Varikosel ne zaman tedavi edilir?

Varikosel bir kez ortaya çıktı mı, kendi kendine kaybolmaz. Varikosel, çoğu zaman tedavi edilmez. Ancak aşağıdaki durumlar mevcut ise erkekler için tedavi önerilebilir...

Varikosel ne zaman tedavi edilir?

Varikoseli olan erkeklerin çoğunda semptom görülmez. Ancak varikosel birçok nedenden dolayı endişe vericidir. Bazen kısırlığa (çocuk sahibi olma sorunları) ve ergenlik döneminde sol testisin yavaş büyümesine neden olabilir.

 

Varikosel, ilk kez baba olmakta sorun yaşayan her 10 erkekten 4’ünde kısırlığın nedeni olabilir. Ayrıca, ilk doğumlarından sonra çocuk sahibi olmakta sorun yaşayan 10 erkekten yaklaşık 8‘inde kısırlığın nedeni olabilir.

 

Çoğu zaman, testis kesesinin sol tarafında ergenlikten sonra ortaya çıkar.

 

Varikosel, skrotumun kendi kendine muayenesi veya rutin bir doktor muayenesi sırasında bulunur. İleri boyuttaki varikosel hastalığı "solucan torbası" na benzetilerek olarak tarif edilir. Biz Üroloji doktorları genellikle hasta ayakta dururken varikosel olup olmadığını kontrol ederiz. Derin bir nefes almanız, tutmanız ve muayene sırasında ıkınmanız istenebilir. Bu teknik “Valsalva manevrası” olarak bilinir. Bu sayede ele gelen genişlemiş damarları tespit edebiliriz.

 

Şüpheli durumlarda ve tanıyı kesinleştirmek için skrotal doppler ultrason testi istenebilir. Ultrason, vücudunuzun içindekilerin resmini yapmak için ses dalgalarını kullanır. Ultrasondaki varikosel belirtileri, Valsalva manevrası sırasında kanın yanlış yöne aktığı 3 milimetreden daha geniş damarlardır. Ultrason ayrıca testislerin boyutunu da gösterebilir. Bu, özellikle genç yaştaki hastalara izlenecek tedavi planlamasının kararını vermede yararlıdır. Fizik muayene sırasında sorun hissedilmezse ultrasona gerek olmayabilir.

 

Varikosel bir kez ortaya çıktı mı, kendi kendine kaybolmaz. Varikosel, çoğu zaman tedavi edilmez. Ancak aşağıdaki durumlar mevcut ise erkekler için tedavi önerilebilir;

 

Kısırlık durumu söz konusu ise (çocuk sahibi olma sorunları)

Ağrı

Sol testiste sağa göre gelişme geriliği

Anormal sperm tahlili

Varikoseli tedavi edecek veya önleyecek ilaç yoktur. Ancak ağrı kesiciler (asetaminofen veya ibuprofen gibi) ağrıya yardımcı olabilir.

Ana tedavi şekli, ameliyattır.  

Bu makale 7 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Turgay Akgül

Prof. Dr. Turgay Akgül, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak  Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nde tamamlayarak Üroloji Uzmanı olmuştur.

2003 Ocak' ta Üroloji Uzmanı, 2010 yılında Üroloji Doçenti oldu.

Prof. Dr. Turgay Akgül, Mesleki çalışmalarına Prof. Dr. Turgay Akgül Özel Muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Varikosel tedavisi
Prof. Dr. Turgay Akgül
Prof. Dr. Turgay Akgül
Ankara - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube