Ses estetiği nedir

Ses estetiği, sesi güzelleştirmek için yapılan işlemleri içerir. Güzel ses, kişinin psikolojik olarak ihtiyacıdır. Kişi sesi ve konuşması ile kişiliğini karşısındakine yansıtır ve böylelikle ikincil kazanımlar elde eder. Bu  kazanımlar sayesinde kişi özgüven kazanır ve sesiyle karşısındaki kişileri etkiler.  Ses estetiği bunları sağlayan bir sistemdir.

Ses estetiği nedir

 

Ses estetiği, sesi güzelleştirmek için yapılan işlemleri içerir. Güzel ses, kişinin psikolojik olarak ihtiyacıdır. Kişi sesi ve konuşması ile kişiliğini karşısındakine yansıtır ve böylelikle ikincil kazanımlar elde eder. Bu  kazanımlar sayesinde kişi özgüven kazanır ve sesiyle karşısındaki kişileri etkiler.  Ses estetiği bunları sağlayan bir sistemdir.

Ses estetiği  kişiye uygun sesi sağlıyor

Estetik ses, kişinin dış görünüşüne, fiziksel yapısına, cinsiyetine uygun bir ses demektir. Örneğin  fiziksel olarak yapılı, uzun boylu bir erkekten çıkan ince ve tiz bir ses, ya da genç, minyon bir kadından çıkan tok ve kalın bir ses estetik bir algı yaratmamaktadır. Ses estetiği kişiye uyumlu sesin elde edilmesini sağlayan tıbbi bir tedavi şeklidir. Estetik kaygılar hem de kimi zaman sağlık sorunları yüzünden birçok kişi tarafından tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Kadınlar sesini inceltmek, erkekler kalınlaştırmak istiyor

Hızla gelişen teknolojiye rağmen ses en önemli iletişim aracı olmaya devam etmektedir.  Ses tonunun, genellikle kişinin yaşamına, cinsiyetine ve özellikle fiziksel yapısına uygun olması istenir. Bu uyumun sağlanmadığı durumlarda kişi psikolojik olarak bundan etkilenebilmektedir. Bu  uyumsuzluk durumlarında  sesi yapılandırma ve daha estetik hale getirmek için inceltme, kalınlaştırma şeklinde ses estetiği operasyonları uygulanmaktadır. Ses kalınlaştırma operasyonlarını genellikle ince sese sahip oldukları için bundan psikolojik olarak etkilenen erkekler, ses inceltme operasyonlarını ise özellikle sigara kullanımına bağlı olarak kalınlaşan sesi inceltmek için kadınlar tercih etmektedir.

İletişimin En Güçlü Silahı: Etkileyici Bir Ses

Ses, gelişen iletişim teknolojilerine rağmen halen en önemli iletişim aracımız. Birçok defa tanıştığımız insanlar ile fiziksel temastan önce sesimizle iletişime geçeriz. Karşımızdaki kişiyi etkileyebilmek ve onda olumlu bir intiba bırakabilmek için en önemli silahımız sesimizdir. Bugün, dünyayı fikirleri doğrultusunda yönlendirmeyi başarmış tüm liderlerin seslerinin karizmatik olduğu konusunda hem fikir olabiliriz.

Ses, iletişimde bu kadar önemli bir yere sahipken, kişinin sesinin yaşamına, cinsiyetine ve fiziksel yapısına uygunluk göstermesi beklenir. Uyumsuzluk durumunda tıpkı vücuda yapılan estetik gibi sesi yapılandırmayı ve daha estetik hale getirmeyi amaç edinen ses estetiğinden bahsedilebilir.

Ses estetiği son yıllarda oldukça sık rağbet edilen bir girişim. Önceleri sadece ses telleri üzerinde bir hasar oluştuğunda başvurulan ses tedavileri, artık mevcut sesinden memnun olmayan sağlıklı kişiler tarafından da tercih ediliyor.

Genel anlamda iki tür ses estetiği operasyonu var: ses inceltme ve ses kalınlaştırma. Hedef sese ulaşabilmek için kullanılan yöntemler arasında ses terapisi ve çeşitli ses cerrahileri bulunuyor.

Ses Kalınlaştırma Operasyonu

Bu operasyon, özellikle ince sesli erkeklerde uygulanıyor. Kalın ve tok bir ses tonu her zaman, kendinden emin ve otoriter bir izlenim bıraktığından özellikle politikacılar, film ve seslendirme sanatçıları,  işyerinde pozisyonunu önemseyen kişiler bu ameliyatı tercih ediyor. Kalın ve karizmatik sesi,  ses terapisi ile elde etmek mümkün. Terapinin faydalı olmadığı durumlarda tıpkı bir müzik enstrümanının akordunu yapar gibi cerrahi ile ses telinin gerginliği azaltılarak insan sesinin akordunu yapmak ve arzulanan hedef sese ulaşabilmek mümkün oluyor.

Ses İnceltme Operasyonu

Kulak burun boğaz hastalıkları içerisinde aslında oldukça küçük bir bölümü tutan kalın ses problemi,  başlıca erkekten kadına dönüşen transseksüellerde, hormonal bozukluğu olanlarda, çeşitli ameliyatlardan sonraki hasarlarda veya ses teli felci olan hastalarda ortaya çıkan bir sorun. Tedavisinde günümüze kadar hormon ilaçları ve ses terapisi gibi pek çok yöntem denenmiştir. Ancak bu yöntemlerle, cerrahideki kadar başarı sağlanamamıştır.

Sesi cerrahiyle inceltmek mümkün

Sese arzu edilen inceliği kazandırabilmek için sayısız cerrahi teknik kullanılmaktadır. Bu cerrahilerdeki ortak amaç, ses telinin gerginliğini artırıp, kalınlığını azaltarak veya boyunu kısaltarak yüksek perdeli konuşma sesini yakalayabilmektir. Ses inceltme ameliyatı, bölgesel uyuşturma ile (lokal anestezi altında) yapılmakta, hastaya ameliyat sırasında sesi dinletilerek memnun kaldığı ses perdesi saptanmaktadır. Boyundaki 3-4 cm’lik küçük bir kesi, ameliyatı gerçekleştirmek için yeterli olmakta, hastanın âdem elması denilen gırtlağın ön bölümündeki erkeksi çıkıntı ile ilişkili estetik kaygıları bulunuyorsa, eş zamanlı olarak bu âdem elması da ameliyat edilerek kadın boynu görünümüne çevrilebilmektedir. Ameliyat sonrası iyileşme dönemi bir kaç gün kadar sürmektedir. Ancak ameliyat sonrası bir hafta süresince iyileşmeyi çabuklaştırmak için ses istirahati gerekmektedir.

Ses Profesyonellerine Yönelik Ses Estetiği

Ses estetiğine en çok ihtiyaç duyan kişiler arasında ses profesyonelleri yer alır. Profesyonel ses kullanıcıları; şarkıcı ve oyuncular olabildiği gibi politikacı, avukat, çağrı merkezi çalışanları, spiker ve öğretmen gibi meslek gruplarını da kapsamaktadır.

Bir başkasının sesine sahip olmak henüz mümkün değil

Sesin ortaya çıkışında sadece ses telleri görev almamaktadır. Ham ses, ses telleri tarafından ortaya çıkar. Ancak ses rengi; dil, damak, dişler, dudaklar ile şekillendirilmektedir. Bu yapılar değiştirilemediği için sesi herhangi birinin sesine benzetmek teknik olarak şuan için mümkün değildir. Ses inceltme ve kalınlaştırma ameliyatları özel bir alan olduğu unutulmamalıdır. Her kulak burun boğaz uzmanının rutinde uyguladığı bir cerrahi değildir. Bunun için özellikle  ses ve konuşma hastalıkları konusunda tecrübeli, foniatri(ses bilimi) ile ilgilenen bir KBB uzmanı tarafından  gerçekleştirilmesi uygun olur.

Bu makale 25 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Arif Şanlı

Prof. Dr. Arif Şanlı, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1979 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, aynı üniversitede yapmış ve Kulak, Burun, Boğaz ve Baş - Boyun Cerrahisi Uzmanı olmuştur. 1979 - 1983 Yılları arasında Sivas SSK Hastanesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev almış olan Prof. Dr. Arif ŞANLI, 1983 - 1985 yılları arasında Manisa Soma Devlet Hastanesi'nde, 1985 - 1986 yılları arasında Erzurum Mareşal Çakmak Askeri Hastanesi'nde, 1987 - 1990 yılları arasında Tokat - Turhal Devlet Hastanesi'nde, 1990 - 2001 yılları arasında Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ( 1. Kulak, Burun, Boğaz klinik şef yardımcısı ve klinik şefi olarak, 2011 - 2016 yılları arasında aynı hastanede Ku ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Ses estetiği
Prof. Dr. Arif Şanlı
Prof. Dr. Arif Şanlı
İzmir - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube