Bademcik küçültme ameliyatı

Bademcik küçültme ameliyatı

Tonsil olarak da adlandırılan bademcikler, dilin arka kısmında boğazın heriki yanında bulunan, bağışıklık sistemimizin bir parçası olan organlarımızdır. Vücuda giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalayarak, vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı olan lenfosit denen hücreleri üretirler. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar neticesinde genellikle faydadan çok zaraları olur. Bu nedenle bademcik ameliyatları önerilebilmektedir. Enfeksiyonları dışında bademciklerin büyük olması da önemli sonuçlara yol açar.

Bademciklerin büyük olması; yutma, beslenme ve konuşma sorunları yapar. Ayrıca bademcikler üzerinde biriken yiyecek ve doku artıkları ağız kokusu ve hijyen bozukluğuna neden olur. Bu durumlarda bademciklerin tamamının alındığı klasik teknik badecik ameliyatlarına alternatif olarak bademciklerin kısmi olarak alındığı bademcik küçültme ameliyatları uygulanabilir. Bu teknikte, klasik bademcik ameliyatlarına göre daha az ağrı olmakta, daha az kanama görülmekte ve iyileşme süresi daha kısa olmaktadır. Bademcik küçültme ameliyatları radyofrekans, lazer, coblator ve microdebrider gibi cihazlar kullanılarak yapılabilmektedir.

Özetle bu teknik bademcik büyümesine bağlı solunum problemi olan hastalarda uygulanmalı, sık tekrarlayan bademcik enfeksiyonları tedavisinde bademcik küçültme ameliyatları yapılmamalı, klasik bademcik ameliyatı uygulanmalıdır. 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Serdar Baylançiçek

Doç. Dr. Serdar Baylançiçek, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, 2001 yılında başladığı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları üzerinde tamamlayarak KBB Uzmanı unvanını almıştır. 

Mesleki çalışmalarına Altunizade Acıbadem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Bademcik ameliyatı
Doç. Dr. Serdar Baylançiçek
Doç. Dr. Serdar Baylançiçek
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube