Sertleşme bozukluğu neden olur?

Ereksiyon problemleri, çoğu insanın düşündüğünden daha yaygındır. Erkeklerin yaklaşık %40'ı 40 yaşına kadar olan dönemde ara sıra da olsa problemler yaşarlar.

Sertleşme bozukluğu neden olur?

Genç yaşınıza rağmen erektil disfonksiyona (ED) olarak adlandırdığımız sertleşme bozukluğunu yaşıyor olabilirsiniz. Ancak korkmayın. ED‘nun tahmin edebileceğinizden daha fazla erkekte olduğunu bilmenizde fayda var.

Sertleşme sorununun; sadece bizim toplumumuzda değil tüm dünyada erkeklerin öz saygılarını, cinsel yaşamlarını ve hatta sağlıklarını baskı altına almasına izin vermelerinin nedenlerinden biri, bu konu hakkında ve nasıl önlenebileceği ve çözülebileceği hakkında fazla bir şey bilmemeleridir. Yani konuya yabancı olmalarıdır.

ED, çoğu insanın düşündüğünden daha yaygındır. Erkeklerin yaklaşık %40'ı 40 yaşına kadar olan dönemde ara sıra da olsa problemler yaşarlar. Erkekler yaşlandıkça ED’a yakalanma olasılıkları her on yılda yaklaşık %10 artar ve sorunun ciddiyeti de artar.

Peki, ED’ nin en önemli nedenleri nelerdir?

ED, tipik olarak penisin kan damarlarının sertleşmesi ve daralması nedeniyle penisteki kan akışındaki bir sorundan kaynaklanır. Bu, en yaygın olarak, yaşlanma ile penisin kan damarlarını çevreleyen düz kas hücrelerinin daha sert ve daha az gerilebilir hale gelmesi nedeniyle oluşur. Bu durum, penisin sertleşmesi için ihtiyaç duyduğu kan akışını engeller.

Yüksek tansiyon, diyabet ve kalp hastalığı bu kan damarlarını daha da daraltır ve ED’nin en yaygın nedenleri arasındadır.

Psikolojik durumumuz ne kadar etkili? Aslında 1970'lerin başlarına kadar uzmanlar,  ereksiyon problemine en çok psikolojik sorunların neden olduğunu düşünürlerdi. Bugün ise ED’nin en çok ilaçlara, yaşam tarzı seçimlerine ve kronik hastalıklara (tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı vb) bağlı geliştiği kabul edilmektedir. Psikolojik faktörler düşündüğümüzden daha az görülür ve daha çok genç erkeklerde sorun oluşturur. İlişki sırasında yaşanabilecek performans kaygısı adrenalin salınımını tetikler. Adrenalin kanın öncelikle kalp, akciğerler ve beyin gibi hayati organlara akışını yönlendirerek parmaklar, ayak parmakları ve penis gibi daha az hayati yapılardan UZAK kalmasına neden olur. Vücudumuz bunu fiziksel bir saldırının veya meydan okumanın yarattığı stresle başa çıkmak için yapar, ancak cinsel kaygı da bu refleksi tetikler.

ED Nedenleri

Kalp-damar hastalığı

Diyabet

Yüksek tansiyon

Yüksek kolestorol

Hipotiroidizm (Tiroidin az çalışması)

Şişmanlık

Düşük testosteron seviyeleri veya diğer hormon dengesizlikleri

Böbrek hastalığı

Yaşlanma

Çiftler arasındaki ilişki sorunları

Bazı reçeteli ilaçlar

Uyku bozuklukları

Çok fazla alkol tüketmek

Karaciğer sirozu

Epilepsi

Sigara ve tütün kullanımı

Multipl skleroz

Yaralanma veya ameliyat yoluyla pelvik bölgeye verilen hasar

Peyronie hastalığı

 

 

Bu makale 27 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Turgay Akgül

Prof. Dr. Turgay Akgül, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak  Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nde tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur.

2003 Ocak' ta Üroloji Uzmanı, 2010 yılında Üroloji Doçenti oldu.

Prof. Dr. Turgay Akgül, Mesleki çalışmalarına Prof. Dr. Turgay Akgül Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Penis sertleşmemesi
Prof. Dr. Turgay Akgül
Prof. Dr. Turgay Akgül
Ankara - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube