Sağlıklı ve kalıcı kilo vermek için en iyi yol hangisi?

Sağlıklı ve kalıcı kilo vermek için en iyi yol hangisi?

Son yıllarda o kadar çok diyet modası geldi ve geçti ki…Herkesin hangi diyetin en sağlıklı şekilde kilo verdirdiği konusunda kafası oldukça karışık. Sizin de bir türlü kurtulamadığınız fazla kilolarınız var ve nereden başlayacağınız, nasıl devam edeceğiniz konusunda karar veremiyorsanız, gelin yapılması gerekenleri beraber inceleyelim.

Size özel hazırlanan beslenme planı en iyi yoldur.

En sağlıklı yol, diyetisyen eşliğinde size özel planlanmış olan bir beslenme programını uygulamaktır. Bu beslenme programı, sizin karakteristik özellikleriniz, sosyal hayatınız, aile ve iş düzeniniz, biyokimyasal kan değerleriniz, fiziksel aktivite durumunuz ve sevdiğiniz besinler gibi birçok analizden sonra hazırlandığından en sağlıklı olanıdır.

Herkesin aynı beslenme planını uygulaması ne mümkündür ne de sağlıklıdır. Her bireyin hastalıkları, beslenme alışkanlıkları, metabolizma hızı, genetik haritası aynı olmadığından beslenme planınınız parmak iziniz gibi size özel planlanmalıdır. Biyokimyasına uymayan diyetleri uygulayarak hem metabolizmasını hem de sağlığını bozan o kadar çok kişi var ki. Bu diyetlerin, kişinin sağlığını bozarak, şeker hastalığı, karaciğer yağlanması, menstrual dengenin bozulmasına neden olduğunu göz ardı etmeyin.

Enerji dengesini sağlayın.

Aldığınız kalori ve harcadığınız kalori arasındaki dengeyi sağlayın. Sağlıklı besinler tercih edip kalori alımınızı azaltırken bir yandan da harcadığınız kaloriyi arttırarak metabolizmanızı hızlandırın. Böylece sağlıklı kilo verme anlamına gelen, kas kütlesi yerine yağ kütlenizi verirsiniz. Sağlık için günde 5000 – 7500 adım, kilo vermek için de 10.000 adım atmaya çalışın.

Sağlıklı besinler tercih edin.

Yapılan araştırmalara göre, toksik ve boş kalorilerin fazla alımı kişinin fazla kilolu veya obez olmasına neden oluyor. Pek çok işlenmiş ve katkı maddeli ürünlerle fazla miktarda alınan glukoz veya früktoz nedeniyle, vücudumuzda fazla insülin salınımı ve hipoglisemi atakları yaşanıyor. Bu da kişinin daha fazla yemesine ve özellikle de karın bölgesinde yağ depolamasına sebep oluyor. Bu sebeple besin porsiyonu kadar besin tercihlerinizi de iyi yapmanız gerekir.

Tok tutucu ve metabolizmayı hızlandıran besinler tüketin.

Bazı besinler içeriklerindeki lif ve antioksidan düzeyleri nedeniyle kilo vermeye yardımcı olurlar. Yulaf ezmesi, yeşil çay, acı biber, yaban mersini, brokoli, greyfurt, yoğurt gibi besinlere beslenmenizde daha çok yer vermeye çalışın.

Kilo vermek kadar, kilo korumaya da odaklanın.

Kalıcı şekilde kilo kontrolünü sağlamak, kilo vermek kadar önemlidir. Kilo kontrolünü sağlayabilmek için, kilo verme sürecinde kazandığınız ve sürekli yapabileceğiniz alışkanlıkları yaşam tarzı haline getirebilmeniz gerekir. Bu nedenle kendinizi en iyi şekilde analiz edip, hangi alışkanlığı ömür boyu sürdürebilecekseniz bunu yaparak kilo vermeniz en etkili yöntemdir. Örneğin, hedef kilonuza ulaşana kadar spor yapıp, sonra bırakırsanız ve yemeğe başlarsanız tüm kilolarınız katlanarak geri gelir. Bu sebeple, sürekli yapabileceğiniz alışkanlıkları yaşam tarzı haline getirmeye çalışın.

Fast Diyetler etkili mi?

Kilo vermede etkili yaklaşımlardan biri ‘İntermittent Fasting’ yani Aralıklı Oruç Diyeti. Pek çok araştırma, bu programın, uzman denetiminde ve kısa süreli olarak yapılırsa kilo vermede etkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca programın, hormonları olumlu yönde etkilediği, özellikle de açlık hormonu ghrelin seviyesini de normale getirdiği ve anti-aging etkisi gösterdiği saptanmış. Programın ana prensibi, beş gün kalorisi azaltılmış bir beslenme planı uyguladıktan sonra, iki gün kalori daha da kısıtlanıyor. Uzun süreli açlığın vücuda pek çok zararı vardır. Ancak bu programda, iki günlük bir açlık uygulanıyor. İki gün çok düşük kalorili bir program olabileceği gibi, oruç gibi bir program da olabiliyor. Ancak bu programın mutlaka uzman denetiminde uygulanması gerekir.

Bu makale 13 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Meltem Yaman

Etiketler
Sağlıklı
Dyt. Meltem Yaman
Dyt. Meltem Yaman
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube