Sık karşılaşılan göz enfeksiyonları

Göz enfeksiyonları gözün herhangi bir anatomik yapısında görülebilen çapaklanma, sulanma, kızarıklık, kaşıntı, görmede bulanıklık şikayetleri ile kendini gösteren rahatsızlıklarıdır. Enfeksiyonun kaynağı sıklıkla bakteriler olmakla birlikte virüsler ve mantarlar da olabilmektedir.

Sık karşılaşılan göz enfeksiyonları

Konjonktivit: En yaygın göz enfeksiyonlarındandır. Göz küremizi çevreleyen ince zarın (konjonktiva) bakteri veya bir virüs tarafındınfan enfekte edilmesiyle ortaya çıkar. Son derece bulaşıcıdır. Bakteriyel konjonktivitlerde çapaklanma ön plandayken virallerde sulanma daha belirgindir. Bakteriyel olanlarda antibiyotikli damlalar kullanılırken virallere özgü bir tedavi yöntemi yoktur. Virüs yükünü ve şikayetleri azaltmaya yönelik uygulamalar yapılır. Her ikisinde de hem diğer göze hem de diğer insanlara bulaşı önlemek adına kişisel hijyen ve temasa özen gösterilmelidir.

Keratit: Gözün renkli kısmının önündeki saydam tabakanın enfeksiyonudur. Özellikle kontakt lens kullanıcıları ve bağışıklık sistemi zayıflamış insanlar risk altındadır. İyileştiğinde görmede azalmaya neden olabilecek leke bırakma ihtimali olduğu için en kısa zamanda tedavisi çok önemlidir.

Blefarit ve Arpacık: Kirpik diplerinin iltihaplanmasına blefarit, bu iltihabın göz kapağında sivilce benzeri bir odak oluşturmasına arpacık (hordeolum) adı verilir. Düzenli kirpik dibi temizliği ve ihtiyaç duyulduğunda antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Uygun şekilde tedavi edilmeyen arpacıklar kistleşerek şalazyona neden olur. Şalazyonların tedavisi cerrahidir.

Üveit: Üveit ya da iridosiklit gözün renkli kısmının ve gözün arkasına uzanan devamının enflamasyonu yani yangısıdır. Ön, orta, arka ve tümünün birlikte olduğu çeşitleri mevcuttur. Üveitlerin tek nedeni enfeksiyonlar değildir. Nedeninin enfeksiyon olduğunun kesinleştirildiği durumlarda uygun tedavi ile görme keskinliği ve diğer şikayetler düzeltilebilir.

Göz Kapağının Sellüliti: Göz kapaklarının enfeksiyonudur. Şişlik ve ağrı ile kendini gösterir. Nedeni sıklıkla travmalara bağlı zedelenmeler, arpacık, komşu dokulardaki enfeksiyonların yayılmasıdır. Özellikle çocuklarda görülür ve daha ağır tablolara neden olmaması açısından yakından takip edilip uygun antibiyotik tedavisinin verilmesini gerektirir.

BLEFARİT (KİRPİK DİBİ İLTİHABI) NEDİR?

Kirpik dibi iltihabı (blefarit) toplumda çok sık görülen, kirpik diplerinde kepeklenme, kaşıntı, kızarıklık, göz iç kısmında köpüklenme, kirpiklerde dökülme ve zayıflama ile kendini gösteren bir göz hastalığıdır. Temel olarak kirpik diplerinde salgı yapan bezleri etkiler ve iki ana nedeni mevcuttur. Birincisi kişinin cildine bağlı nedenler olup seboreik dermatitli bireylerde görülen kirpik dibi iltihaplarıdır. İkincisi ise mikroorganizmalara bağlı olanlardır ki bu durumda, kirpik dibinde doğal olarak yerleşik mikroorganizmaların kendi içindeki dengesinin bozulması neticesinde enfeksiyon oluşumu söz konusudur.

Blefaritin ilerlemesi ile halk arasında arpacık ya da gelincik ya da it dirseği olarak bilinen enfeksiyon odakları görülebilir. Arpacıklar da kistleşerek şalazyon haline dönüşebilir, bu durumda ameliyat ile kistlerin drenajı gerekebilir. Blefaritin uzun süre devam etmesi halinde yağ sekresyonu yapan bezlerin kanalları tıkanıp kuru göz hastalığına neden olabilir. Blefaritin tedavisinde en önemli basamak kirpik dibi hijyenini sağlamaktır. Kirpik diplerini temizlemek için özel şampuan kullanılması gerekmektedir. Bunun yanında enfeksiyon var ise antibiyotikli damla ve merhemler kullanılabilir.

Bu makale 25 Eylül 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Umut Can Kurtuluş

Op. Dr. Umut Can Kurtuluş, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak  Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Umut Can Kurtuluş, Mesleki çalışmalarına Adana Medical Park Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Göz enfeksiyonu
Op. Dr. Umut Can Kurtuluş
Op. Dr. Umut Can Kurtuluş
Adana - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube