Glokom (göz tansiyonu hastalığı) nedir?

BELİRTİLERİ NELERDİR? NASIL TEŞHİS VE TEDAVİ EDİLİR? Halk arasında göz tansiyonu ya da karasu adlarıyla bilinen glokom oldukça yaygın bir göz hastalığıdır. Göz içi sıvı basıncının, görme sinirine zarar verecek düzeyde yüksek olması ile seyreder. Kalıcı görme kayıplarının en sık nedenlerinden birisidir.

Glokom (göz tansiyonu hastalığı) nedir?

Glokom herkeste ve her yaşta görülebilir. Kırk yaşın üzerinde olanlar, siyahi ırka mensup olanlar, ailesinde glokom bulunan kişiler, şeker hastalığı olanlar, migreni olanlar, yüksek miyopisi olanlar, uzun süreli kortizon kullanan kişiler glokomun daha sık görüldüğü grupta yer alırlar. Glokomda erken teşhis çok önemlidir. Çünkü özellikle son döneme kadar herhangi bir belirti vermeyebilir ve oluşan görme kaybı geri döndürülemez. Hastalık ne kadar erken tespit edilirse, görme kaybı da o derece az olacaktır. Glokom tanısında görme keskinliğinin belirlenmesinin yanı sıra göz içi basıncının ölçümü, göz içi sıvısının dışa boşaldığı kanalların yer aldığı bölgenin kontrolü ve görme sinirinin durumunun değerlendirilmesi yapılır. Gerektiği takdirde bilgisayarlı görme alanı ve görme siniri analiz yöntemleri tanıda önemli rol oynar. Göz içi basıncı 21 mmhg'ya kadar normal kabul edilir ve bunun üzerindeki değerler yüksek göz içi basıncı olarak değerlendirilir. Buna karşın göz içi basıncı tek kriter değildir. Bazen göz içi basıncı normal sınırlarda olan fakat görme siniri hassas olan kişilerde de glokom görülebilir. Göz içi basıncının normalden yüksek olduğu veya normal olduğu halde göz sinirinin hasar gördüğünden şüphelenilen olgularda bilgisayarlı görme alanı ve görme siniri analiz tetkikleri görme sinirinin hasarının varlığının ve derecesinin belirlenmesinde, zaman içindeki değişimin saptanmasında önemlidir. Glokom hastalığının tanısı konulduktan sonra tedavide amaç göz tansiyonunu düşürerek göz sinirinin hasarını durdurmak ve görme kaybının ilerlemesini engellemektir. Bu amaçla uygulanabilecek yöntemler ilaç tedavisi, lazer tedavisi ve cerrahi tedavi olarak üçe ayrılabilir. Glokomda ilaç tedavisinde son yıllarda önemli gelişmeler sağlanmış, etkili yeni ilaçlar tedavinin başarısını büyük ölçüde artırmıştır. İlaç tedavisinde önemli olan hastanın ilaçları sürekli olarak düzenli kullanmasıdır. İlaçlarını düzenli kullanmayan veya ilaç tedavisine yanıt vermeyen olgularda uygulanan cerrahi yöntemler de yüksek oranda başarılı olup sürekli ilaç kullanım zorunluluğunu da ortadan kaldırabilmektedir.

Bu makale 25 Eylül 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Umut Can Kurtuluş

Op. Dr. Umut Can Kurtuluş, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak  Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Umut Can Kurtuluş, Mesleki çalışmalarına Adana Medical Park Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Glokom tedavisi
Op. Dr. Umut Can Kurtuluş
Op. Dr. Umut Can Kurtuluş
Adana - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube