Ramazan ayında beslenme hakkında

Ramazan ayında beslenme hakkında

Ramazan ayı boyunca doğru besinler tercih edilerek vücudu dinlendirip daha zinde olabilir ve sağlıklı bir şekilde ağırlık kaybedilebilir. Bilinçli ve sağlıklı bir şekilde tutulan oruç, metabolizma için oldukça yararlıdır. Oruç vücut direncin artmasına ve vücutta birikmiş zararlı maddeler uzaklaştırılması konusunda da destektir.

Ramazan ayında sağlıklı bir şekilde vücut ağırlığı kaybına yönelik öneriler:

Yeterli miktarda besin ögesi alımı, metabolizmanın aktif çalışması, kas kaybı yaşanmaması ve tokluk süresinin uzun olması için sahur mutlaka yapılmalı. Uzun süre tok kalmaya yardımcı olacak besinler tercih edilmeli. Örneğin sahur manüleri kahvaltı tarzı gibi  hazırlanabilir. Sahurda yağ içeriği zengin yiyecekler yiyip uyumak reflü, hazımsızlık gibi sindirim sistemi problemlerine yol açabilir.

Sahurda tuzlu besinler, salamura, konserve ve şarküteri ürünleri tercih edilmemelidir.

1 su bardağı ılık su ile oruç açıldıktan 5 dakika sonra hurma ve/veya zeytinle başlanabilir.

İftar yemeğine çorba ile başlanılmalı ve diğer yemeklere geçmeden önce 5-10 dakika yemeğe ara verilmelidir.

Yemeklerle birlikte su içilmemeli. Yemeğe başlamadan veya bittikten sonra içilmeli.

İftarda yiyecekler önceden planlanmalı. Haftada en fazla 1-2 gün kırmızı et (ya da etli sebze yemeği ), 2-3 gün beyaz et,1-2 gün zeytinyağlı sebze ve 2-3 gün kurubaklagil yemeği olarak planlanabilir. Bu plan, günlük alınması gereken enerji miktarına ve yaşam tarzına göre değişebilir. 

İftarda ana yemekten hemen sonra tatlı tüketilmemeli. İftardan en az 1 saat aradan sonra meyve veya sütlü tatlıları tercih edilmelidir

Besin gruplarını yeterli ve dengeli miktarda tüketmek ve kan şekeri seviyesini dengelemek amacıyla iftardan yarım- 1 saat sonra bir ara öğün yapılabilir.

Siyah çay ve diğer kafeinli içecekler bazı besinlerin biyoyararlığının azalmasına neden olduğu için yerine bitki çayları, ayran, su, şekersiz veya az şekerli limonata daha sağlıklı bir içecek  tercihidir.

Sebzeler ve meyveler içerdikleri su, lif, vitamin ve mineraller açısından sahur ve iftarda iyi bir seçenektir.

İftar ile sahur arasındaki sürede en az 8 bardak su içilmesi önemlidir

Kabızlık gibi sindirim problemlerinin yaşanmaması için posa alımına ve probiyotik kaynağı olan besinlere  yönelebilirsiniz. Örneğin erik, çilek, ananas, kefir, kuru erik, probiyotik yoğurt, kabak, tüketilebilir.

Ramazan ayında da uzman bir diyetisyen tarafından oluşturulmuş sağlıklı, size özgü, yeterli ve dengeli beslenme programları ile kilo kontrolü sağlanabileceği unutulmamalıdır.

Bu makale 12 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Özden Özgür Durukan

Uzm. Dyt. Özden Özgür Durukan, 2008 yılından itibaren beslenme ve diyetetik alanında uzmanlık yapmaktadır. Başkent Üniversitesi'nden aldığı diplomayı takiben, Hacettepe Üniversitesi'nde beslenme ve diyetetik alanında uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 17 yıllık mesleki deneyime sahip olan Durukan, şu anda Uzm. Dyt. Özden Özgür Durukan Danışmanlık Merkezi'nde profesyonel olarak hizmet vermektedir.

Kişisel danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra, bireylerin sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmeleri ve çeşitli sağlık sorunlarına yönelik beslenme düzenlemeleri konusunda rehberlik sağlamaktadır. Durukan, bireylerin sağlıklı yaşam tarzını benimsemelerine yardımcı olmak amacıyla bilimsel yaklaşımlar ve kişiselleştirilmiş diyet planları sunmaktadır.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
instagram
whatsapp
instagram
Etiketler
Beslenme düzeni
Uzm. Dyt. Özden Özgür Durukan
Uzm. Dyt. Özden Özgür Durukan
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube