Stresle savaşan 10 besin

Stresle savaşan 10 besin

Stres, kişinin yaşamdan memnuniyetini ve yaşam kalitesini etkileyen çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri olarak değerlendirilmektedir. Stres anında, beyinde hipotalamus etkilenerek hormonal sistemde bazı değişiklikler meydana gelmektedir. Böbrek üstü bezlerinden adrenalin, noradrenalin ve kortizol hormonları salgılanır. Bu hormonların salgılanmasıyla kan şekeri, kalp atışları, metabolik hız, mide, bağırsak faaliyetleri ve kaygı düzeyinde artış gibi vücutta bazı değişiklikler olmaktadır. Salgılanan bu hormonların belirli bir miktarı organizma için yararlı iken uzun süreli ve fazla miktarda salgılanması yarardan çok zarar verici özelliğe sahip olmaktadır. Stres, yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır ve yaşı, cinsiyeti, konumu, statüsü ne olursa olsun hiç kimsenin strese karşı bağışıklığı yoktur. Bu nedenle, stres konusunda bilgilenmek ve verebileceği zararların farkında olmak, gerek sağlığın korunması ve gerekse okul ve iş yaşantısındaki başarı açısından büyük önem taşımaktadır.

1- Yulaf ezmesi: İçerdiği çözünebilir lif sayesinde kolesterolü düşürüyor, kan şekerini dengeliyor, tok tutuyor, ayraca karbonhidrat, protein ve demir içeriyor. Sabah kahvaltısında 1 kase sütün içerisine 3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 2 adet kuru erik, 2 adet ceviz ve 1/4 çay kaşığı tarçın ekleyerek tüketebilirsiniz.

 2- Bitter çikolata: Lif, demir, magnezyum ve bakır açısından zengin olan bitter çikolata; sütlü çikolataya göre daha fazla kakao, antioksidan ve daha az şeker içeriyor. Düzenli olarak tüketildiğinde kalp-damar hastalıkları riskini azaltıyor. Çok fazla tüketildiğinde kilo aldırıyor, bu nedenle tükettiğiniz miktara dikkat edin.

3- Lahana: B, C ve E vitaminleri ayrıca demir ve kalsiyum açısından zengin olan lahana ülser hastalığına iyi geliyor, kabızlığı gideriyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Öğlen veya akşam öğününde 1 kase haşlanmış lahana, 1 kase yoğurt, salata ve 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tüketmek sağlıklı ve besin değeri yüksek bir öğün olacaktır.

 4- Kahve: Kahve içeceğiniz zaman kafeinsiz tercih edebilirsiniz. Günde içeceğiniz 1 fincan kahve; hafızayı güçlendiriyor, öksürüğe iyi geliyor ve konsantrasyonu arttırıyor.

 5- Badem: Omega-3 kaynağı olan badem her gün düzenli olarak tüketildiğinde; LDL kolesterolü düşürüyor, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyor, tok tutuyor ve zayıflamaya yardımcı oluyor. Her gün ara öğünlerde 15 adet badem tüketebilirsiniz.

6- Patates: Demir, kalsiyum, magnezyum, ve özellikle B,C, ve nişasta bakımından zengin bir besindir. İçerdiği lif sayesinde bağırsakları çalıştırır, sindirimi kolaylaştırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Diyabet hastalarının çok fazla tüketmemesi gereken bir besindir.

7- Yoğurt: Kalsiyum açısından zengin olan yoğurdun sağlığımıza birçok faydası var. Cildi güzelleştiriyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, sindirimi kolaylaştırıyor, tok tutuyor ve özellikle her gün düzenli olarak tüketildiğinde yağ yakımını hızlandırarak kilo vermenize yardımcı oluyor. Her gün 1 kase yoğurt tüketmeyi unutmayın.

8- Yeşil çay: Metabolizmayı hızlandırır, kanser hastalıklarına karşı korur, yaşlanmayı geciktirir ve stresi azaltır. Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre günde düzenli 2 fincan yeşil çay içmek, ileri yaşlarda ortaya çıkan parkinson ve alzheimer hastalıklarının önleyici etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Günde mutlaka 2 fincan yeşil çay tüketin.

 9- Avokado: Doymamış yağ asitleri açısından zengin olan avakado; kabızlığı giderir, bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp- damar ve kanser hastalıklarına karşı korur. Avakado salatası, omleti veya sadece meyve olarak tüketilebilir.

10- Zerdeçal: Birçok hastalığa karşı faydası olan zerdaçal; alzheimer hastalığının riskini azaltır, kanser hastalıklarına karşı korur ve sindirimi kolaylaştırır. Zerdaçalı yemeklere ekleyebilir, yoğurt ile karıştırarak tüketebilir veya çay olarak içebilirsiniz.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Eliza Sabancı

Dyt. Eliza Gözüyılmaz Sabancı, 1990 yılında Adana'da doğmuştur. Özel Bilfen Koleji'nde lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. Lisan öncesi eğitiminin ardından Yakın Doğu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazanmıştır ve 2013 yılında buradan mezun olarak Dyt. unvanı almıştır. Üniversite eğitimi devam ederken Adana Başkent Hastanesi'nde ve kendi üniversitesi olan Yakın Doğu Üniversitesi'nde klinik ve diyet mutfağı stajlarını tamamlamıştır. Toplu beslenme sistemlerini ise 5 yıldızlı bir otelde deneyimledikten sonra lisans eğitimini başarıyla tamamladı.      "Spss Veri Tabanı Kursu (2013), II. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu (Başkent Üniversitesi- 2012), İş Yaşamında Etkili İletişim (Educan-2010), Onkoloji Diyetisyenliği, Sporcu Beslenmesi ( Nisan-2015), Obezite ve Beslenme, Kanserde Tıbbi Beslenme Tedavisi  ve Anne-Çocuk Besl ...

Etiketler
Stres ve beslenme
Dyt. Eliza Sabancı
Dyt. Eliza Sabancı
Adana - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube