Soğuk havalarda göz kuruluğuna dikkat!

Soğuk havalarda göz kuruluğuna dikkat!

GÖZ KURULUĞU KIŞ AYLARINDA DA CAN SIKIYOR

Kuru ve soğuk havalar, göz kuruluğunu tetikliyor. Özellikle soğuk hava koşullarında spor yapan kişilerde gözde yanma, batma, kızarıklık ve bulanık görme gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Bu belirtiler çok yaygın olduğu halde farkında olmadığımız kuru göz hastalığını işaret edebilir.

Kuru göz dünya üzerinde milyonlarca insanı etkileyen ve göz doktoruna başvurularında görme azlığından sonra ikinci sırada yer alan çok yaygın bir durumdur.    

Kadınlarda daha sık görülüyor

Göz kuruluğu gözyaşının düzgün ya da yeteri kadar üretilemediği ya da buharlaşmasının arttığı durumlarda yaşanan bir sorun olup, kuru ve soğuk hava koşullarında gözde yanma, batma, kızarıklık ve bulanık görme gibi semptomlar görülmesi hastalığın göstergesidir. Kuru göz erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktır. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlar arasında yaygındır. Günümüzde kontakt lens kullanımının yaygınlığına bağlı olarak giderek artan sayıda erkekte ve gençte de göz kuruluğuna rastlanmaktadır.  

Uzun süre TV izlemek göz kuruluğu sebebi

Klimalı ortamlar göz kuruluğunu artırabileceği için, hastalığa önlem olarak hava nemlendiricileri kullanılabilir. Ayrıca, çok uzun süre televizyon seyretmek, bilgisayar karşısında çalışmak ya da oyun oynamak gibi alışkanlıklar da göz kuruluğunu artırabilmektedir.

Tedavi için suni gözyaşları kullanılıyor

Kuru göz hastalarına öncelikle yerine koyma tedavisi uygulanır. Suni gözyaşları ve jellerle göz yüzeyini ıslatmaya yönelik tedaviler verilir. Bunlar çoğu zaman az ya da orta derecedeki basit göz kuruluğunda yeterli olur. Daha ileri durumlarda ise farklı ilaç tedavileri ya da ‘punktum tıkacı’ denilen bir yöntem uygulanabilir. Bu yöntemle gözyaşı kanalına tıkaç takılarak gözyaşının kanala akması engellenerek, gözyaşının gözde daha uzun kalması sağlanır.

Mesleği ya da eğitimi gereği uzun süre bilgisayar başında çalışmak zorunda kalan hastalar takviye suni gözyaşları kullanabilirler, ancak bu suni gözyaşlarının bilinçsizce alınmaması ve mutlaka bir hekim tarafından önerilmesi gerekmektedir.  

Schirmer testiyle teşhis ediliyor

Göz kuruluğunun tanısında hastanın öyküsü çok önemlidir. Kuru göz şüphesinin mutlaka muayene bulgularıyla desteklenmesi gerekir. Göz muayenesi dışında Schirmer testi, gözyaşı ozmolaritesi gibi göz testleriyle de hastalığın teşhis edilebilmesi mümkündür. Schirmer testinde gözyaşının miktarı değerlendirilirken, doktor tarafında yapılan bazı testlerle de kalitesi değerlendirilir.

Gözde yabacı cisim hissi, batma, kaşıntı, sulanma, ışığa karşı aşırı duyarlılık gibi belirtileri olan “göz kuruluğu” hastalığına karşı bazı önlemler alınması yararlı olacaktır; örneğin bilgisayarda çalışmaya zaman zaman ara verilmesi iyi olur. Kuru göz sorunu olan kişiler 30-45 dakikada bir bilgisayarda çalışmayı bırakıp gözlerini dinlendirmeli. Bilgisayar ekranının göz seviyesinin altında olmasına dikkat edilmelidir.

 

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alp Kayıran

Etiketler
Göz kuruluğu neden olur
Op. Dr. Alp Kayıran
Op. Dr. Alp Kayıran
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube