Sertleşme bozukluğunda şok dalga tedavisi

Sertleşme bozukluğu yani tıbbi adı ile erektil disfonksiyon her yaştan erkekler arasında oldukça sık görülen bir sağlık sorunudur. Yeterli bir cinsel doyuma ulaşamamak kişilerin yaşam kalitesini derinden etkilerken birçok psikolojik ve sosyal sorunu da beraberinde getirir. Bu makalede sertleşme bozukluğunun en sok teknoloji ile desteklenmiş yeni bir tedavi yöntemi hakkında bilgiler bulacaksınız.

Sertleşme bozukluğunda şok dalga tedavisi

Sertleşme bozukluğu yani tıbbi adı ile erektil disfonksiyon her yaştan erkekler arasında oldukça sık görülen bir sağlık sorunudur. Yeterli bir cinsel doyuma ulaşamamak kişilerin yaşam kalitesini derinden etkilerken birçok psikolojik ve sosyal sorunu da beraberinde getirir. Sertleşme bozukluğu sadece erkekleri etkileyen bir hastalık değildir. Cinsel partnerler de bu durumdan doğrudan etkilenirler.

Erektil disfonksiyon geçmişte zorlu ve zahmetli ameliyatlar gerektirirken günümüzde ilaçla da tedavi edilebilen bir hastalık haline gelmiştir. Ama ilaç tedavileri her hastada yeterli fayda sağlayamamaktadır. Çok ileri vakalar hala protez ameliyatları gerektirirken, bu ağızdan alınan ilaçlardan fayda görmeyen hastalar için yakın geçmişe kadar etkili ve kolay bir tedavi seçeneğimiz yoktu. Ağızdan alınan ilaçların fayda etmediği durumlarda ilişki öncesi penise uygulanan enjeksiyon yani iğne tedavileri yaygın olarak kullanılıyordu. Ama bu tedaviler hem hasta için uygulaması zor ve stresli hem de ciddi yan etkileri olabilen yöntemlerdi. Örneğin penis enjeksiyonlarından sonra priapizm dediğimiz istemsiz ve uzamış sertleşme çok sık karşılaşılan bir durumdur. Priapizm hemen müdahale edilmezse kalıcı sertleşme problemlerine ve nadiren de olsa organ kaybına kadar gidebilen ciddi sorunlara yol açan acil bir durumdur.

ESWT yani şok dalga tedavisi sertleşme bozukluğunda çığır açan yeni bir tedavi yöntemidir. Bu yöntemle yüksek frekanslı ve basınçlı ses dalgaları bir cihaz yardımıyla hastalıklı bölgeye, sertleşme bozukluğu örneğinde penis üzerine, uygulanır. Penis üzerinde belirlenmiş beş farklı noktaya şok dalgaları uygulanır. Bu ses dalgaları insan kulağı ile duyulabilen ya da basınç etkisi hissedilebilen dalgalar değildir. Dolayısıyla işlem sırasında herhangi bir ağrı hissedilmez. Her bir seans yaklaşık 15 dakika sürecek şekilde 6 ila 18 seans arasında uygulanır. Seanslar haftada bir kez uygulanabileceği gibi gün aşırı da yapılabilir. ESWT hastaneye yatış ya da anestezi(narkoz) gerektirmeyen oldukça konforlu bir yöntemdir. Herhangi bir yan etkisi olmayan tedaviden hemen sonra günlük aktivitelere dönülebilir. Tedavi çok hızlı etki gösterse de en iyi sonuçlar için 1 ile 3 ay geçmesi beklenir. ESWT ilaç tedavileri ile elde edilemeyen uzun ömürlü tedavi imkanı sunar.

Bu makale 17 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Oktay Özman

Doç. Dr. Oktay Özman;1988 yılında doğdu. Tıp eğitimini İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi'nde 2011 yılında tamamladı. Uzmanlık eğitimini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak 2018 yılında üroloji uzmanı oldu. 2021-2023 yılları arasında Avrupa Üroloji Derneği Bursu ile Hollanda Kanser Enstitüsü’nde Prof. Henk van der Poel’in yanında ''robotik cerrahi ve üroonkoloji'' alanında araştırmacı olarak bulundu. Burada Dr. Poel gözetiminde ve ORSI Academy-ERUS işbirliği ile yürütülen modüler eğitimin sonunda kendi gerçekleştirdiği vakalar ile robot yardımlı radikal prostatektomide yeterlilik sertifikası almaya hak kazandı. Dr. Özman, bu sertifikayı Avrupa’da bir robotik cerrahi akademisinden alan ilk Türk ürologdur. Hollanda Kanser Enstitüsü’nde bulunduğu sırada yürüttüğü TÜBİTAK projesi kapsamında yazdığı makaleler, üroloji alanında en prestijli ak ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
pubmed
Etiketler
Sertleşme yetersizliği
Doç. Dr. Oktay Özman
Doç. Dr. Oktay Özman
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube