Haydi dışarı çıkma vakti!!!

Haydi dışarı çıkma vakti!!!

Okulların kapandığı, tatilin başladığı şu günler, çocuklarımızın sağlıklı büyüyüp gelişmesinde çok önemli yeri olan sporun, fiziksel aktivitenin tam zamanı..

Çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren düzenli aktivite alışkanlığı kazandırmak, egzersizi günlük yaşamın bir parçası haline getirmek ileride karşılaşacakları sağlık sorunlarının azalmasında oldukça önemli.

Düzenli fiziksel aktivite, çocuklarımızın kas, kemik gelişiminin yanı sıra beceri, özgüven, hedef oluşturma, öz disiplin, muhakeme, kuvvetli ikili ilişkiler geliştirmesi ve stresin azaltılmasına da yardımcı olur.

5-17 yaş grubu çocuğunuz için fiziksel aktivite önerisi, günde en az 60 dakika orta ve yüksek şiddetli fiziksel aktivite yapması ve gün içinde ekran karşısında toplam 2 saatten fazla zaman geçirmemesi yönünde.

Oysa, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’na göre ülkemizde, TV, bilgisayar ve internet başında geçirilen ortalama süre; 2-5 yaş arası çocuklarda günde 3,4 saat, 6-11 yaş arasında ise günde 6 saat. Yani özellikle okul çağındaki çocuklarımızın ekran karşısında geçirdiği süre önerilerin en az 3 katı.

Çocuklarımız için en uygun aktiviteler hangileridir?

Çocuğumuzun yaş, vücut büyüklüğü ve fiziksel gelişimi için doğru olan, düzenli yapabileceği aktiviteyi seçmek çok önemli. Çocuğumuza uygun, eğlendirici, ödül kazandıran ve güvenli aktiviteler, fiziksel aktivite alışkanlığının kazanmasını kolaylaştırır.

Sağlıklı çocuklarda yaş gruplarına göre aktiviteler;

2-5 yaş: Fırlatma, yakalama, koşma, sıçrama

6-9 yaş: Belli mesafeye fırlatma, bir topa vurmak, sporun temel hareketlerine geçiş

10-12 yaş: Basketbol, futbol gibi sporlar

Ayrıca, çocuğunuzun arkadaşlarıyla veya sizinle oynayacağı eğlenceli oyunlar, severek yapacağı bir dans türü ve yaz mevsiminin en güzel aktivitelerinden yüzme de gününün keyifli geçmesini sağlayacaktır.

Haydi, şimdi kalkıp çocuğunuzla birlikte dışarı çıkıp aktivite dolu keyifli bir gün geçirin.

Bu makale 4 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ceren Batmaz Sarı

Uzm. Dyt. Ceren Batmaz Sarı,lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Hacettepe Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik, Bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak Diyetisyen unvanı almiştir.İhtisasını ise İstanbul Acıbadem Üniversitesi, Beslenme ve Diyetetik,bölümünde tamamlayarak uzman diyetisyen olmuştur.

Mesleki çalişmalarına online olarak devam etmektedir

 

 

 

 

Etiketler
Çocuklarda beslenme
Uzm. Dyt. Ceren Batmaz Sarı
Uzm. Dyt. Ceren Batmaz Sarı
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube