Siz nasıl bağlanıyorsunuz?

Siz nasıl bağlanıyorsunuz?

Pandemiyi geride bırakmaya çalıştığımız şu günlerde ilişkilerin sorgulanmaya devam ettiğini görüyorum. İlişkiler sorgulanır ,bu çok doğal, fakat birlikte çok zaman geçirmek, sosyal hayattan izole yaşamak,geniş ailelerden uzak kalmak, sorumlulukların yeniden paylaşılması, iç içe geçmişlik hali gibi durumların sık yaşandığı geçtiğimiz dört ayda daha çok sorgulanacak malzeme birikti ilişkilerde.

Bazı ilişkilerin zorlandığını, bazı ilişkilerinse toparlandığını farkettim bu süreçte. Bu farklılığa sebep olan bir çok faktör olsa da , benim sizlerle paylaşmak istediğim , kişilerin bağlanma stillerinin bu sürece ve kurduğumuz ilişkilere etkisi.

Hepimiz aynı şekilde bağlanmıyoruz partnerlerimize. Aslında sadece partnerlerimize değil, hayata, arkadaşlarımıza ,işimize, çocuklarımıza, hatta eşyalara bile farklı bağlanıp ,farklı anlamlar yükleyip, farklı yaşıyoruz aradaki ilişkiyi. Benim burada bahsedeceğim partnerle kurulan ilişki üzerine olsa da, siz duruma göre diğer ilişkilerinizi deneyimlerkende gözden geçirin bağlanma stilinizin bu deneyime etkisini..

Nasıl bağlanıyoruz ?

Temelde 3 tip bağlanıyoruz. Kaçıngan Bağlanma , Kaygılı Bağlanma , Güvenli Bağlanma . Peki bunlar ne demek ? Bazı ipucu cümlelerle kendinize dair kesin olmamakla birlikte bir kategori belirleyebilir ve gerekliyse değişim için harekete geçebilirsiniz. Partnerinizin bağlanma tipine dair fikir edinip,süreci tekrar değerlendirebilirsiniz.

Eğer kaçıngansanız, ipucu bilgiler; size göre diğerleri ile yakın ilişki kurmak özgürlük kaybıdır. İlişkideyken yaşanan tartışmalarda ‘bırak,boşver,konuşmak istemiyorum’ gibi cümleler kurarsınız. Tüm kadınların/erkeklerin aynı olduğuna dair genel inancınız vardır. Evlilikle ilgili bir kaçış halindesinizdir. İlişkinin iyiliği için çabalamak yerine , ‘üzgünüm’ diyerek geçiştirir ve aynı durumu tekrarlarsınız. Partneriniz size bir şey sormakla ilgili rahat hissetmez, çünkü her soru size sorgulama gibi hissettirir ve uzaklaşma ihtiyacı hissedersiniz. İlişkide net değilsinizdir. Partneriniz sizin gerçekte ne hissettiğinizi bir türlü anlayamaz. Genelde hoşlandığınız kişiler, yakın ilişki kurulamayacak kişilerdir.

Eğer kaygılıysanız , bu bilgiler size tanıdık gelebilir. Diğerleri ile yakınlık kurmak ve yakınlığı kaybetmek konusunda endişelisinidir. Sürekli kendinizi partnerinizi memnun etmeye çalışırken bulursunuz. Trip atma eğiliminz yüksektir, bu şekilde ilgiyi ayakta tutacağınıza ve kaybetmenize engel olacağını düşünürsünüz. Başka sebeplerle partneriniz sizinle konuşmak istemediğinde (yorgunluk,hastalık, işle ilgili problemler…) siz bu durumun ilişkinizle ilgili olduğunu düşünür ve artık sizi sevmediğine inanırsınız. Bir taraftan ihtiyaçlarınızı dile getirmez, bir taraftanda karşılanmayan bu ihtiyaçlarla ilgili kırgınlıklar biriktirir ve partnerinize kötü davranırsınız. Partnerinizin telefon şifresini merak eder, kontrol etme ihtİyacı hissedersiniz. Nerede olduğunu, ne yapıyor olduğunu sorgularsınız.

Sağlıklı bağlanma tipi olan güvenliyseniz ; diğerlerine karşı sevecensinizdir. Diğerleri ile ilişki kurma konusunda rahatsınızdır. İlişkide sizi rahatsız eden şeyler olduğunda trip atmak veya uzaklaşmak yerine sorunu dile getirirsiniz. Sorun netleştiğinde de çözüm için yolları araştırırsınız.Partnerinize karşı netsinizdir. Partnerinizi arkadaşlarınızla ve ailenizle tanıştırmaktan, ondan bahsetmekten çekinmezsiniz. Kıskandırmakla veya kıskanmakla ilgili partnerinizi zorlamazsınız. Partneriniz ilişkinizde ilgili kendini rahat hisseder.

Pandemi sürecinde en çok zorlanan kişiler kaçınganlardı. İlişkilerin bu kadar yakınlaşması, hele ki partnerleri kaygılı bağlanansa daha da zorlayıcı oldu bu süreç. Sürekli gözetlenmiş hissetmek, her anın birlikte geçmesi, kişisel alanların azalması sıkışmış hissettirmesi muhtemel. Fakat partnerlerin ikisinin de güvenli bağlanan stiline sahip olduğu ilişkiler daha da güçlendi. Birlikte vakit geçirmek, ilişkiye dair paylaşımlarda bulunmak beklenen fırsatı yakalamış hissettirdi.

Bu bilgilerle beraber düşünüp sorgulama yapmaya ne dersiniz? Bir sonra ki sayı da güvenli işleyen ilişkilere dair bir yazı hazırlamayı planlıyorum . Güvenli bağlanmalar…..

(Dr. Stan Tatkin’in geliştirtirdiği PACT-Çift Terapisinde Psiko-Biyolojik Yaklaşım Temel Alınarak yazdığım yazıya dair okuma yapmak isterseniz ‘BİZ BÖYLE YAPIYORUZ’ ve ‘SEVGİ İLE BAĞLANMA’ isimli kitablarıını okuyabilirsiniz.

Bu makale 5 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Merve Kılıç Nurkan

Uzm. Kl. Psk. Merve Kılıç NURKAN, lisans eğitimini İstanbul Fatih Üniversitesi Psikoloji bölümünde 2010 yılında tamamlamıştır. Lisans eğitimi sırasında; Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve NPİstanbul Hastanesi’nde staj yapmıştır. Yüksek lisansını Beykent Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında 2016 yılında tamamlamıştır. Tezini “Çocukluk çağı travmalarının, kişilik özellikleri ve psikopatolojik durum ile ilişkisinin incelenmesi’’ üzerine yazmıştır. EMDR 1. Modül ve 2. Modül Eğitimi (2011/Davranış Bilimleri Enstitüsü) , Çift ve Aile Terapistliği Temel Eğitim (2011/Murat Dokur), Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi (2011/Hakan Türkçapar), Stratejik Aile Terapisi (2011/Emre Konuk), Çözüm Odaklı Terapi (2011/Davranış Blimleri Enstitüsü), Vajinismus Tanı ve Tedavi Workshop (2015, Doç. ...

Etiketler
İlişki
Uzm. Kl. Psk. Merve Kılıç Nurkan
Uzm. Kl. Psk. Merve Kılıç Nurkan
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube