Tüy sarartma nedir?

Tüy sarartma nedir?

Yüz,  üst kol , göbek, sırt, göğüs vsi gibi bölgelerde klasik epilasyon laserlerinin göremediği veya bitiremediği incelikte  ancak rahatsızlık veren kıllar olabilir. Bu kıllar  Q switched Nd Yag laser kullanılarak sarartılabilir, görünmez  hale getirilebilir. Tüm cilt tiplerinde uygulanabilen tüy sarartma yönteminde, acı, ağrı yok denecek kadar azdır. Yaz, kış uygulanabilen, her cilt tipinde güvenli ve etkili bir uygulamadır.  İşlem sonrası günlük hayat sekteye uğramaz, kısa süreli kızarıklık oluşabilir. Bu kılların büyük çoğunluğu döküleceği için kişi 1-3 ay rahat edecektir. Kıl kökünü zayıflatan bir uygulamadır. Geçici tüy dökme işlemi olsa da kılların renginde açılma, azalma, incelme de olabilmektedir. Her lazer işlem sonrası olduğu gibi burada da güneşten korunma  önemlidir. Bu korunma kuralına uyulduğu sürece ciltte leke oluşturma olasılığı yoktur.

Kırmızı yüz

Kırmızı yüz görünümüne;  yapısal özellikler, duygusal faktörler (kızgınlık, utanma gibi), çevresel faktörler (güneşe maruziyet, sıcak hava gibi), fiziksel egzersiz, vücut ısısının yükselmesi, acılı baharatlı gıdalar ve alkolizm neden olabilir. Bunun yanı sıra bazı cilt hastalıkları ve hormonal hastalıklar da kırmızı yüz nedenleri arasındadır.

Yüzdeki kızarıklığın devamlı mı, yoksa aralıklı ataklar şeklinde mi olduğu sebebi anlayabilmek açısından önemli bir konudur.

Kırmızı yüzün doğru tedavisi için önceliğimiz doğru tanıya ulaşabilmektir. Cilt hastalığı varsa tedavi planı yapılmalıdır. Hormonal bir hastalık veya fiziksel bir tetikleyici varsa tespit edilmelidir. Hastalığın şiddetine göre belirlenecek sürme ilaçlar veya haplar kullanılabilir. Hastanın şikayetini artırabilecek sıcak, soğuk, güneş ışığı gibi çevresel etmenler ve ilişkili olduğu düşünülen bazı gıdalardan uzak durulması faydalı olabilecektir. Bu nedenle güneşten koruyucu kullanımı önemlidir. Ayrıca genetik zeminde çevresel faktörlerin de desteği ile oluşmuş kalıcı kılcal damar değişikliklerinin varlığında boya atım lazeri (Pulse Dye Laser) tedavisi çok etkin bir tedavi yöntemidir.

 

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sevil Özdöl

Uzm. Dr. Sevil Özdol, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlamasının ardından Dermatoloji ihtisasını da 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde tamamladı ve uzman doktor unvanını aldı. Profesyonel iş yaşantısına başladığı 2005 yılından 2012 yılına kadarr Ankara Özel İmece Tıp Merkezi'nde dermatoloji uzmanlığı ve başhekimlik görevlerini sürdürdü ve merkezin 2012 yılında kapanması ile Öveçler'de kendi özel muayenehanesini kurdu. 2015 yılında ise tüm hastalarının ulaşımına daha elverişli olması nedeni ile muayenehanesini Kızılay'a taşıdı.

Evli ve 4 kız çocuk annesi olan Dr. Özdol, çok sayıda yurtiçi ve yurt dışı eğitim toplantıları ve kurslarla katılarak kendisini sürekli yenilemiş ve tüm gelişmeleri yakından takip etme olanağı bulmuştur.

 

Etiketler
Kırmızı yüz
Uzm. Dr. Sevil Özdöl
Uzm. Dr. Sevil Özdöl
Ankara - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube