Meme küçültme (redüksiyon mamoplasti)

Meme küçültme (redüksiyon mamoplasti)

Memelerin normalden çok büyük ve ağır olması, kişinin estetik görüntüsünü bozmasının yanı sıra boyun, sırt ve omuz ağrılarına, normal dik duruş pozisyonunun bozulmasına, memelerin karın cildi ile temas eden alt yüzeylerinde pişik ve mantar enfeksiyonları oluşmasına, sütyen askılarının omuz üzerinde derin izler bırakmasına sebep olabilir. Çok büyük memeler, kadının veya genç kızın kendini aşırı utangaç ve çekingen hissetmesine yol açabilir.      

Meme küçültme ameliyatında fazla yağ, meme dokusu ve deri çıkarılır; memeler daha küçük, daha hafif, daha dik ve daha sıkı hale gelir. Aynı işlem sırasında meme başı etrafındaki koyu renkli deri halkasının çapı da küçültülür.

Hastaların ameliyattan en az 2 hafta öncesinden sigarayı bırakması iyileşme sürecini hızlandırdığı ve komplikasyon oranını azalttığı için önemlidir.

Meme ucunun ve süt kanallarının çıkış yerleri ameliyat sırasında korunduğu için  hastalar bebeklerini genellikle emzirebilmektedir. Fakat bunun herzaman mümkün olmadığını ve yaklaşık olarak yüzde 30 ihtimalle emzirme problemi gelişebileceğini hastalar önceden kabullenmelidir. Ameliyat sonrası meme başı ve derisinde bir miktar his kaybı gelişebilir. Bazı hastalarda bu his kaybı 1 yıl veya daha uzun sürebilir; nadiren de kalıcı olabilir.

Ameliyat genel anestezi altında  yapılır ve yaklaşık 3 saat sürer. Ameliyattan sonra ince pansumanın üzerine cerrahi sütyen giydirilmiş olacaktır. Bu sütyeni 3 hafta boyunca giymeniz önerilir.

Ameliyattan sonra kollar fazla kullanılmamalı özellikle kolları yukarı kaldırılıp yapılan günlük işlerden kaçınılmalıdır. 3-4 hafta boyunca ağır bir şey kaldırmaktan veya ağır egzersizlerden kaçınmanız gerekir. Birçok kadın sosyal aktivitelerine ve eğer çok yorucu değilse işlerine 2 hafta içinde dönebilir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Volkan Serdar Otrakçı

Op. Dr. Volkan Serdar Otrakçı, 1989-1990 yıllarında Kavaklıdere İlköğretim Okulu’nu ve 1991-1999 yılları arasında TED Ankara Koleji’ni bitirerek lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. 1999 yılında başlamış olduğu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni (İngilizce) 2005 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanını almıştır. 2006 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda başladığı ihtisas eğitimini 2012 yılında tamamlayarak uzmanlığını almıştır. 2014 yılında T Southwestern Medical Center, Department of Plastic Surgery, Dallas’da (ABD, Texas) Gözlemci Programına katılmıştır. Op. Dr. Volkan Serdar Otrakçı, 2006-2012 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı’nda, 2012 yılında Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hast ...

Etiketler
Meme estetiği ameliyatı
Op. Dr. Volkan Serdar Otrakçı
Op. Dr. Volkan Serdar Otrakçı
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube