Kavernom nedir? neden oluşur, tanısı nasıl konur, nasıl tedavi edilir? hangi doktora başvurmak gerekir?

Kavernom nedir? neden oluşur, tanısı nasıl konur, nasıl tedavi edilir? hangi doktora başvurmak gerekir?

Kavernom merkezi sinir sisteminde meydana gelen damarsal bir malformasyondur. Genellikle bir damarın genişlemesi sonucu meydana gelir. Beynin her tarafında görülebilir, genellikle 3 santimetreden küçük olmakla beraber görünümleri bir ahududu veya böğürtlene benzer. Kavernomlar kadın erkeklerde aynı sıklıkta görülür, ailesel yatkınlık dışında herhangi bir nedene bağlanamamıştır. Toplumda binde 5 oranında görülür. Baş ağrısı, nöbet, vücut uzuvlarında işlev kaydı, görme bozuklukları gibi semptomlar gözlenebilir.

            Kavernom tedavisini beyin cerrahları yapmaktadır. Bir beyin cerrahı; bel ağrısı tedavisi, bel fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı ameliyatı, alzheimer tedavisi, beyin ameliyatı, beyin tümörü ameliyatı, kavernom ameliyatı gibi tedavileri yapar.

            Öncelikle hastanın şikayetleri dinlenmeli ve detaylı bir fizik muayene yapılmalıdır. Beyin tomografisi ve beyin MR’ ı çekilmelidir. Eğer hastada nöbet sıklığı fazlaysa EEG’ de yaptırılabilir. Bu tetkiklerin sonucunu en iyi beyin cerrahı değerlendirip tedavinize karar verecektir.

            Kavernom her zaman ameliyat edilen bir lezyon değildir. Genellikle aşırı kötüleşen semptomlar yoksa hastalar takip altında tutulmaktadır. Belli aralıklarla çektirilen MR ve tomografilerle boyutu sürekli kontrol edilir. Fakat hastanın nöbetleri çok sıksa, uzuvlarda işlev kaybı varsa, görme bozukluğu veya diğer duysal fonksiyonlarda bozulma varsa tedavisi cerrahidir.

            Kavernom cerrahisi öncesinde hastaya mutlaka bir yoğun bakım yatağı ayarlanmalıdır. Rutin bir tümör olmayıp damar operasyonu olduğundan deneyimli ellerde yapılması gereken önemli bir ameliyattır.

Bu makale 20 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih KESKİL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesi’nde lisans öncesi eğitimlerini bitirdikten sonra Türkiye altıncısı olarak Hacettepe Üniveristesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1991 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Mardin ve İzmit Devlet Hastaneleri'nde ve Mevki Askeri Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Semih KESKİL, Ankara Trafik Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği'nde çalışırken Anatomi dalında doktora eğitimini tamamlamıştır. Kendisi son yıllarda Türkiye’de en genç yaşta doçent olan beyin cerrahı unvanına sahiptir. Ayrıca, Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ve ardından Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakü ...

Etiketler
Kavernom
Prof. Dr. Semih Keskil
Prof. Dr. Semih Keskil
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube