Gözleriniz kuru olabilir mi?

Gözleriniz kuru olabilir mi?

Kırmızı gözün en rahatsız edici durumlarından birisidir. Kırmızı gözün en önemli sebebi de göz kuruluğudur. Kuru göz, gözyaşının miktarının yetersiz olmasına bağlı olabileceği gibi gözyaşının kalitesinin düşük olmasına da bağlı olabilir. Özellikle yaz aylarında hava sıcaklığının fazla olması poyraz, klima kullanımının artması hastalığın daha rahatsız edici olmasına neden olur.

Gözlerdeki kornea dediğimiz saydam tabaka ve konjoktiva dediğimiz zar tabaka en dıştaki tabakalar olması nedeniyle dış ortamla sürekli olarak nemli tutulur. Gözlerimizi her kırptığımızda gözün saydam tabakasını yani korneayı örten gözyaşı filmi oluşur.

Her kırpmada bu gözyaşı filmi yeniden yenilenir. Normal koşullarda her dakika 20-30 kez gözlerimiz kırparız. Gözyaşı filmi birbirinden farklı üç tabaka halinde oluşur. Her bir tabakanın kendine has görevleri vardır. Yağlı tabaka buharlaşmasını engellediği gibi buharlaşmasını da engeller, sulu tabaka gözün nemlenmesini sağladığı gibi koruyucu enzimleri içerir, mukus tabaka dediğimiz yapışkan tabakada gözün üzerinde yerleşip kayganlığını sağlar. Gözyaşı, göz çevresindeki gözyaşı bezleri tarafından salgılanır. Göz kapaklarının kapanması ile birlikte kapak kenarlarındaki küçük iki adet delikten gözyaşı kanalına akarak oradan da burun boşluğuna görülür.

Gözyaşının, saydam tabakayı beslemek, enfeksiyonlara karşı korumak, net görüş için düzgün optik yüzey sağlamak, yabancı maddeleri dışarı atmak gibi bazı görevleri vardır. Göz kuruluğu tüm dünyada yaygın bir sorundur. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür.

Göz Kuruluğunun Belirtileri;

-Gözde yabancı cisin hissi (kum varmış hissi)

-Batma

-Kızarıklık

-Bulanık Görme

-Rahatsız edecek derecede sulanma

-Sık sık kırpma gibi belirtiler görülür.

Göz Kuruluğunun Nedenleri;

-Bazı ilaçlar ve alkol (uyku ilaçları, tansiyon, Romatizmal hastalıkta kullanılan ilaçlar, anti deprasanlar vb.)

-Romatizmal hastalıklar başta olmak üzere şeker, yüksek tansiyon, göz tansiyonu gibi hastalıklar

-Çok ciddi göz ve ağız kuruluğuna yol açan sjögren sendromu ile birlikte görülebilir.

-Yoğun ışık ve güneşe maruz kalma, kaynak alma

-Kadınlarda menopoz sonrası dönem

-Sigara dumanı, klimalı ve kaloriferli ortamlar buharlaşmayı arttırır.

-Ofis ortamlarında uzun süre bilgisayar kullanımı nedeniyle göz kırpma azalır ve uzun yol sürücülüğünde de göz kırpma sayısı azalır.

-Ayrıca erkek ve kadınlarda ileri yaşlarda göz salgınlarının üretiminde azalma eğilimi ortaya çıkar.

Göz Kuruluğu Hastalığı Nasıl Tanınır?

Öncelikle hastanın yakınmaları teşhiste çok yardımcıdır. Bazı basit testlerden yararlanırız bunlardan bir tanesi gözyaşı kırılma zamanı, diğeri gözyaşı şeritleri ile yapılan testtir. Bu testlerle basitçe gözyaşı filminin kalitesini ve gözyaşının miktarını ölçmek mümkündür.

Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle sigara dumanının fazla olduğu ortamlardan uzak durulmalıdır. Klimalı ve kaloriferli ortamlarda hava nemlendirilmelidir. Klimanın göze karşıdan gelmesi engellenmelidir.

Yeterli miktarda su içilmelidir. Ofis ortamlarında ve araç kullanırken göz kırpmayı unutmamak gerekir. (normalde her dakika 20-30 kez gözlerimizi kırptığımız halde bilgisayar ya da araç kullanımı gibi dikkat gerektirecek işlere odaklandığımızda dakikada 5 ya da 10 kez kırparız.)

Bu nedenle her 45 dakikada bir bilgisayar kullanımına 15 dakika ara verilmelidir. Bilgisayar göz seviyesinden hafif alçakta olmalıdır. Böylece göz kapağı aralığı daraltılmış olur. Ultraviyole korumalı bir güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Bütün bunların yanı sıra gözyaşımıza eş değer ya da ona yakın içeriklere sahip yapay gözyaşı damla jelleri gün içerisinde 4-6 kez kullanılabilir. Bir hafta 10 gün süre ile hafif kortizonlu damlalar tedaviye eklenebilir. Ayrıca hastalığın çok ileri olmayan safhalarında gözyaşı bezlerindeki rahatsızlığı tedavi ederek gözyaşı üretimini artıran siklosporın damlaları kullanılabilir.

Daha ileri durumlarda göz kapaklarındaki gözyaşını boşaltan kanalın delikleri özel tıkaçlarla kapatılabilir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Daştan

Op.Dr Ali Daştan, isans öncesi öğrenimlerinin ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarı ile tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda tamamlayıp Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

 

Etiketler
Göz kuruluğu tedavisi
Op. Dr. Ali Daştan
Op. Dr. Ali Daştan
Antalya - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube