Sünnette termokoter / havya yöntemi mi, cerrahi sünnet mi?

Sünnette termokoter / havya yöntemi mi, cerrahi sünnet mi?

Halk arasında Lazerle sünnet denen yöntem, termokoter yöntemidir. Termokoter yöntemiyle cerrahi sünnetten arasında nasıl tercih yapmak gerektiği, sık sorulan sorulardandır.

Cerrahi sünnette, kesilmesi gereken deri ve mukoza işaretlenir ve yeterli miktarda deri ve mukoza çıkarılarak sünnet gerçekleştirilir. Kesiden sonra kanamalar durdurulur ve kendiliğinden eriyen dikişlerle yara dikilir.

Termokoter yönteminde sünnet derisi penis ucu üzerinden sıkıştırılarak bir defada kesi yapılıyor. Kanama olmaması nedeniyle son derece cazip görünmekle birlikte 2 potansiyel sakınca göze çarpıyor: 1. Penis üzerindeki sinirlere ısı hasarı yapabilme ihtimali. 2. Sünnetle kesilip çıkarılması gerekenden daha az mukoza kesilmesi.

Kalıcı ısı hasarının olmadığına yönelik literatür mevcut.

Mukoza fazla ya da geniş kaldığında, bol miktarda sinir uçlarının yer aldığı hassas mukozanın cinsellik sırasında daha yoğun uyarılması nedeniyle erken boşalma meydana gelebileceği düşünülür. Buna karşı çıkanlar, mukoza genişliğiyle erken boşalma arasında doğrudan ilişki kuran literatür olmadığını savunurlar. Halbuki cinsellik, pekçok faktörün ve hayat tecrübesinin bileşkesinden etkilenen, karmaşık bir konudur. Mukozası dar olup da aşırı heyecanlı olan ya da Nörolojik olarak farklı farklı yapıdaki insanları toplayıp, tek bir faktör üzerinden boşalma süresi üzerine spekülasyon yapmak doğru ve mantıklı değildir. 

Öte yandan, cerrahi sünnet sırasında eşlik eden bazı kozmetik problemler de giderilebilir, çok daha doğru ölçü alınabilir. Her penis termoterle sünnete uygun olmayabilir, kozmetik olarak tatmin edici sonuçlar alınamayabilir. Benim gözlediğim kadarıyla, kozmetik açıdan termokotere uygun olmayan vaka sayısı hiç de az değil; tam ya da kısmi penosksrotal web, kısmen ya da tam gömülü penis gibi anormallikler oldukça sık görülmekte.

İşlemin biraz daha uzun sürmesine ve belki biraz daha zahmetli olmasına rağmen şahsi tercihim cerrahi sünnetten yanadır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. İlker Akyol

Doç.Dr İlker Akyol, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gata Askeri Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almiştir.İhtisasını ise, Gata Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nde tamamlayarak 2000 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur. Çocuk Ürolojisi Post Doktora çalışmalarını Ohio State University, Columbus, Ohio, USA de 2003 yılında tamamladı. Uçuş Tabibi  2. Ana Jet Üs Uçuş Eğt. Mrk. K.lığı, Çiğli, İzmir 1994-1995, Danışma Hekimi 600 Yataklı Hava Hastanesi, İzmir 1995-1996, Uzmanlık Öğrencisi GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Üroloji Kliniği, İstanbul, 1996-2000, Üroloji Uzmanı 100 Yataklı Hava Hastanesi, Konya 2000-2002, Clinical Observer Nationwide Children’s Hospital Section of Urology 2002-2003 Yrd. Doç. GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Üroloji Kliniği, İstanbul Doç.GATA Haydarpaşa ...

Etiketler
Sünnette termokoter / havya yöntemi mi
Doç. Dr. İlker Akyol
Doç. Dr. İlker Akyol
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube