Terleme tedavisinde botoks kullanımı

Terleme tedavisinde  botoks kullanımı

Sıcaklık, sosyal ortam, obezite ya da duygusal duruma bağlı olarak bazı kişilerde ter bezleri aşırı uyarılır ve terleme olması gerekenden fazla olur. Bu durum kişinin sosyal konumunu ve kendine olan güvenini zedeler.

Özellikle el, ayak ve koltuk altında ortaya çıkan aşırı terleme problemiyle, her yüz kişiden bir ya da ikisi mücadele etmektedir. Kişiler için sosyal hayatı çekilmez kılan aşırı terleme bozukluğunun tıp literatüründeki adı "hiperhidrozis"dir. Hiperhidroz hastaları fazla miktarda ter ürettikleri için el, ayak, yüz ve koltuk altları sürekli nemlidir.

Koltuk altının fazla terlemesi ile hayatını sadece siyah beyaz kıyafetlerle sınırlandıranlara en büyük yardımı günümüzde botox sağlamaktadır. Terleme doğaldır, fakat ter bezlerinin fazla çalışmasına bağlı olarak deri yüzeyine salınan terin artması beraberinde kokuya da sebep olabilir. Sosyal ve psikolojik durumu, hayatı negatif yönde etkilediği ortadadır. Antiperspirant kullanılması önerilir fakat terleme fazla olduğunda yeterli gelmemektedir.

Hiperhidroz tedavisinde lokal olarak botoks uygulaması altın standartdır. Botoks, ter bezlerine giden aşırı sinir uyarısını azaltarak etki gösterir. Uygulama oldukça pratiktir. Koltuk altı, ayak tabanı veya ellerde aşırı terleme olan bölgeye, cilt altına minik enjeksiyonlar şeklinde botoks ilacı verilir. Krem anestezi uygulaması veya soğutucu spreyle ağrı kontrolü sağlanarak kişinin nispeten ağrısız ve konforlu bir uygulama geçirmesi sağlanır. Böylelikle aşırı terlemenin 6-10 aya kadar giderilmesi sağlanır.

Çok önemli bir nokta da zamanla yapılan tekrarlar tedavinin etkinliğini artırmaktadır.

Aşırı terleme tedavisinde botoksun; terlemede % 83 azalma sağladığı ve hastaların % 93'ünün memnuniyetini sağladığı görülmüştür.

Botoks koltuk altındaki ter bezlerine gelen sinirlerin sinyalini engelleyerek aşırı terlemenin giderilmesini sağlar.

Botoks kanıtlanmış bir güvenlik profiline sahiptir

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Buket Yıldırım

Dr. Buket YILDIRIM, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1995 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2004 yılında medikal estetik alanında çalışmalarına başlamış, Sağlık Bakanlığı'nın eğitim ve sertifika programını tamamlamıştır. Estetik ve kozmetoloji alanında birçok kongre, kurs ve sertifika programıyla kendini bu alanda geliştirmiştir. Eğitimlerini tamamlamasının ardından 2008 yılına kadar Ankara Flavius Estetik ve Güzellik Merkezlerinde klinik uygulamalardan sorumlu hekim olarak görev yapmış ve hekim eğitimlerinde aktif görev almıştır. Antiaging Medicine World Congress & Medispa Monaco ve Paris IMCAS  (İnternational Master Course on Aging Skin) gibi dünyada estetik alanındaki son gelişmelerin takip edildiği ve tartışıldığı kongrelerin katılımcı hekimleri arasındadır. Dr. Buket YILDIRIM, 2012 yılın ...

Etiketler
Botoks ile terleme tedavisi
Dr. Buket Yıldırım
Dr. Buket Yıldırım
Ankara - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube