Çalışanlara fit kalma önerileri

Çalışanlara fit kalma önerileri

Fazla kilolarından yakınan birçok insan şirkette ya da dışarıda çok yemekten, hareketsiz kaldığından, kiloları da bu yüzden aldığından bahsediyor. Dilem İrkin Koçan, özellikle de masa başında çalışmanın ve günün büyük bir bölümünü hareketsiz geçirmenin kilo almaya yol açtığının altını çizerken, karbonhidrat ağırlıklı pilav, makarna, tatlı gibi yemeklerle beslenmenin de bu artışı tetiklediğini söylüyor. İş yerlerinde masa başı çalışanlarla beden gücüyle çalışanlara ayrı yemek listeleri oluşturulması gerektiğini, yüksek kalorili, yağlı yiyeceklerin doymayı kolaylaştırdığını, ancak kilo aldırdığını belirten Dilem İrkin Koçan, çalışanlara özel beslenme önerilerini şöyle sıralıyor:

1-Yemeğe mutlaka çorba ile başlayın eğer çorba yağlı ve unluysa yarım porsiyonla yetinin.

2-Sulu yemeklerin suyunu tüketmeyin. Onun yerine tane kısımlarını yiyin, yemeğin yağı suyuna geçeceğinden bunu yemezseniz, fazla kaloriden de uzak durmuş olursunuz.

3-Eğer yemekte salata varsa mutlaka alın, ancak çok az yağ ekleyin.

4-Ekmek yiyecekseniz, esmer ekmeği tercih edin, 2 dilimden fazla yemeyin.

5-Pilav, makarna, börek varsa ekmek tüketmeyin. Tükettiğiniz pilav ve makarna miktarını yarım porsiyonda  sınırlı tutmaya özen gösterin.

6-Tatlı ve meyve alternatifi varsa, meyveyi seçin. Ama meyveyi de yemeğin üzerine değil, yemeğiniz bittikten 2 saat sonra yemeye dikkat edin.

GÜNDE 100 KALORİ AZATMAK İÇİN  BUNLARI YAPABİLİRSİNİZ

Günlük hayatta alınacak bazı basit önlemlerle 100 kalori azaltmak mümkün olabilir. Bunun için de çok yaygın olarak tüketilen, birçok çeşidi bulunan, şuruplar, kremalarla servis edilen kahvelerde kısıtlama yaparak işe başlayabilirsiniz. Kahve seçerken kremalı ve şekerli içmek yerine kahveye yağsız süt ekleyip, şeker koymayarak yaklaşık 100 kalorilik bir azaltma yapılabileceğini belirten Dilem İrkin Koçan, bu konuda şunları söylüyor:

-Özellikle cappuccino, macchiato gibi kahveleri krema ve şeker nedeniyle yüksek kalorili olduğunu unutulmamak gerekiyor.

-Kış aylarında tatlı yeme isteği artabilir. Bunu şekerle gidermek yerine, bol posa içeren kuru kayısı, hurma yenilebilir. Hurma magnezyum ve lif kaynağı olduğundan tatlı isteğini bastırır, ancak 3-4 hurmadan fazla yememek önemli.

-Gün içinde tüketilen yaklaşık 50 gramlık bir çikolata yaklaşık 200 kalori enerji verir. Bunun yerine 8-10 adet kuru kayısı ya 3-4 adet hurmayla, 100-150 kalorilik bir tasarruf sağlayabilirsiniz.

-Ayrıca ara öğün yapmak isterseniz, 15-20 adet çiğ badem yerseniz sadece 90 kalori almış olursunuz. Aynı şekilde yemekle içilen bir bardak kolalı içecek yaklaşık 90 kaloridir, bunun yerine madensuyu içerseniz bu 90 kaloriyi de eksiltmiş olursunuz.

Tüm bunların dışında gün içinde tüketilenlerin yazılmasının fazla kalori almayı önleyeceğini de söyleyen Dilem İrkin Koçan, günlük beslenmede dikkat edilecek diğer önemli noktaları da şöyle anlatıyor: “Böylece ne yediğinizi, ne zaman çok yediğinizi takip etmiş olursunuz. Kilo kontrolü için bunu yaparak besin tüketiminizi izlersiniz. Öğün aralarını planlamak kolaylaşır. Her öğün arasında en az 2 saat olmasına özen göstermelisiniz. İki saatten önce yiyorsanız, açlık nedeniyle değil, abur cubur yeme isteğinizden dolayı bunu yapıyorsunuz demektir. Üstelik gereksizdir. Tüm bu atıştırmalıklar, ister gündüz ister gece yapılsın kış aylarından fazladan 4 kilo almaya neden olur. Etiket okumaya özen göstermek de faydalıdır. Böyle trans yağ içeren, glukoz şurubu bulunan gıdaları tüketmemiş olursunuz.”

Bu makale 10 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Dilem İrkin Koçan

Dyt. Dilem İrkin Koçan, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde lisans eğitimini tamamlayarak 2003 yılında diyetisyen unvanı almiştir.

Mesleki çalışmalarına Özel Beykent Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Ofiste beslenme
Dyt. Dilem İrkin Koçan
Dyt. Dilem İrkin Koçan
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube