz bir çizgi şeklinde görülür ve yine süre uzamış olur.

Bu makale 21 Haziran 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Orhan Ünal Zorba

 

Doç. Dr. Orhan Ünal Zorba, aslen Trabzon'lu olmakla birlikte fahri İstanbul'ludur.1977 sonrasında öğrencisi ve asistanı da olacağı İstanbul Tıp Fakültesi'nde dünyaya gelmiştir. İstanbul Tıp Fakültesi'ndeki her hoca kendi sahasında çok değerli öğretim üyeleri ancak cerrahi branşlardaki hocaların kendisi üzerindeki etkisi biraz daha farklı olmuştur. Bu nedenle kendisi de her cinsiyetten ve yaştan hastalara hizmet verdiği cerrahi bir branş olan Üroloji bölümünde karar kılmıştır.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Üroflovmetri
Doç. Dr. Orhan Ünal Zorba
Doç. Dr. Orhan Ünal Zorba
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube