Bazen hissetmek yetmez!

Bazen Hissetmek Yetmez!

Bazen hissetmek yetmez!

Duyguları anlamak önemlidir. Bir kişiye duygusal ve fiziksel çekim hissetmek kişiyi bir ilişkiye yönelten önemli bir itici güçtür. İlişki ile ilgili karar verirken insanın ne hissettiğini gözetmesi önemli bilgiler verir ve yardımcı olur. Ancak sadece duyguları değerlendirmek yeterli değildir, çünkü bazen insan oldukça yoğun hisler beslediği biri ile ilişki içinde olduğunda bu ilişkide kalmanın her iki tarafa, hatta varsa çocuklara zarar vermesi söz konusu olabilir.

Duygular mantık ile işbirliği içinde olduğunda verilen kararlar daha sağlıklı olabilir. Bu bakımdan duygularınıza da düşüncelerinize de ifade alanı tanımak kararlarınızın olgunlaşmasına yardımcı olacaktır. Yönlendirici olmayan kişilerle konuşmak, yazı yazmak, kendi kendinize kalmak, terapiye gitmek, kitap okumak, tiyatro ve filmler izlemek duygularınızı düzenlemenize ve neye ihtiyacınız olduğunu anlamaya yardımcı olacaktır.

Zor dönemlerde insanlar panikle acele karar verme eğilimine girebilir ya da çok çekimser davranabilirler. Düşünmeden eyleme geçmek, ya da korkuya kapılıp eylemsiz kalmak yerine düşünmeye izin vermek, duyguları düşünceleri ve eylemleri birbirini destekler şekilde kullanmak böyle dönemlerde yardımcı olacaktır.

Bu makale 31 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Merve Kılıç Nurkan

Uzm. Kl. Psk. Merve Kılıç NURKAN, lisans eğitimini İstanbul Fatih Üniversitesi Psikoloji bölümünde 2010 yılında tamamlamıştır. Lisans eğitimi sırasında; Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve NPİstanbul Hastanesi’nde staj yapmıştır. Yüksek lisansını Beykent Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında 2016 yılında tamamlamıştır. Tezini “Çocukluk çağı travmalarının, kişilik özellikleri ve psikopatolojik durum ile ilişkisinin incelenmesi’’ üzerine yazmıştır. EMDR 1. Modül ve 2. Modül Eğitimi (2011/Davranış Bilimleri Enstitüsü) , Çift ve Aile Terapistliği Temel Eğitim (2011/Murat Dokur), Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi (2011/Hakan Türkçapar), Stratejik Aile Terapisi (2011/Emre Konuk), Çözüm Odaklı Terapi (2011/Davranış Blimleri Enstitüsü), Vajinismus Tanı ve Tedavi Workshop (2015, Doç. ...

Etiketler
hisler
Uzm. Kl. Psk. Merve Kılıç Nurkan
Uzm. Kl. Psk. Merve Kılıç Nurkan
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube