Alkol etkili yazı

Alkol etkili yazı

Yazın son demlerine geldiğimiz ağustosun şu son çeyreğinin, verdiği hüzünle aklıma alkol konusunu ele almak geldi. Çünkü vakit gençler için yaz kapanış partileri, sahille vedalaşan aşklar için yaz aşklarının bitme vakti, yetişkinler için yılın son açık hava yemekleri, çalışanlarınsa gelecek yıl kurulan tatil planları içinde zamanın keyfini çıkarma vakti.

Eminim ılımlı miktarda alındığında olumlu etkileri olabilen ancak genel tabloda fazlasıyla sorunlara yol açabilen alkolün merak ettiğiniz metabolizmaya olan etkileri ve yükünden bahsedelim. Çünkü metabolizmayı anlamak durumu daha iyi yönetmenizi sağlar.

Alkol Ne Zaman Kana Karışır

Başlıca ince bağırsaklardan emilen alkol aç karna içildiğinde mide ve bağırsaklardan hızlıca emilir. Alkol içildikten beş dakika sonra testlerde kendini gösterir. Alkol kandaki maksimum düzeyine 45 dakika, 1 saat içinde ulaşır. 10 ml alkol, 6 saatte metabolize olur.

Alkolün Çabuk Çarpmaması İçin Yapmanız Gerekenler

Alkolün yiyecekler eşliğinde alınması emilimini yavaşlatır ve kandaki yoğunluğunu düşürür. Protein içeriği yüksek, yağlı yiyeceklerde emilimi yavaşlatır. Süt, soğuk, stres ve aspirinin alkolün emilimini azalttığı doğrudur. Ancak bu sizi aldatmasın alkolün yol açacağı sorunlardan bunların hiç biri kurtaramaz. Her zaman kilit nokta ölçülü tüketimdir.

Alkolün Yağ Metabolizması Üzerine Olan Etkileri

Alkol gramı 7 kalori, yağında 9 kaloridir. Üstelik hücreler tarafından enerji kaynağı olarak kullanılamaz. İçkide bulunan alkol etil alkoldür. Alkol karaciğerde metabolize olur çünkü vücuttan uzaklaştırılmalıdır. Etanol yani alkol, karaciğer hücrelerinde yağ asitleriyle birleşerek karaciğerin yağlanmasına yol açar.

Konu geçmişken yağlanma diyet kaynaklı alınan yağ miktarı ile doğru orantılı olarak artış gösterir. Bu nedenle karaciğer yağlanması olanlar ekstra dikkat etmelidir.

Kronik alkol alımında yağ asitlerinin yıkımı engellenir. Sonuçta yağ asitleri enerji olarak da kullanılamadığı için, devam eden alkol alımı, vücut tarafından kullanılamayan yani vücutta biriken yağ asitlerinin karaciğerde; kolesterol, fosfolipid ve trigliserit formunda depolanmasına yol açar.

Böylece hiperlipidemik yani bozulmuş kan lipid profili ortaya çıkar.

Kolesterolün safra tuzuna yıkımının engellenmesi de karaciğerin yağlanmasına ve kolesterol değerlerinin yükselmesine neden olur.

Alkolün Karbonhidrat Metabolizması Üzerine Etkileri

Alkol ilk önce kan şekeri yüksekliğine hemen arkasından kan şekeri düşüklüğüne neden olur.

Ayrıca farklı enzim sistemleri ile karaciğerde glikoz üretimini, beyin ve karaciğerde glikoz kullanımını engelleyerek glikozun kullanımı üzerine çeşitli etkileri vardır.

Diyabetikler Nelere Dikkat Etmeli

Alkol vücutta insülin ile metabolize olmadığı için alkol miktarı ve yanında tüketilenler kontrol altına alındığında önemli sorunlara yol açmaz.

Kontrollü şeker hastaları, alkol yanında tüketeceği karbonhidrat dengesini bilmelidir. Alkol sonrası kompleks karbonhidrat içeren bir ara öğün eklemesi önerilebilir.

İnsulin kullanan diyabetiklerin kan şekeri dengesizliği yaşama riski daha yüksektir. 1 bardak şarap yaklaşık 12 g etanol (alkol) içerir.

Alkol ve Kilo Verme

Alkol karaciğerde sitrik asit döngüsü içinde metabolize edilir. Bu yol vücudun daha çok kalori harcamasını gerektirse de alkolden gelen kalorinin yağa yakın olduğu unutulmamalıdır.

Kaldı ki sonrasında yaşattığı hipoglisemi sonucu açığa çıkan yeme atakları ile kıyaslandığında bu etkinin işe yaradığından bahsetmek ne kadar gerçekçi bilemedim.

Ancak ılımlı alkol alımından söz edersek alkol kullanan kişilerde erkekler için 2 kadeh, bayan için 1 kadeh de sınırlanması önerilir. 1 ölçü 150 ml şarap, 330 ml bira yada 45 ml konyak, viski, rom gibi içkilerdir.

En Sık Kullanılan İçkilerin Kalori Değerleri

Besin

Porsiyon ölçüsü

Porsiyon kalorisi (kcal)

Bira

1 şişe     (330 ml)

140

Şarap

1 kadeh  (125 ml)

100

Cin

1 kadeh  (100 ml)

231

Rakı

1 duble   (85 ml)

250

Rom

1 kadeh   (50 ml)

125

Vermut

1 kadeh   (25 ml)

42

Votka

1 kadeh   (100 ml)

263

Viski

1 kadeh   (50 ml)

138

Likör – ahududulu

1 kadeh   (25 ml)

64

Likör – naneli

1 kadeh   (25 ml)

89

Likör – portakallı

1 kadeh   (25 ml)

100

Likör - muzlu

1 kadeh   (25 ml)

79

Şampanya

1 kadeh   (100 ml)

126

Brandy

1 kadeh   (100 ml)

220

Tekila

1 shot   (30 ml)

69


 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven

Uzmanlık eğitimi süresince İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Metabolizma A.B.D.'de hasta görme şansı da olmuş ve 2019 yılında 0-5 Yaş Fenilketonürili Çocuklarda Büyümenin Değerlendirilmesi konulu uzmanlık tez çalışmasıyla başarıyla mezun olmuştur.  2009 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olmuştur. Lisans eğitim yılları süresince;  • Acıbadem Bakırköy Hastanesi, • Acıbadem International Hospital, • Ankara Dışkapı Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, • Okmeydanı Memorial Hospital, • Ankara Başkent Üniversitesi Merkez Hastanesi, Tüp Bebek, Psikososyal Rehabilitasyon merkezi ve semt polikliniğinde  Bir yıl boyunca stajer diyetisyenlik yapmıştır. Lisansını 7-14 Yaş Arasındaki Çocukların Obezite Yaygınlığı ve Ailesel Obezite ilişkisi konulu tez çalışmasıyla Başke ...

Etiketler
Diyet
Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven
Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven
Kırklareli - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube