Sigara bağımlılığı ameliyatlarda problem midir?

SİGARA BAĞIMLILIĞI AMELİYATLARDA PROBLEM MİDİR?

Sigara bağımlılığı ameliyatlarda problem midir?

Tüm dünyada tütün ve tütün ürünleri (sigara, pipo, puro, nargile) bağımlılığı çok yaygın ve öldürücü toplumsal bir olgudur. Tütünün zararlı etkileri hem cerrahi esnasında hem de ameliyat sonrasında sıkıntılara sebep olmaktadır.

Sigara bağımlılığı hücrelerin vücutta ölümüne neden olacağından alveol kaybı nedeniyle hastaların akciğer kapasitesi düşecek ve oksijenlenmeleri azalacaktır. Bu vesileyle bu hastalarda genel anestezi esnasında daha fazla anestezi ilacı ve gazlarına ihtiyaç duyulmakta, kan basıncının kontrol altında tutulması zor olmakta, anesteziden uyandırma aşamasında problem yaşanma olasılığı artmaktadır. Bu hastalarda anestezi sonrası akciğer salgıları artacağından refleks olarak sık öksürmek zorunda kalmaktadırlar. Bunun sonucunda hem şiddetli göğüs ağrısı hissetmekte hem de bunlara bağlı olarak ameliyat sonrası kanama riski artmaktadır. Genel olarak sigara içenlerde cerrahi esnasında kanama riski artmakta, ameliyat sonrası yara iyileşmesi gecikmekte ve  hastanede kalış süresi uzamaktadır.

Kulak burun boğaz hastalıklarının cerrahi ve ilaçla tedavisinin başarısı üzerine sigaranın etkilerinin incelendiği araştırmalarda içiciliğin ameliyat sonrası iyileşme süresini iki katına uzattığı, ameliyat başarı oranını yarı yarıya düşürdüğü ve yeniden ameliyat olma ihtimalini ise 3 kat arttırdığı bildirilmiştir. Bu sonuçlardan, sigara içenlerin içmeyenlere göre ameliyatlardan daha az fayda göreceklerini tahmin etmek zor olmasa gerektir.

Yurt dışında birçok şirket çalışanlarına sigara içme yasağı getirmekte ve bazı sigorta şirketleri sigara içen hastaların sağlık giderlerini karşılamamaktadır. Ayrıca, birçok cerrah başarı şansı daha düşük olduğu için sigara içenleri ameliyat etmek istememektedir. Bazı ülkelerde tüm ameliyatlardan en az bir ay önce sigara bırakma koşulu mecburi hale getirilmiştir.

Sigarayı azaltarak bırakmak daha zordur, aniden karar verip bırakanların oranı %80 iken, azaltarak bırakanların oranı % 5 olarak saptanmıştır. Kendinize bir büyük iyilik yapın bir an önce bu bağımlılıktan kurtulun, sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve uzun yaşayın.

Prof. Dr. Mustafa KAZKAYASI

Bu makale 5 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Kazkayası

Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, lisans öncesi eğitimlerini tamamladıktan sonra Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesi'nde  başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp Doktoru unvanını almıştır. İhtisasını ise, 1990-1993 arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisini tamamlayarak Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı olmuştur.  Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği, Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği, Türk Rinoloji Derneği, Otoloji-Nörotoloji Derneği, Larengoloji Derneği üyesidir. Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, mesleki çalışmalarına VM Medical Park Pendik Hastanesi'nde devam etmektedir. Mesleki Üyelikler: Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği Türk Rinoloji Derneği Otoloji-Nörotoloji Derneği Larengoloji Derneği Yurtdışı Tecrübe ve Gözl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
SİGARA BAĞIMLILIĞı
Prof. Dr. Mustafa Kazkayası
Prof. Dr. Mustafa Kazkayası
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube