Prostat tedavisinde son nokta!

Prostat tedavisinde son nokta!

BENİGN PROSTAT HİPERPLAZİSİ  (BPH )

Prostat 45 yaşından sonra erkeklerin en büyük korkulu rüyasıdır. Erkek genital sistem organı olan;  idrar kesesi ve idrar yolu arasında ceviz büyüklüğünde bir organdır. Yaşlanma ve erkeklik hormonu sayesinde büyür; kişide en çok  idrar yapmada zorluk ve sık gitme şikayeti oluşturur.

BELİRTİLERİ :

Sık sık idrara gitme

Gece sık idrara kalkma

Zor idrar yapma

Damla damla idrar yapma

İdrara başlarken zorlanma

İdrarda yanma

Tam olarak idrarını yapamama

YAPILACAK TESTLER :

Parmakla rektal muayene.

İdrar testi

PSA

Üroflowmetri (işeme testi)

Kan testi (üre, kreatinin)

PLAZMAKİNETİK TEDAVİ YÖNTEMİ :

TUR-P= Trans üretral Prostat Rezeksiyonu, cerrahi prostat tedavisinin %90 lık bölümünü oluşturur. Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen bu yöntem ile penisten girilerek büyümüş olan prostat dokusu kesilir yada buharlaştırılarak temizlenir.

AVANTAJLARI

-Bilinen en güvenilir prostat tedavisi olması

-Tüm prostat çeşitlerine uygulanabilmesi

-İşlem sırasında serum fizyolojik kullanılması

-Özel aletler sayesinde kanamamın minimum olması

-Çevre dokulara zarar vermemesi

-Komplikasyon riskinin minimum olması

(Sıradan yöntemlerle uygulandığı taktirde ciddi komplikasyonlara yol açma riski vardır)

-Ameliyat sonrası dönemde erkeklik gücü kaybının olmaması

-Sonda kalış süresinin çok kısa olması

Bu ameliyatların riski nedir?

Tüm ameliyatlar belirli oranlarda komplikasyon riski içerir, risksiz ameliyat yoktur. Kapalı prostat ameliyatının komplikasyonları açık prostat ameliyatının komplikasyonlarına göre çok daha düşük olup, ehil ellerde komplikasyonlara çok nadir rastlanır. Günümüzde kapalı, açık prostat ameliyatları ve prostat kanseri ameliyatları eskiye göre çok daha hızlı ve düşük risk ile gerçekleştirilebilmektedir.

Prostat ameliyatı ne kadar sürer?

Kapalı prostat ameliyatı 1 saatin altında sürer. Açık prostat ameliyatı 1.5 saat sürer. Kanser ameliyatı 1.5-2 saat sürebilmektedir.

Ameliyat sonrası hastanede kaç gün yatmak gerekir?

Kapalı prostat ameliyatı sonrası sadece 2-3 gün hastanede kalınması gerecektir. Açık prostat ameliyatı sonrası ise 4-5 gün hastanede kalınır. Prostat kanseri ameliyatında da hastanın 5 gün civarında hastanede kalması gerekmektedir.

Prostat için ameliyat dışında başka hangi tedaviler uygulanır?

Isı tedavisi, ultrason tedavisi, mikrodalga tedavisi, balonla germe tedavisi gibi bir takım ek tedavi yöntemleri denenmekte ise de en başarılı ve kesin tedavinin cerrahi olduğu kabul edilmektedir. Ameliyat olamayacak kadar ağır durumda olanlar, kalp hastalığı olanlar, anestezi alamayacak durumda olanlar, kalp sağlığı açısından sorunu olanlar ya da çok ileri yaşlarda olup narkoz riski yüksek olanlara ilaç tedavisi ile yardım denenmelidir. Bununla birlikte genç yaştaki prostat hastalarına sürekli olarak kullanmaları gereken ve yan etkileri de olan ilaçları kullandırmak yerine bir saatten az sürecek, yaşamlarının geri kalan kısmında bu sorundan kalıcı olarak kurtulmalarını sağlayacak bir kapalı müdahale yapmayı tercih etmekteyim.

Prostat hastalıklarını önlemek için yapılacak bazı şeyler var mı?

Sebze meyve türü beslenmeye ağırlık verilmesi önerilebilir. Batı usulü fast-food tarzı beslenmenin prostat kanseri riskini artırdığı iddia edilmektedir. Prostatı önlemek için yapılacak belirli bir bitkisel tedavi şekli olmasa da doğal beslenmenin her türlü hastalığa olduğu gibi prostat kanserine de iyi geldiği söylenebilir. Bitki köklerinden üretilen ilaçlardan da bahsedilmekle birlikte bunların hiçbirinin bilimselliği kanıtlanmamıştır.

Prostat sonrası bir iktidarsızlık sorunu oluşur mu?

Prostat ameliyatı olanlar zaten belirli bir yaşın üzerinde bulunmaktadırlar ve bir de ameliyat geçirince iktidarsızlık en azından kendine güvensizlik sonucu ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca ileri yaş grubundaki şeker, kalp, tansiyon gibi cinsel gücü etkileyen hususları da göz önünde bulundurmak lazımdır. Kapalı prostat ameliyatı sonrası en fazla % 10, açık prostat ameliyatı sonrası %15 kadar iktidarsızlık riski bulunmaktadır. Kanser ameliyatında ise iktidarsızlık riski uygulanan tekniğe göre daha fazla olabilir. Sinir koruyucu yöntem uygulanması prostat kanseri ameliyatından sonra iktidarsızlık sorununu engelleyebilirse de her kanser vakası bu tekniğin uygulanmasına müsait değildir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alper Başakcı

Op. Dr. Alper BAŞAKCI, 1971 yılında Uşak'ta doğmuştur. Lise öğrenimini 1988 yılında Gaziantep Fen Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1995-2000 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2001-2004 yılları arasında Bulancak Devlet Hastanesi'nde, 2004-2005 yılları arasında Banaz Devlet Hastanesi'nde, 2005-2013 yılları arasında Ordu Devlet Hastanesi'nde, 2013-2014 yılları arasında ise Giresun Ada Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Alper BAŞAKCI, mesleki çalışmalarına 2014 yılından beri Denizli Cerrahi Hastanesi'nde devam etmektedir. Op. Dr. Alper BAŞAKCI, EAU, Türk Üroloji Derneği Batı Karadeniz Şubesi, Üroonkoloji Derneği ve Endoür ...

Etiketler
Prostat evreleri
Op. Dr. Alper Başakcı
Op. Dr. Alper Başakcı
Denizli - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube