Selülitlerinizle vedalaşın

SELÜLİTLERİNİZLE VEDALAŞIN Selülit nedir, neden olur, önlemek için neler yapmam lazım? 10 kadının 9’unun ortak derdi olan selülit genel olarak kalça ve bacaklarda görünmekle birlikte, kol, karın gibi vücudun diğer bölgelerinde de belirebilir.

Selülitlerinizle vedalaşın

SELÜLİTLERİNİZLE VEDALAŞIN

Selülit nedir, neden olur, önlemek için neler yapmam lazım?

10 kadının 9’unun ortak derdi olan selülit genel olarak kalça ve bacaklarda görünmekle birlikte, kol, karın gibi vücudun diğer bölgelerinde de belirebilir. Bugün selülit şikayetlerinin altında yatan temel problemin dolaşımdaki bozukluklardan kaynaklandığını biliyoruz bu dolaşım bozukluğuna az hareket etmeniz, hormonal durumunuz ya da kullandığınız ilaçlar yol açabilir. İşin ucu ister istemez sağlıklı beslenmeye çıkıyor. Önerilerime bir göz atmanız kalıcı değişikliklerin önünü açabilir.

  • Faydalı yağlara öncelik verin

Dolaşım sistemini yavaşlatıp damarları tıkayıcı özellikteki doymuş yani hayvansal kaynaklı yağlar yerine omega 3, omega 6 ve omega 9 içerikli sıvı yağları tercih edin. Sağlıklı pişirilmiş yağlı balıklar, zeytinyağı ve fındık gibi yağlı tohumlara mutfağınızda yer açın.

  • Antioksidanlarla selülit görünümünü azaltın

Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek ilk yapmanız gerekenler arasında. Bu sayede bolca antioksidan etkili flavonoid, vitamin ve minerali vücudunuza kazandırmış olursunuz. Aynı zamanda zengin potasyum içerikleri sayesinde de vücut sıvı dengeniz ideale yakın ilerler.

  • İyot kaynağı besinleri tüketin

İyot minerali, troid hormonunun yapısına katılır. Troid hormonu ise büyüme gelişme ve metabolizma dengemiz için oldukça önemli bir hormondur. Dünyanın birçok ülkesinde tiroit rahatsızlıklarında ve iyot eksikliğiyle ilgili diğer sorunlarda kullanılan deniz yosunu yüksek oranda iyot mineralini içerir. Klorofil içeren yeşil sebzelerin çoğunda bulunan ksantofilli bileşikler vücudun daha kolay yağ yakmasını sağlar.

  • Egzersiz olmazsa olmaz

Lenfatik drenajın sağlıklı ilerlemesini sağlayan egzersizler damar yapınızı da güçlendirir. Vücudun ikinci dolaşım sistemi olan ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan lenf sisteminin sağlığını korur ve geliştirir. Hareketli bir yaşamla tıkanmayan dokularda selülit oluşma ihtimalide söz konusu olmaz. Egzersiz ayrıca yakılan kalorilerle birlikte yağ dokusu azalmasını sağlarken, kas kitlenizin artmasını dolayısıyla daha hızlı çalışan bir metabolizmaya ulaşmanızı da sağlar.

  • Keten tohumuna öğünlerinizde yer açın

Keten tohumu fitoöstrojen kaynağı olduğu için östrojen seviyenizi yükseltmeye yardımcıdır. Ayrıca bağ dokusunun ham maddesi olan kolojen dokuyu da omega3 içeriği sayesinde destekleyerek cildi güçlendirir ve selülit görünümünü azaltıcı etki sağlar. Gün içinde 1-2 yemek kaşığı kadar bir miktarı salata, yoğurt ya da yulaf ezmenize katarak tüketebilirsiniz. Bu arada bu miktarın size 1 tatlı kaşığı faydalı yağ asitlerinin yanında yüksek diyet lifi ve E vitamini sağladığını da eklemeliyim.

  • Su tüketiminizi minimum 2,5 litreye yükseltin

Su vücudunuzun toksinlerden kurtulmasını sağlarken, metabolizma hızınızı da arttırır ve cildin nemli ve canlı durmasını sağlar. Ödem topluyorum diye korkmayın çünkü asıl az su tüketmeniz buna yol açar. Sucuk yedikten sonra ödem topluyorum korkusuna su içmeyenlerin aksine su tüketiminizi arttırın ki vücut fazla sodyumu bünyesinden uzaklaştırabilsin.

  • Toksin kaynaklarından uzaklaşın

Sigara, alkol, bir sürü koruyucu madde içeren paketli gıdaların tüketimini kontrol altına alın mümkünse sıfırlayın. Çünkü hepsi başta dolaşım sistemi sağlığını bozarak selülit oluşumunu tetikler.

Bitkilerin gücünden faydalanın

  • Karahindiba

Vücutta sıvı birikimini önlerken toksinlerin atılmasını sağlar. Zeytinyağlı yemeği ve demleme bitki çayı şeklinde tüketilebilir. Ayrıca karahindibanın karaciğer sağlığını da destekler.

  • Gotu Kola

Gotu kola bitkisi selülit azaltıcı etkileri nedeniyle özel olarak incelenmiş ve başarılı sonuçlar gösterdiği fark edilmiştir. Diyet takviyesi olarak ulaşabileceğiniz gotu kola kafein içermez aksine rahatlatıcı etkilidir. İncelmiş deriyi kalınlaştırır ve esnekliğini arttırır.

  • Ginkgo biloba

Dolaşımı kolaylaştırdığı için dolaylı yoldan yağların düzensiz bir şekilde birikmesinin önüne geçer. Bu nedenle selülit görünümünü azaltıcı etki yaratabilir.

  • Son olarak Kafein

Kafein içeren ve selülit görünümünü azaltıcı etki gösterdiğini iddia eden kremleri deneyebilir ya da pahalı selülit kremleri yerine cildinize kahve telvesi ile masaj yapabilirsiniz. Masaj eşliğinde uygulanması dolaşımınızı hareketlendireceği için katkısı olacaktır.

 

 

Bu makale 9 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven

Uzmanlık eğitimi süresince İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Metabolizma A.B.D.'de hasta görme şansı da olmuş ve 2019 yılında 0-5 Yaş Fenilketonürili Çocuklarda Büyümenin Değerlendirilmesi konulu uzmanlık tez çalışmasıyla başarıyla mezun olmuştur.  2009 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olmuştur. Lisans eğitim yılları süresince;  • Acıbadem Bakırköy Hastanesi, • Acıbadem International Hospital, • Ankara Dışkapı Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, • Okmeydanı Memorial Hospital, • Ankara Başkent Üniversitesi Merkez Hastanesi, Tüp Bebek, Psikososyal Rehabilitasyon merkezi ve semt polikliniğinde  Bir yıl boyunca stajer diyetisyenlik yapmıştır. Lisansını 7-14 Yaş Arasındaki Çocukların Obezite Yaygınlığı ve Ailesel Obezite ilişkisi konulu tez çalışmasıyla Başke ...

Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven
Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven
Kırklareli - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube