Sahte estetik cerrahlar

Yeni teknolojiler ile bazı güzellik işlemleri ameliyatsız veya çok küçük ameliyatlar ile yapılabilmektedir. Bu da işin ehli olmadığı halde bir şekilde öğrenen insanlara sanki bu konunun uzmanı imiş gibi kendilerini tanıtma fırsatı vermektedir.

Sahte estetik cerrahlar

SAHTE ESTETİK CERRAHLAR ARTIYOR

Yurdumuzda olduğu gibi tüm dünyada da zaman zaman sahte doktorlara rastlanmaktadır. Ancak son yıllarda hızla gelişen estetik sektörü bir çok grubun iştahını kabartmaktadır. Yeni teknolojiler ile bazı güzellik işlemleri ameliyatsız veya çok küçük ameliyatlar ile yapılabilmektedir. Bu da işin ehli olmadığı halde bir şekilde öğrenen insanlara sanki bu konunun uzmanı imiş gibi kendilerini tanıtma fırsatı vermektedir.

Çakma Estetikçiler

Yurdumuzda bu olay 2000 li yıllardan sonra saç ekimi ile farkedildi. Saç ekimi cerrahi bir işlem olmasına karşın fazla alet ve genel anesteziye gerek duyulmadan ameliyathane dışında yapılabilir. Bunu fırsat bilen pek çok pratisyen tabip bu işlemi yapmaya başladı. Bir süre sonra hemşire ve sağlık memuru gibi personel de bu işi öğrenip yapmaya başladılar. Daha ilerisi ücretli olarak bu konuda yasadışı kurslar alan ve tıp dışı mesleklerden pek çok kişi kendini uzman gibi gösterip saç ekimi yapmaya başladı.

Olayın çığırından çıktığını gören sağlık bakanlığı saç ekim merkezleri hakkında kurallar koydu ve yalnızca plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanları tarafından yapılabileceğini belirledi.

Ancak liposuction, dolgu, botulinum toksini ve güzelleştirici lazerler ile ilgili kurallar henüz tam belirlenemediğinden hem yurdumuzda hem de dünyada bu konudaki karışıklıklar devam etmektedir.

Sahte Profesörler

Bir süre önce İstanbul Tabip Odası aşağıdaki ibret verici duyuruyu yayımladı. Tıp doktoru olmadığı halde kendisini dünyaca ünlü bir beyin cerrahı olarak tanıtan ve televizyon programları ile ünlenen bir sahtekarın yakalanarak tutuklandığı açıklandı.

Tv Programlarının Meşhur Ettiği Yeteneksiz Doktorlar

Gene kısa bir süre önce de ABD de kendini kozmetik uzmanı olarak tanıtan bir Kadın-Doğum uzmanının sakat bıraktığı hastalarının şikayeti üzerine soruşturma geçirdiği haberleri geldi. Bu kişinin de Amerika’nın en meşhur reality show programlarının sunucuları ile irtibat kurarak kendini çok başarılı bir estetikçi olarak tanıttığı ortaya çıktı. Televizyon ve sosyal medya bilgi almak için gerçekten çok önemli kaynaklar. Ancak bunların ticari kuruluşlar olması parayı verenlerin programlara çıkmasını sağlayabilmektedir. Tv programcıları yalnızca programın sansasyon yaratması ve reyting yapması ile ilgilenmekte gerçekleri yansıtıp yansıtmadığı üzerinde fazla durmamaktadırlar. Oysa bu kanalları izleyenler programa çıkan kişilerin buraya çıkmayı hak edecek kadar becerikli ve yeterli kişiler olduklarını varsayıp söylenenlerin etkisi altında kalabilmektedirler.

Diploma ve Uzmanlık Belgesini Görmeden Karar Vermeyin

Şunu tekrar tekrar hatırlatmakta yarar vardır. Pek çok konuda olduğu gibi tıpta da mucizeler yoktur. Bir günde kanserin ilacı bulunmaz. Ancak yavaş fakat sürekli gelişmeler vardır. Günümüzde kanser hastalarının çok daha uzun yaşatıldığını görüyoruz. Ayni şekilde estetik cerrahi de yavaş fakat emin adımlar ile ilerlemektedir. Yeni çıkan bir yöntemin gerçekten işe yarar olup olmadığını anlamak en az 5 yıl almaktadır. Bu arada yeni olduğu söylenen pek çok yöntem de birkaç yıl sonra tamamen terkedilmektedir. Hastalarımızı uyarıyoruz. Her yenilik mutlaka ilk çıktığında denenmek zorunda değildir. Ancak geçerliliği yetkili uzmanlarca kanıtlandıktan sonra güvenilmelidir. Unutmayın, mesleki geçmişleri ile kendini kanıtlayamayanlar daima yeni bir buluş veya mucize bir ameliyat uyguladıklarını iddia ederek reklam yapmaya çalışırlar. Kendinizi emanet edeceğiniz hekimin geçmişini, eğitimini ve en önemlisi de diplomasını mutlaka inceleyin. Estetik cerrah olduğunu iddia eden herkesi Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği web sayfasından araştırın.

Bu makale 4 Ekim 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ege Özgentaş

Hacettepe Tıp Fakültesini Bitirdi Hacettepe Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi AD da ihtisas yaptı. Askerliğini Ankara GATA da Uzman Tabip yedek subay olarak yaptı. Ankara Dışkapı SSK Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliğinde Başasistan Plastik Cerrahi Uzmanı olarak çalıştı. İstanbul Okmeydanı SSK hastanesinde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi servisi kurdu. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Doçenti ve buranın sorumlusu olarak çalıştı. Amerikada Teksas Eyaleti Houston kentinde Methodist Hastanesi Plastik Cerrahi bölümünde çalıştı. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı'nı kurdu ve burada Prof. Dr. ve Anabilim Dalı Başkanı olarak çalıştı. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi İstanbul Hastanesi'nde Plastik Cerrahi Bö ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
facebook
facebook
facebook
twitter
twitter
twitter
instagram
instagram
instagram
youtube
linkedin
linkedin
linkedin
Etiketler
SAHTE ESTETİK
Prof. Dr. Ege Özgentaş
Prof. Dr. Ege Özgentaş
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube