Kısırlık&tüp bebek

Kısırlık&tüp bebek

Kısırlık, çiftlerin bir yıl boyunca herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmadan düzenli ilişkiye girmelerine rağmen gebelik oluşmaması halidir. Üreme çağındaki kişilerin yaklaşık % 10-15 ‘ i bu sorunla karşı karşıyadır. Kısırlık probleminin nedenine bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır.

 Tüp Bebek yöntemi de bunlardan biridir. Bazı hallerde ilk tedavi seçeneğidir, bazı hallerde de diğer yöntemler başarısız olduğunda başvurulan bir yöntemdir.Tüp Bebek Yöntemine öncelikle kadının tüplerinin tıkalı olduğu durumlarda başvurulur. Bu alandaki teknik gelişmeler sonucunda Tüp Bebek Yönteminin kullanım alanı genişlemiştir. Bugün artık endometriyozis, immünolojik ve erkeğe bağlı problemler varlığında, açıklanamayan kısırlık olgularında hasta yaşı ve kısırlık süresine bağlı olarak Tüp Bebek Yöntemi uygulanabilmektedir.

Bir çiftin hangi problemle karşı karşıya olduğunu anlamak ve tedavi yöntemine karar vermek için bir dizi inceleme yapılmalıdır. Yapılan tetkikleri erkek ve kadın için ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. Erkekte sperm analizi, gerektiğinde ürolojik inceleme, ultrasonografi, hormon analizleri ve karyotipleme (genetik inceleme) yapılmalıdır.

Kadında ise, yumurtlamanın varlığı, hormon düzeyleri, tüplerin geçirgenliği, rahimi ilgilendiren bir problemin olup olmadığı araştırılmalıdır. Gerek görülürse genetik inceleme de yapılır. Başlıca iki tip tüp bebek yöntemi vardır. Birincisi standart tüp bebek yöntemi diye adlandırılan, erkek spermi ile kadın yumurtalarının vücut dışında biraraya getirilerek spermin yumurtayı döllemesinin beklendiği yöntemdir.

İkinci yöntem mikroenjeksiyondur (İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu – ICSI). Bu yöntemin birincisinden tek farkı spermin embriyolog tarafından yumurtanın içine yerleştirilmesidir. Bu yöntem sperm sayısının az olduğu, kalitesinin yumurtayı dö1lemeye elverişli olmadığı veya sperm hücresinin ancak testis dokusundan elde edilebildiği durumlarda uygulanır.

Ayrıca, standart tüp bebek yöntemi ile döllenme olmadığında da ICSI yöntemine başvurulur.  Tüp bebek yöntemi ile her tedavi sonrasında gebelik oluşma şansı yaklaşık % 30 – 40 arasında değişir.Buna ek olarak tüp bebek tedavisi sonucu oluşacak embriyolann dondurularak saklanması ve bu embriyoların anne rahmine yerleştirilmesiyle çiftlere ikinci bir şans da tanınabilmektedir.

Tüp bebek yöntemlerinin başarısında rol oynayan faktörlerin başında kadının yaşı gelir. Otuzbeş yaş altında bu tedavide uygulama başına gebelik şansı % 40 – 50 iken 40 yaşından sonra gebelik oranı % 15′in altına düşer.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu

Op. Dr. Ali Osman KOYUNCUOĞLU, 21 Ocak 1976 tarihinde istanbul'da doğmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık eğitimini, 2009-2010 yılları arasında da Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2014 yılında ise Acıbadem Üniversitesi Robotik Cerrahi eğitimi almıştır. 2000-2005 yılları arasında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2005-2011 yılları arasında Özel İstanbul Şafak Hastanesi'nde, 2009-2010 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite (IVF) bölümünde 2011-2014 yılları arasında ise Acıbadem Aile Hastanesi'nde görev yapmış olan Op ...

Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
Op. Dr. Ali Osman Koyuncuoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube