Uykuda solunum durmaları kanseri davet ediyor

Uykuda solunum durmaları kanseri davet ediyor

          Bilimsel çevrelerde büyük yankı uyandıran son çalışma,  uyku bozukluğu olan ve ciddi uyku apne rahatsızlığına sahip  hastaların  kansere yakalanma riskinin  yüzde 65 daha yüksek olduğu ortaya konulmuştur. Bilimsel çevreleri de şok eden bu gelişme bu hastalık konusunda,  devrim niteliğinde bulgular olarak nitelendiriliyor.

          Tıkayıcı uyku apne (OSA) hastalığının Kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi ciddi sağlık sorunları ile ilişkili olduğunu bir süredir biliyoruz.  İlk kez, iki ayrı çalışma da insanlarda uyku apnesi ve kanser arasında bir bağlantı bulundu. Bu çalışma bilimsel çevrelerde büyük yankı uyandırdı.

Bu çalışmaların sonuçları  son yapılan  Amerikan Toraks Derneği toplantısında sunuldu. Bu iki

çalışma da OSA ve insanlarda kanser arasında bir bağlantı kurmak için yapıldı. ilk çalışmalar hayvanlar üzerinde yapıldı. Bu çalışma da farelerde kanser ve uyku apnesi arasındaki ilişkiye dair kanıtlar bulundu. Bu İp uçlarından yola çıkılarak insanlarda yeni araştırma sonuçları ortaya kondu.

Çalışmalardan biri   Wisconsin Üniversitesi'nde yapıldı. Araştırmacılar obstrüktif uyku apnesi ve kanser ölümleri arasında olası bir ilişkiyi araştırmak için uzun vadeli, kapsamlı bir uyku çalışması verileri kullandılar. 1522 erkek ve kadının, uyku ve sağlığı ile ilgili verileri 22 yıl boyunca takip edildi ve sonuçlar derlendi . Araştırmacılar, yaş, cinsiyet, kilo ve sigara dahil olmak üzere, kanser riskini etkileyebilecek diğer faktörleri  hesaba katarak bunların analizi için ayarlamalar yaptı.

Bu çalışmanın sonuçlarında;

• Hafif uyku apnesi  varlığı olan grupta  kanserden ölüm riski yüzde 10 artış ile ilişkili bulunmuştur.

• Orta uyku apnesi olanlarda  kanser ile ilişkili  ölüm riskinin  iki kat daha arttığı bulunmuştur.

• Şiddetli uyku apnesinde, kanserden ölüm yaklaşık beş kat artış ile ilişkilendirilmiştir. 

İkinci olarak yapılan çalışmada , İspanya Valencia General de Requena hastanesinde  araştırmacılar 2000-2007 yılları arasındaki uyku apnesi tedavisinde olan  5246 hastanın verilerini  incelendi. Araştırmacılar aynı zamanda kanser riskini etkileyen diğer genetik ve yaşam tarzı faktörlerini de dikkate alarak çalışmalarını düzenlediler. Yapılan çalışmada ciddi OSA hastalarında kansere yakalanma riskinin  yüzde 65 daha yüksek olduğunu buldular . 

Bu konudaki ilk  çalışmalarda hayvanlarda kanserle ilişkili bu  bağlantı bulunmuştu. Bu son yapılan  iki çalışmada insanlarda uyku apnesinin kanser ile  bağlantılı olduğu ilk kez belirlendi.  Barcelona Üniversitesi'ndeki araştırmacılar farelerde uyku apnesi  ve kanser arasındaki bağlantıyı ortaya koymuşlardır.  Burada araştırmacılar bir tür kanser çeşidi olan melanom tümörünün normal ve düzenli  oksijen solunumu olan farelere göre oksijen yoksunluğu olanlarda daha çabuk büyüyüp yayıldığını bulmuşlardı. 

Periyodik oksijen yoksunluğu , bu hipoksi yani vücudun oksijenlenememesi olarak bilinir.  Uyku apne hastalığının temel özelliğidir. Uyku apnesi olan kişilerde  havayollarının tıkanmasına bağlı  kısa bir süre vücut oksijenden mahrum kalır. Solunum kesilir ve kan da oksijen seviyesi düşer. Uyku apnesinin şiddeti ve nefes kesintisi dönemlerinin  ne sıklıkta olduğu yapılan tetkiklerle belirlenir. Bu tetkiklerden en önemlisi polisomnografi adı verilen uyku testidir. Bu testlerin sonucunda bir derecelendirme yapılır. Hafif dereceli uyku apnesi,  uykuda solunumun saatte 5-15 kere kesilmesi olarak kabul edilir.  Orta dereceli uyku apnesi, uykuda solunumun saatte 15-30 kere kesilmesidir. Şiddetli derecede  uyku apnesi uykuda solunumun   saatte 30 kez  veya üstü kesilmesi  olarak kabul edilir.

İnsanlarda yapılan bu iki çalışma da kansere yakalanma veya kanserden ölüm nedeni olarak uyku apnesi ile  kurulan ilişkiye  dikkati çekmek için yapılmıştır. Bu çalışmalar uyku sırasında uyku apnesi ve oksijen yoksunluğu etkilerini araştıran  önemli bir devrim niteliği taşımaktadır ve  bir ilk adımdır. Yeni  araştırmalara yol gösterecek niteliktedir. 

Bu çalışmaların temel düşüncesi uyku apnesinin, tedavi edilmezse vücut için  tehlikeli ve sağlığa zararlı olduğudur. Bu son uyku apnesi ve kanser haberlerinden  önce de , uyku apnesinin zaten birçok ciddi sağlık sorunları ile ilişkili olduğu bilinmekteydi: 

Felç/İnme:  Bir çalışmada,  inmeli hastaların yani felç geçirenlerin yüzde 91'inin uyku apnesi şikayetlerinden muzdarip oldukları tespit edilmiştir . 
Kalp hastalığı:  Uyku apnesi ve kalp sorunları arasında güçlü bir ilişkinin olduğu bilinmektedir. Uyku apnesi,  yüksek tansiyon, çarpıntı ve diğer kalp hastalıklarına neden olmaktadır. Şiddetli obstrüktif uyku apnesi olan erkeklerde koroner arter hastalığı gelişme olasılığı yüzde 68 daha fazladır. ve OSA olmayan erkeklere oranla kalp yetmezliği gelişme olasılığı yüzde 58 daha fazladır.
Diyabet: Yeni bir çalışma,  OSA sonucu  düşük oksijen düzeyleri bulunan kişilerde bunun , kan şekerinin yükselmesi ile ilgili  olduğu ve Tip 2 diyabet için bir zemin oluşturduğunu  ortaya koydu.

Daha da fazlası: Uyku apnesi, uyku solunum bozukluğu sadece yetişkinleri etkilemez. Çocuklar da bu uyku bozukluğu ve onunla birlikte gelen diğer sağlık sıkıntıları için risk altındadır. Çocuklar için yapılan ön araştırmalar konunun ciddiyetinin sinyalini vermekte ve çalışmalar sürmektedir.

Op.Dr.Ali Ahmet Şirin

KBB ve başboyun cerrahisi  

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Şirin

Op. Dr. Ahmet ŞİRİN, tıp eğitimini 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamıştır. 1989 - 1991 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sağlık Dairesi'nde çalıştıktan sonra Fransa'ya giderek kısa süreli çalışmalar yapmıştır. 1991-1996 yılları arasında ise Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

1998-2003 yılları arasında İstanbul Polis Hastanesi'nde ve 2003-2013 yılları arasında Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniği Eğitim Kadrosu'nda görev yapmış olan Op. Dr. Ahmet ŞİRİN, mesleki çalışmalarına Şişli'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Etiketler
Tıkayıcı uyku apnesi sendromu
Op. Dr. Ahmet Şirin
Op. Dr. Ahmet Şirin
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube