Tuzu azaltmanın 7 etkili yolu

Tuzu azaltmanın 7 etkili yolu

Eski çağlarda yemekleri korumak için kullandığımız tuz, kimi zaman para yerine geçmiş, kimi zaman da misafirlere sunulan bir kültür öğesi haline gelmiş. Hayatımızda hala önemli bir yere sahip olan tuzu nadiren eski şekilleriyle kullanmaya devam etsek de, bugün en yaygın amacı yemeklere lezzet katmak.

Tuz kullanmanın sonuçları hala tartışılsa da, çoğu besin gibi tuz da, önerilen düzeylerin üzerinde kullanıldığında oldukça zararlı hale gelebiliyor. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon başta olmak üzere felç, kalp krizi, kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, mide kanseri, böbrek taşı, kemik erimesi ve vücutta şişlik gibi değişik sorunlara yol açabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün günlük önerdiği tuz tüketim miktarı 5 g, biz ise Türkiye olarak günde ortalama 15 g tuz tüketiyoruz. Günlük tuz tüketiminin günde 5 grama indirilmesi ile her yıl dünyada kalp krizi ve inmeye bağlı 2.5 milyon ölümü önleyebiliriz. Peki günlük alımımızın 5 gramı (bir tatlı kaşığı) geçmemesi gereken tuz tüketimimizi nasıl azaltabiliriz? Yemeği daha tatmadan tuz atanlar ve tuza doyamayanlar için, işte tuzu azaltmanın 8 etkili yolu:

Taze sebze ve meyveleri tercih edin. Paketlenmiş veya işlenmiş sebzeler korunmak için tuzlanmış olabilirler. Dondurulmuş meyve ve sebzelerdeki sodyum miktarı düşük olduğundan, üzerinde “taze donmuş” yazması koşuluyla tercih edebilirsiniz.

Aynı şekilde paketlenmiş ve işlenmiş et yerine taze et kullanın. Böylece işlenmiş etteki doğal olmayan, fazladan tuzu tüketmemiş olursunuz.

Hazırladığınız yemeklere tuzu hazırlama esnasında değil, piştikten sonra ilave edin.

Yiyeceklerin etiketlerindeki sodyum miktarına mutlaka dikkat edin. Ürünlerin etiketlerini okumayı alışkanlık haline getirin.

Peynir ve zeytinlerin az tuzlu olanlarını tercih edin.

Yemeğin tadına bakmadan tuz koymayın. Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve farklı baharatlarla yemekleri tatlandırılabilirsiniz. Nane, kekik, soğan, sarımsak yemeklere tuz olmadan lezzet verir, tuz yerine kendinizi bu lezzetlere alıştırmaya çalışın.

Tuzlu yemek, zamanla kazanılan bir alışkanlık olduğundan, çocuğunuzu tuz tüketmeye alıştırmamaya çalışın. Tuzu seven biriyseniz, sizin için de daha az tuzla yaşamaya alışmak 6-8 hafta kadar sürer. Ama bir kere tuzsuzluğa alıştığınızda bol tuzlu yiyeceklere bir daha hiç dönmek istemeyeceksiniz.

Sağlığınızın tadının tuzunun kaçmadığı günler dilerim.

 

Bu makale 4 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ceren Batmaz Sarı

Uzm. Dyt. Ceren Batmaz Sarı,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik, Bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak Diyetisyen unvanı almiştir.İhtisasını ise İstanbul Acıbadem Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik,bölümünde tamamlayarak uzman diyetisyen olmuştur.

Mesleki çalişmalarına online olarak devam etmektedir

 

 

 

 

Etiketler
Sağlıklı beslenme önerileri
Uzm. Dyt. Ceren Batmaz Sarı
Uzm. Dyt. Ceren Batmaz Sarı
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube