Tüp bebek genel bilgiler

Tüp bebek genel bilgiler

Tüp bebek tedavisi stresli ve ekonomik anlamda pahalı bir tedavidir. Ruhsal ve/veya ekonomik sıkıntılarla gerçekleştirilen bu tedavinin başarıya ulaşması hastalar için olduğu kadar hekimler için de önemlidir. İşlem sonrası hastaların merak ettikleri konuların başında transfer sonrası hareket kısıtlaması (işten izin almalı mıyım, devamlı yatmam gerekir mi) ne kadar olmalı, cinsel ilişkinin zarar verip vermeyeceğidir.

Transfer Sonrası Hareket Kısıtlaması Nasıl Olmalı?

Tüp bebek tedavisinin ilk yıllarında embriyo transferi sonrası hastalara uzun süreli yatak istirahati önerilirdi.

Yıllar içinde yapılan çalışmalar ve tecrübeler göstermiştir ki uzun süreli hareket kısıtlamasının gebelik oranlarını artırmada anlamı yoktur. Uzun süre yatağa bağlı kalmanın oluşturacağı sıkıntılar daha fazladır. Günümüzde transfer sonrası kısa süreli(1-2 saat) istirahatin yeterli olacağı görüşü ağırlık kazanmıştır.

Eğer transfer sonrası farklı şehre gidilecekse yolculuktan kaynaklanabilecek beklenmedik riskleri minimalize etmek için gidilecek mesafenin uzaklığına bağlı değişmekle birlikte transfer sonrası 12-24 saat sonra yolculuk düşünülebilir.

Transfer sonrası gebelik oranlarının yatak istirahatinden bağımsız olması rahim içi boşluğunun gerçekte bir boşluk olmayıp normal zamanlarda ön-arka duvarının birbiri ile temasta olduğu açılabilme potansiyeli olan bir alan olmasına bağlıdır. Bu nedenle sanıldığı gibi ayağa kalkınca usulüne uygun transfer edilen embriyolar aşağı düşmez

Embriyo transferinden sonra cinsel ilişkide bulunabilir miyiz?

Embriyo transferi sonrası cinsel ilişki ile ilgili net bir bilgi yoktur. Yapılan çalışmalarda ilişkide bulunmakla bulunmamanın gebelik oranları üzerine anlamlı bir etkisinin olmadığı gösterildiği için transfer sonrası ilişkide bulunulabilir fakat çoğu merkez transfer sonrası ilişki kısıtlamasını önermektedir.

Tüp bebek tedavisi sırasında yumurtalıkları aşırı uyarılmış kadınlarda cinsel ilişki aşırı uyarılmış yumurtalıklarda kanamaya yol açabilir bu nedenle konuyu mutlaka hekiminizle konuşarak sonuca bağlayın

Embriyo Transferi Sonrası İşten İzin Almalı mıyım?

Tüp bebek tedavisi sırasındaki stressin tedaviyi olumsuz etkileyebileceğine ilişkin yayınlar vardır bu nedenle işyerinde stresi çok fazla olan kadınlarla, işyeri nedeniyle çeşitli  toksinlere (kimyasallar veya radyasyon) maruz kalan kadınlar bu dönemi izinli geçirmelidirler. Ama unutulmaması gereken topluluk içinde olmanın sosyal dayanışma anlamında stressi azalttığı, bununda tüp bebeğin başarısına katkıda bulunabileceğidir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ercan Mustafa Aygen

İlk orta ve lise eğitimim Ankara'da tamamladıktan sonra girdiğim Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1988 yılında mezun oldum
Uzmanlık eğitimimi 1993 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD'da yaptım.
Aynı Üniversitede 1999 yılında doçent 2004 yılında profesör oldum
Halen Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD'da  öğretim üyesi olarak görev yaptım.
2003 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi  Tüp bebek merkezini 2009 yılında Acıbadem Kayseri Hastanesi Tüp bebek merkezini kurdum.
Evli ve iki çocuk babasıyım

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Embriyo transferi sonrası işten izin almalı mıyım?
Prof. Dr. Ercan Mustafa Aygen
Prof. Dr. Ercan Mustafa Aygen
Kayseri - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube