Mesane kanseri belirtileri nelerdir?

Mesane kanseri nedir? Mesane kanserinin en önemli sebebinin sigara olduğunu biliyor muydunuz? Ben Doç. Dr. Oktay Özman. Ürolojik kanserler ve robotik cerrahi alanında yurtdışında yüksek ihtisas eğitimi almış bir üroloji doktoruyum. Mesane kanseri makale serisinin bu bölümünde sizlere bu hastalığın belirtilerinden bahsedeceğim.

Mesane kanseri belirtileri nelerdir?

Mesane kanseri çoğunlukla sessiz bir başlangıç gösterir ve vakaların %90’ında ilk işaret ağrısız hematüridir. Ağrı şikayeti olmadan idrarda kan veya pıhtılar görülür. Standart fizik muayenede genellikle herhangi bir anormallik saptanmaz. Ağrısız hematüri atağı, aksi kanıtlanıncaya kadar idrar yolunda kanser işareti olarak kabul edilmeli ve buna yönelik araştırma yapılmalıdır.

İlerlemiş hastalık işeme semptomlarına neden olabilir. Bir kanser öncesi lezyon olan karsinoma in situ (CIS) açıklanamayan inatçı idrar yanmalarının ve sık idrara çıkmanın altında yatan sebep olabilir.

Tümörlerin daha ilerlemiş olduğu bazı vakalarda pelvik ağrı, yan ağrısı, kilo kaybı veya alt karın bölgesinde kitle hissi gibi belirtiler mevcut olabilir.

İdrarda kan her zaman gözle görülür derecede olmayabilir. Bu durumda kanama bir idrar tahlili ile saptanır. Buna mikroskobik (görünmeyen) hematüri denir. Mikroskopik hematüri de mesane kanseri açısından tam bir değerlendirmeyi gerektirir.

Bu makale 23 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Oktay Özman

Doç. Dr. Oktay Özman;1988 yılında doğdu. Tıp eğitimini İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi'nde 2011 yılında tamamladı. Uzmanlık eğitimini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak 2018 yılında üroloji uzmanı oldu. 2021-2023 yılları arasında Avrupa Üroloji Derneği Bursu ile Hollanda Kanser Enstitüsü’nde Prof. Henk van der Poel’in yanında ''robotik cerrahi ve üroonkoloji'' alanında araştırmacı olarak bulundu. Burada Dr. Poel gözetiminde ve ORSI Academy-ERUS işbirliği ile yürütülen modüler eğitimin sonunda kendi gerçekleştirdiği vakalar ile robot yardımlı radikal prostatektomide yeterlilik sertifikası almaya hak kazandı. Dr. Özman, bu sertifikayı Avrupa’da bir robotik cerrahi akademisinden alan ilk Türk ürologdur. Hollanda Kanser Enstitüsü’nde bulunduğu sırada yürüttüğü TÜBİTAK projesi kapsamında yazdığı makaleler, üroloji alanında en prestijli ak ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
pubmed
Etiketler
mesane
Doç. Dr. Oktay Özman
Doç. Dr. Oktay Özman
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube