Travmanın psikolojik tarafı

Travmanın psikolojik tarafı

Travmatik olaylar her zaman fiziksel izler bırakmaz, ancak genellikle duygusal ve psikolojik izler bırakırlar. Yaşanılan travma, bir çocuğun zihinsel ve fiziksel sağlığını yıllarca ve hatta yetişkinliğe kadar etkileyebilir.

Çocuklar dünyayı yetişkinlerden farklı görüyorlar ve yetişkinler için çok korkutucu görünmeyen şeylerden sıkıntı yaşayabilirler. Okulda yaşanılan kronik zorbalık, bir aile üyesinin ölümü veya boşanma gibi olaylar da bir çocuğu travmatize edebilir.

Ebeveynler, bir olayın kendileri için travmatik görünmemesine rağmen, çocukları için travmatik olabileceğine dikkat etmelidir.

Travmaya Neden Olabilecek Risk Faktörleri

Travmatik bir olay yaşandığında herhangi bir olumsuz etkisi olmadığı düşünülebilir. Ancak, bazı faktörler daha sonra oluşabilecek sorunların olasılığını artırıyor. Bunlar:

-Yaş:

Travma her yaşta bir iz bırakabilir. Ancak 8 yaşından önce olumsuz bir olay yaşayan çocuklar daha savunmasız oldukları için travmanın etkisi daha büyük olabilir.

-Travma seviyesi:

Herkes aynı şekilde travma yaşamaz. Genel olarak, daha aşırı travmaya maruz kalmak, daha yüksek kalıcı sorunlara neden olabilir.

-Travma süresi:

Olumsuz olaylara kronik, tekrarlayıcı bir şekilde maruz kalma, kalıcı sağlık sorunları riskini artırır. Güvensiz bir mahallede tekrarlanan şiddete tanık olan kişiler veya istismar edilenler, bir araba kazası gibi bir kerelik bir olay yaşayan bir kişiden daha uzun vadeli sorunlara sahip olma olasılığı daha yüksektir.

Çocukluk Çağı Travmalarının Etkileri

Çocuklukta maruz kalınan travmalar, bireylerin fiziksel sağlıklarını etkileyebilir. Travmatik olaylar yaşayan çocuklar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere sağlık sorunlarından muzdarip olabilirler:

Kaygı, kanser, depresyon, diyabet, kalp problemleri, obezite, Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), inme, madde kullanım bozuklukları.

Bu sağlık sorunlarından korunmak için travma yaşayan kişinin terapiye başlaması önerilir.  Bazen, stres veya travma, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal sağlık bozukluklarına yol açabilir. Ve tedavi edilmemiş ruh sağlığı sorunları olan insanların:

-Düzenli olarak doktora görünmek veya iyi yemek yemek gibi sağlıklı seçimler yapma olasılığı daha düşüktür.

-Alkol kullanımı ve sigara içme gibi sağlıksız başa çıkma mekanizmalarına yönelme olasılığı daha yüksektir.

Çocukluk çağı travması için destek ve tedavi

-Travma yaşayan çocuğun ne dediğini duyun:

Bazen yetişkinler zorbalık gibi travmatik bir olayın önemini en aza indiriyor. “O kadar da kötü değil” yaklaşımını kullanarak çocuğunuza yardım etmeye çalışıyor olabilirsiniz. Ancak travma, çocuğunuzun size karşı mesafe koymasına ve içine kapanmasına neden olabilir. Çocuğunuzun deneyimini doğrulayın. Deneyimin ne kadar zor olduğunu anladığınızı ve yardım etmek için orada olduğunuzu bilmelerini sağlayın.

-İpuçlarını için izleyin

Çocukların ne düşündüklerini açıklamak her zaman kolay değildir. Üzücü bir olaydan sonra, davranıştaki değişiklikleri arayın. Bunlar çocuğunuzun zor zamanlar geçirdiğine dair ipuçları olabilir. Dikkat edilmesi gereken bazı yaygın değişiklikler şunlardır:

Her zamankinden daha fazla veya daha az yemek.

Uyku sorunları veya normalden daha fazla uykuya ihtiyaç duymak da dahil olmak üzere uyku değişiklikleri.

Sinirlilik ve huysuzluk.

Ayrılık kaygısı (özellikle küçük çocuklarda).

-Yardım isteyin

Ruh sağlığı uzmanları, çocukların travmadan kurtulmalarına yardımcı olmak için travma odaklı tedavileri kullanabilir. Bunun için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

Unutmayalım ki psikoterapi, eğitimli bir akıl sağlığı uzmanı tarafından sağlanan terapötik tedavidir. Psikoterapi düşünceleri, duyguları ve davranışları araştırır ve bireyin refahını iyileştirmeye çalışır. Eğer terapi seansı planlamak ve hayatınızı olumlu bir yönde dönüştürmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sevgiler,

Bu makale 10 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Elif Sevim

Uzman Psikolog Elif Sevim, psikoloji lisansını başarı belgesi ile tamamladıktan sonra yüksek lisansını da üstün başarı belgesiyle tamamlayarak uzmanlığını almaya hak kazanmıştır. Bakanlıkta, kliniklerde ve üniversitelerde hem terapist hem de eğitmen olarak çalışmalarda bulunmuştur. Şu anda Üsküdar Üniversitesi Pozitif Psikoloji Laboratuvarında araştırmacı olarak çalışmakta ve kurucusu olduğu Jüpiter Psikoloji Eğitim ve Danışmanlık Merkezinde danışan görmeye devam etmektedir. Bireysel, Ergen ve Çift terapisi vermektedir. Ayrıca, SCL-90, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Hamilton Depresyon Ölçeği ve Hamilton Anksiyete Ölçeğini terapilerinde aktif olarak kullanmaktadır. Psikolog Elif Sevim bir çok eğitime katılmıştır ve katılmaya devam etmektedir. ALDIĞI EĞİTİMLER Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Eğitimi Filial Terapi Eğitimi Biliş ...

Uzm. Psk. Elif Sevim
Uzm. Psk. Elif Sevim
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube