Tüp bebek öncesi çiftlerin değerlendirilmesi

Tüp bebek öncesi çiftlerin değerlendirilmesi

Günümüz yaşam şartlarında hem erkekler hem de kadınlar çocuk sahibi olmayı ertelemekte ve bunun sonucunda da yumurtalıkların kalitesi ve rezervi azalmaktadır. Gebe kalınca erken dönem düşükleri yaşanmakta yada doğal yollarla gebelik oluşmamaktadır. Yaşanan bu sorunlarda her çiftin kendine özgü sorunları ve tedavi yöntemi olduğu unutulmamalıdır. 

Tüp bebek öncesi çiftlerin değerlendirilmesinde; infertilitenin (kısırlık) sebebinin ne olduğu, çifte uygun tedavi şeklinin belirlenmesi ve tedavi şemasının çıkarılması, muhtemel başarı oranı ve yaklaşık maliyet çifte bildirilmesi gerekmektedir. Tüp bebek öncesi çiftin değerlendirmesi sırasında çifte alternatif tedavi yöntemleri varsa anlatılmalı süreç ile ilgili bilgilendirilmelidir. 

Bu süreçte erkek ve kadın ayrı ayrı değerlendirilmeli ve tedavi konusundaki karar aşamasına dahil edilmelidirler. Bu değerlendirmeler sırasında, daha önceki üreme ile ilgili hikayeleri dinlenilmeli, cinsel ilişki sıklığı ve korunma yöntemi uygulanılmış mı öğrenilmelidir. Sigara, alkol ve ilaç gibi üreme kusuru oluşturabilecek kullanımlar da sorgulanmalıdır. 

Değerlendirmede 3 günlük cinsel perhiz sonrası spermiogram, yumurtlama takibi ve rahim filmi (HSG) çifte yaptırılması gereken ilk tetkiklerdir. Çiftlerin değerlendirmesini; adet düzeni gibi jinekolojik özgeçmiş araştırması, hormonal bozukluğu gösterebilecek derideki lekelenmeler, aşırı kilo, vajinal muayene gibi fiziksel muayeneler takip eder. 

İsteğe Bağlı Testler

Antisperm Antikor:

Antikorlar vücudun enfeksiyonlarla savaşta kullandığı önemli savunuculardan birisidir. Vücutta yabancı bir madde ile karşılaştıkları zaman bu maddeye karşı bağışıklık geliştirir yada savaşmaya başlarlar. Bazı durumlarda anti sperm antikorlar spermleri de yabancı bir madde gibi algılayıp saldırıya geçerler. Buda üremeyi engeller. Bum antikorlarının hastada bulunup bulunmadığını anlamak isteyen doktorlar anti-sperm antikor testini uygular. Günümüzde çok sık kullanılan bir test değildir. 

Postkoital Test:

Normal şartlarda gebelik oluşabilmesi için, sperm vajinaya atıldıktan sonra servikal kanal içerisinden geçerek uterus kavitesine girmesi gerekir. Postkoital Test rahim ağzıyla ilgili kısırlık oluşturan faktörleri ortaya çıkaran bir testtir. Yumurtlamadan 24-36 saat öncesi ve cinsel ilişkiden 0-4 saat sonrası yapılması ve kesin standartları olmaması nedeni ile bu testte çok sık kullanılmayan testlerdendir. 

Psikolojik Değerlendirme

Kısırlık değerlendirilmesinin her aşlamasında çiftlerin ayrı ayrı stres yaşadığı göz önünde bulundurulmalı ve stres ile başa çıkma yöntemlerinin bilinmesi bazı durumlarda psikologlar ile beraber çalışılması önemlidir. Başarısız bir tedavinin bitiminde yada gebelik kaybı sonrası psikolojik destek sağlanmalıdır.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Kaan Bozkurt

Op. Dr. Kaan Bozkurt, yalnızca Kısırlık/ İnfertilite ve Tüp Bebek alanlarında hasta kabul etmektedir. Op. Dr. Kaan Bozkurt, 1981’de İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun olmuştur. 1981’de üniversite sınavında Türkiye 6.’sı derecesiyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanmıştır. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. 1988-1989 yıllarında Maltepe Askeri Lisesi’nde tabip olarak askerlik hizmetini yerine getirmiştir. 1989 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde uzmanlık eğitimi için gerekli ECFMG sınavında ilk %1 içinde yer alarak sınavı başarıyla geçmiştir. 1989’da Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda 1. olarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda başlamış olduğu ihtisasını 1995 yılında tamamlayarak uzmanlığını almıştır. Op. Dr. Kaan Bozkurt, 1995 ...

Etiketler
Tüp bebek tedavisi nasıldır
Op. Dr. Kaan Bozkurt
Op. Dr. Kaan Bozkurt
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube