Tam tahıllı ekmekler

Tam tahıllı ekmekler

Tam tahıllı ekmekler; enerjinin yavaş ve dengeli şekilde vücutta kullanılmasını sağlayarak uzun süre dinç ve tok kalmamızı sağlar. Tam tahıllı ekmekler beyaz undan yapılan ekmeğe göre daha besleyici olduğu gibi sindirim sistemi kanserlerine yakalanma riskini azaltır.

Tam buğday, çavdar, yulaf, kepek, bulgur, kara buğday gibi tahıllar  B vitaminleri ve posadan zengin düşük glisemik indekse sahip besinlerdir. B grubu vitaminleri, vücudumuzda enerji üretiminde, merkezi sinir sisteminin düzgün çalışmasında önemli rol oynar. Dolayısıyla bu besinler kişiyi hem bedenen hem ruhen mutlu eder.

Tahıllar değirmenlerde öğütülerek kullandığımız un haline gelir. Ancak bu işlem sırasında tahıllar büyük ölçüde özelliğini kaybederler. Bu durumda buğdayın içindeki posa, vitamin, mineraller ve daha birçok değerli besin öğeleri kayba uğrar. Bu yüzden rafine edilmiş tahıllarda, tam tahıllardan daha fazla nişasta bulunur.

Ekmek;

Diyetlerin vazgeçilmezidir,

İştah kontrolünü sağlaya en önemli besindir,

Geri dönüşümsüz kilo verdirir,

Antioksidan etkisi vardır,

İçerdiği posa ile sindirim sistemini destekler ve metabolizmayı hızlandırır.

İçerdikleri posa sayesinde diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, obezite, kanser,…vb gibi birçok hastalığı önler.

Mutfaklardan beyaz unu kaldırıp yerine tam buğday ununu koymamız, kahvaltılık gevreklerde tam tahıllıları, yulafı, müsliyi tercih etmemiz gerekmektedir.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Seda Uşarer

Dyt. Seda Uşarer, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı lisans eğitimini 2007 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Mesleki hayatına 2009 yılında Kıbrıs’da bulunan Sodexho Catering Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde başlamış olan Dyt. Seda UŞARER, daha sonra International Medicana Ankara Hastanesi’nde klinik diyetisyen olarak görev yapmıştır. Buradaki görevinin ardından İzmir'de çalışmalarını sürdürme kararı almış ve Özel Kent Hastanesi’nde yaklaşık 3 yıl süreyle klinik diyetisyen olarak çalışmıştır.

Diyetisyen kimliğini tamamlamak adına lisans eğitiminin yanı sıra Yaşam ve Eğitim Koçluğu Eğitimi de almış olup mesleki çalışmalarına Özel Medicana International İzmir Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Tam tahıllı tost
Dyt. Seda Uşarer
Dyt. Seda Uşarer
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube