Anne sütü faydaları ve formula mama kullanımı

Anne sütü faydaları ve formula mama kullanımı

Tamamlayıcı (ek) besinlere geçiş döneminde gün geçtikçe daha sık kullanılan bebek mamaları konusuna ufakça değinmeden önce anne sütünün yeri doldurulmaz özelliklerine göz atalım.

Anne Sütünün Faydaları

Her annenin sütü bebeğinin ihtiyaçlarına göredir.

Kolay sindirilir ve etkili bir şekilde kullanılır.

Hayvan sütü ve formüla sütlerde olmayan büyüme faktörlerini içerir.

Yeterli esansiyel yağ asitleri ve sindirimi için gerekli lipaz enzimini içerir.

Anti-infektif faktörleri sayesinde hastalıklardan korur.

Anne bebek arasındaki duygusal bağın kurulmasını sağlar.

Yapay beslenmeden daha ucuz ve sterildir.

Annenin sağlığını korur.

Yeni bir gebelikten kısa bir dönemde olsa korur.

Vitamin düzeyi ve su miktarı yeterlidir.

Öneriler

Emzirmeye en az 2 yaşına kadar devam edin.

Emzirmeye doğumdan sonraki yarım ile bir saat içinde başlayın.

İlk 6 ay yalnız anne sütü verin.

4-6 ayda ek besinlere geçin.

Haftaya ayına uygun besin çeşitleri ve önerilerle tamamlayıcı beslenme konusuna değinecek olsam da. Zorunlu kalınan dönemlerde akıl karıştıran ancak bir sağlık uzmanının yönlendirdiği ölçüde sıklıkta ve zamanda kullanılması uygun olan mama (formula) çeşitlerine genel bir bakış yapalım.

Adapte Mamalar

Kullanılması uygun görüldüğünde adapte mamalar 0 – 4 – 6 aydaki yenidoğanlar için tercih edilir. Genellikle mama firmalarının ismi ve 1 sayısını içerir. Karbonhidrat kaynağı olarak sadece laktoz şekerini içerir. Anne sütüne benzerdir. Ancak onun eşsiz formülüne sahip değildir. Genellikle normal tartıdaki (3-3,5) yenidoğanlar da kullanılır.

Yarı Adapte Mamalar

Anne sütü azaldıysa ikinci aydan itibaren devam mamalarına geçiş sürecinde kullanılır. Sindirimi daha zor olan kazein proteini oranı %80’dir. İlk olarak sütü çoğaltmaya daha doğrusu geri getirmeye yönelik uygulamalar denenmelidir.

Devam Mamaları

6. aydan sonra uygun olan durumlarda tercih edilir. Demir mineralince zenginleştirilmiş olmalıdır. İnek sütüne göre demir, kalsiyum, D vitamini, C vitamini, betakaroten, elzem amino asitlerce zenginleştirilmiştir. Glukoz şurubu içermemesine dikkat edilmelidir. Devam mamaları genellikle mama firmalarının ismi ve 2 sayısıyla ifade edilir.

Devam sütleri

8. aydan sonra uygun olan durumlarda kullanılır. İlk yaştan önce inek sütünün yol açabileceği demir ve iyot eksikliği riskine karşı korur. Devam sütleri genellikle mama firmalarının ismi ve 3 sayısıyla ifade edilir.

Kaşık mamaları ise ek besinlere geçiş sürecinde tercih edilebilir.

Tamamlayıcı ek besinlere başlamak için en uygun zaman 4-6 aylardır. Bebeğinizin artan ihtiyaçları beslenmesine eklenen geçiş formlarında ki besinler ile karşılanır.

Tamamlayıcı Ek Besinlere Erken Başlanmasının Sakıncaları Nelerdir?

Bebeğin çiğneme becerisi 4. Aydan önce gelişmemektedir. Bu nedenle bebek verilen gıdayı tükürür gibi yapabilir. Bu sizi hayal kırıklığına uğratmasın bu doğal fizyolojik gelişim basamağıdır. Ek besinlere erken başlanılması bebeğin büyümesine olumlu bir etkisi olmaz.

En önemlilerinden biri alerjik hastalıklara yakalanma riskini arttırır.

Erken dönemde sindirim sistemi enzimleri de yeterince gelişmediğinden bebeğiniz katı formlara hazır değildir.Ayrıca böbrek fonksiyonları da yeterince gelişmemiştir.

1 yaşından önce bebeklere inek sütü verilmesi uluslararası sağlık örgütlerince kesinlikle önerilmez. Nedenleri:

İnek sütü bebeğin bağışıklık sistemini destekleyip güçlenmesini sağlamaz.

İnek sütü yüksek mineral içeriği ile bebeğinizin böbreklerini zorlar.

İlk yıl beyin, göz ve merkezi sinir sistemi hücreleri için büyük önem taşıyan elzem yağ asitlerini çok düşük ölçüde içerir.

Ayrıca iyot ve çinko gibi zihinsel gelişim için önemli olan makro minerallerden fakir bir kaynaktır.

İnek sütü ayrıca düşük oranda içerdiği demir ve C vitamini nedeniyle bağırsaklarda gizli kanamalara neden olup kansızlığa yol açabilir.

Tamamlayıcı Ek Besinlere Geç Başlanmasının Sakıncaları Nelerdir?

4. aydan sonra doğumda salgılanan demir ve çinko depoları tükenmektedir. Tamamlayıcı besinlere zamanında doğru besin ve kıvam tercihinde başlanması besin öğesi ve enerji eksikliklerini önler. Ek besinlere geç başlanması besin reddini beraberinde getirebilir.

Farklı tat ve kıvamlara alışmak 6. aydan sonra zorlaşabilir. Bebeğin artan gereksinimleri ideal öğün sayısında uygun olan miktar ve kıvamdaki besin ile karşılanmalıdır.  

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven

Uzmanlık eğitimi süresince İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Metabolizma A.B.D.'de hasta görme şansı da olmuş ve 2019 yılında 0-5 Yaş Fenilketonürili Çocuklarda Büyümenin Değerlendirilmesi konulu uzmanlık tez çalışmasıyla başarıyla mezun olmuştur.  2009 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olmuştur. Lisans eğitim yılları süresince;  • Acıbadem Bakırköy Hastanesi, • Acıbadem International Hospital, • Ankara Dışkapı Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, • Okmeydanı Memorial Hospital, • Ankara Başkent Üniversitesi Merkez Hastanesi, Tüp Bebek, Psikososyal Rehabilitasyon merkezi ve semt polikliniğinde  Bir yıl boyunca stajer diyetisyenlik yapmıştır. Lisansını 7-14 Yaş Arasındaki Çocukların Obezite Yaygınlığı ve Ailesel Obezite ilişkisi konulu tez çalışmasıyla Başke ...

Etiketler
Mama kullanımı
Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven
Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven
Kırklareli - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube