Skolyoz (omurga eğriliği) neden olur, tedavisi nasıl yapılır? hangi doktora gidilmeli?

Skolyoz (omurga eğriliği) neden olur, tedavisi nasıl yapılır? hangi doktora gidilmeli?

            Normalde aynı hizada alt-alta dizilen omurga kemiklerinde bazen sağa-sola eğrilmeler olur. Tabiri caizse bir “S” harfine benzemeye başlar. Buna skolyoz (omurga eğriliği) adı verilir. Doğumsal kemik defektleri, aşırı zorlamalar, ailesel yatkınlık, kemik hastalıkları, romatizma gibi nedenlere bağlı olmakla birlikte bazen hiçbir neden olmaksızın ortaya çıkmaktadır.

            Özellikle kadınlarda sık olup genellikle ergenlik çağında başlar. Bu evrede saptanan ve deformite yapmayan bir skolyozun tedavisi çoğu zaman yaşam şekli değişiklikleri, bazı korse ve ortezler, fizisel rehabilitasyola tedavi edilebilmektedir. Sırt bölgesine vuran ağrı, yol yürüyünce bel ve sırtta ağrı olması, uykudan bel ve sırt ağrısı ile uyanmak gibi semptomlar yaşıyorsanız mutlaka bir beyin cerrahı randevusu almalısınız. Şikayetleriniz bir beyin cerrahı tarafından dinlenmeli, tüm omurga tek tek gözlenerek, skolyoz testleri ve manevraları ardından nörolojik muayene yapılmalıdır. Sonrasında özel skolyoz grafileri, tüm omurga tomografisi, tüm omurga MR’ ı hatta beyin MR’ ı bile istenebilir. Bu sonuçlarla ilgili bilgiyi size en iyi beyin cerrahı verebilir.

Beyin cerrahisinin çalışma alanında beyin ameliyatı, beyin tümörü ameliyatı, alzheimer tedavisi, bel ağrısı tedavisi, bel fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı ameliyatı ve skolyoz cerrahisi gibi tedavi protokolleri bulunmaktadır. Skolyozun başlangıç evresinde dışarıdan gözle görülür eğriliğe neden olmaz. Bu eğrilik devam ettiği takdirde sinir hasarlarına neden olabilir. Bacaklarda uyuşma, idrar ve büyük abdest kaçırma, hissizlik, güç kaybı gibi durumlarda mutlaka EMG, SEPP, MEPP gibi sinir ileti testleri yaptırılarak sinir hasarı olup olmadığı tespit edilmelidir.

Skolyozun tedavisi tüm tetkik sonuçlarının değerlendirilmesi, muayene ve görüntüleme tetkiklerindeki açı ölçümlerine bakarak şekillenir. Erken saptanan skolyoz çoğu zaman ameliyat gerektirmeksizin takip altına alınarak tedavi edilebilmekle beraber bazen cerrahi düzeltme gerektirecek düzeye gelmiş olabilir.

Skolyoz cerrahisi eğrilen omurga bölgesini titanyum vidalar kullanarak düzeltmeyi amaçlar. Oldukça dikkatli olunması gereken, sinir dokuların korunması gerektiği ve bazen yoğun bakım yatağı ihtiyacı olan deneyimli ellerde yapılması gereken bir ameliyattır. Sizin de skolyoz şikayetleriniz oluyorsa adresiniz mutlaka bu konuda deneyimli bir beyin cerrahı olmalı…

Bu makale 2 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih KESKİL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesi’nde lisans öncesi eğitimlerini bitirdikten sonra Türkiye altıncısı olarak Hacettepe Üniveristesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1991 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Mardin ve İzmit Devlet Hastaneleri'nde ve Mevki Askeri Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Semih KESKİL, Ankara Trafik Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği'nde çalışırken Anatomi dalında doktora eğitimini tamamlamıştır. Kendisi son yıllarda Türkiye’de en genç yaşta doçent olan beyin cerrahı unvanına sahiptir. Ayrıca, Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ve ardından Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakü ...

Etiketler
Skolyoz nasıl anlaşılır
Prof. Dr. Semih Keskil
Prof. Dr. Semih Keskil
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube