Çocuklarda obezite diyabete neden oluyor

Çocuklarda obezite diyabete neden oluyor

Günümüzde çocukluk çağı obezitesi en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. Obezite, Tip 2 diyabet için önemli bir risk faktörü olup Tip 2 diyabetlilerin % 90’ı obezdir. Son yıllarda özellikle obez ergenlerde glukoz intoleransı sıklığına dikkat çeken araştırmalar yayınlanmaktadır. Obez çocuklarda normal glukoz düzeylerine rağmen hiperinsülinemi insülin direncinin varlığını gösterir. Eğer tedbir alınmazsa bu Tip 2 diyabetin başlangıç döneminin yansıması olabilir.

Beslenmenin düzenlenmesi ve ağırlık kaybı, diyabetin izleminde temel öğelerden birisidir. Diyabetli çocuğun günlük kalori ve besinsel gereksinimleri diyabetli olmayan diğer yaşıtı çocuklardan farklı olmayıp, yeterli ve dengeli bir beslenme planı hazırlanmalıdır. Tip 2 diyabet riski altındaki obez bireylerde ağırlık kaybının hiperglisemi riskini 23 kat, hiperinsülinemi riskini ise 6 kat azalttığına dair kanıtlar vardır.

Ancak hızlı ağırlık kaybına yol açan programlar çocuklar için güvenli değildir ve kaybedilen ağırlığın korunmasını güçleştirir. Ayrıca uzun süreli sağlıklı yeme davranışı geliştirmeyi de sağlamaz.

Obez diyabetiklerde öğün sayısı ve öğün içeriği çok önemlidir. Beslenme sıklığının arttırılarak 3 ana 2-3 ara öğünlü beslenme planı düzenlenmelidir.

Şekerli ve gazlı içeceklerin yerine su, ayran, süt ve taze sıkılmış meyve sularının tüketimine özendirilmelidir.

Yemeklerin yavaşça ve iyice çiğneyerek yenmesi öğretilmelidir. Tv ve bilgisayar başında atıştırmalardan kaçınılmalıdır. Günde 2 saatten fazla Tv ve bilgisayar başında geçirilen zamanın obezite riskini % 28 arttırdığı rapor edilmiştir.

Çocuklarda abur cubur ve fast food tüketimi obezitenin başlıca tetikleyici etkenlerindendir. Doymuş yağ alımının yüksek olması insülin direnci gelişimine neden olabileceğinden doymuş yağ alımının azaltılması ve gereksinimleri kadar alınacak miktarların belirlenmesi gerekmektedir.

Posa tüketiminin yetersiz olması da Tip 2 diyabet için risk oluşturabilmektedir. Posa tüketimini arttırmak için beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler, pirinç yerine bulgur, meyve sularının yerine kabuklu meyvelerin soyulmadan yenmesi, günde 5 porsiyon sebze-meyve  ve haftanın 2-3 günü kurubaklagil tüketilmelidir. Posa içeriği yüksek glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenildiğinde insülin hormonunda ve yağ depolanmasında azalma meydana gelir ve yağ yakımı başlar. Sonuçta da kilo kaybı oluşur.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Zeynep Budakoğlu Subaşı

Diyetisyen Zeynep Subaşı, beslenme ve diyetetik branşı eğitimini 2009 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde tamamladı. Lisans öğrenimi süresince Başkent Üniversitesi Hastanesi ve GATA Hastanesinde yetişkin beslenmesi ve zayıflama, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Pediatri ve Metabolizma hastalıkları bölümünde çocuk beslenmesi ve ASELSAN kurum mutfağında kurum beslenmesi üzerine stajlarını tamamlayan Dyt. Subaşı, bunların yanı sıra Formeo Anne Çocuk Departmanında da 3 ay boyunca gönüllü stajyer olarak hizmet vermiştir. Profesyonel çalışma hayatına sağlıklı beslenme ve diyet programlarıyla kilo takip ve kontrolü, kalp damar hastalıklarında beslenme konularında sorumlu diyetisyen olarak  2009 yılında Dr. Ali OTO’ nun ekibi ile başlayan Dyt. Subaşı, 2010 ile 2015 yılları arasında pediatrik endokrinoloji a ...

Etiketler
Çocuklarda obezite
Dyt. Zeynep Budakoğlu Subaşı
Dyt. Zeynep Budakoğlu Subaşı
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube