Sağlam temeller için önemli bir adım: evlilik öncesi çift danışmanlığı

Son yıllarda ülkemizde ve dünyada boşanma oranları giderek arttığı gözlenmektedir. Bu durum çiftlerin evlilik öncesi çift danışmanlığına olan talebinin artmasına ve uzmanların bu alana daha çok eğilmesine neden olmaktadır. Yapılan araştırmalar, çiftlerin almış oldukları evlilik öncesi çift danışmanlığının problemlerle baş edebilme mekanizmalarının geliştirilebilir olduğunu ve söz konusu problemin ortaya çıkmadan önlenebileceğini göstermektedir.

Sağlam temeller için önemli bir adım: evlilik öncesi çift danışmanlığı

Evlilik, iki insanın bir araya gelerek bir yaşamı paylaşma niyetini taşıdıkları, önemli bir karardır. Ancak bu karar alınırken çiftlerin dikkat etmesi gereken birçok faktör vardır. Evlilik öncesi çift danışmanlığı, bu faktörleri göz önünde bulundurarak çiftlere sağlam bir başlangıç yapmaları için yardımcı olabilir.

Çiftlere ilişkilerinde karşılaşabilecekleri zorlukları tanıma, iletişim becerilerini geliştirme, çatışma çözme yöntemlerini öğrenme ve ortak hedefler belirleme konularında rehberlik sağlar. Bu süreç, çiftlerin birbirlerini daha iyi anlamalarını ve ilişkilerini daha sağlam bir temele oturtmalarını sağlar.

Birçok çift, ilişkilerinin güçlü olduğunu düşündükleri için evlilik öncesi danışmanlığa ihtiyaç duymayacaklarını düşünebilirler. Ancak, her ilişkinin zorlukları ve belirsizlikleri vardır ve bu zorluklarla başa çıkmak için sağlam bir temel oluşturmak önemlidir. Evlilik öncesi danışmanlık, çiftlere bu temeli oluşturmak için gerekli araçları ve becerileri sunar.

Evlilik öncesi çift danışmanlığı aynı zamanda çiftlerin uyumlarını değerlendirme ve uyumsuzlukları ele alma fırsatı sunar. İlişkideki farklılıkların farkında olmak ve bunlarla nasıl başa çıkılacağını öğrenmek, çiftlerin uzun vadede daha mutlu bir ilişki sürdürmelerine yardımcı olabilir.

Ayrıca, çiftlere evlilikle ilgili önemli konuları açıklığa kavuşturma ve ortak bir vizyon oluşturma fırsatı sunar. Finansal planlama, çocuk sahibi olma, aile ilişkileri ve ev işleri, cinsellik, tinsellik, ortak alışkanlıklar, roller ve sorumluluklar, kişisel özellikler, boş ve kaliteli zaman geçirme gibi konular evlilikte önemli rol oynar ve bu konuların önceden konuşulması ve çözülmesi, çiftlerin gelecekteki mutluluğunu artırabilir.

Evlilik Öncesi Danışmanlığın üç önemli özelliği bulunmaktadır: eğitseldir, geliştiricidir ve önleyicidir. Bu kapsamda, evlilik öncesi danışmanlık hedefleri aşağıdaki gibidir:

  •  Evlilik yaşantısına geçişi kolaylaştırmak,
  •  Uzun ve kısa vadede çiftlerin ilişkideki tatminini sürekli kılabilmek,
  •  İletişim becerilerini arttırmak,
  •  İlişkide yakınlığı ve bağlılığı arttırmak,
  •  İlişkide güven ortamını güçlendirmek ve
  •  Problem çözme ve karar verme becerilerini güçlendirmektir.

Sonuç olarak, evlilik öncesi çift danışmanlığı, çiftlerin ilişkilerini güçlendirmelerine, iletişimlerini geliştirmelerine ve sağlam bir temel oluşturmalarına yardımcı olabilir. Bu danışmanlık süreci, çiftlerin birbirlerini daha iyi anlamalarını ve uzun vadede daha mutlu bir ilişki sürdürmelerini sağlayabilir.  Dolayısıyla, evlilik öncesi çift danışmanlığına katılmak, çiftlerin evliliklerini sağlam bir temel üzerine kurulması için önem arz etmektedir.

 

Bu makale 8 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Ferah Özen

Sertifikalar İstanbul Üniversitesi Aile Danışmanı Gedik Üniversitesi Evlilik ve Çift Terapi Cised      Cinsel Terapi Ev Okulu Derneği   Afet Destek Programı Ev Okulu Derneği  Afet Psikolojik Destek Programı Oyun Terapi Enstitüsü Elin Elimde Psikososyal Destek Psikoloji İstanbul Çift Terapisinde Cinselliği Konuşmak Süreç Akademi Psikoterapi’de Snırılarla Çalışmak Eğitimi Psikoloji İstanbul Mutlu İlişkiler Formülü Sosyal Sorumlu Gençlik Derneği Toplumsal Cinsiyet Sempozyumu Sosyal Sorumlulu Gençlik Derneği Ulusal Disiplinlerarası Çocuk Sempozyumu Psikoloji İstanbul Partner Şiddeti Panel - Workshop Aile Danışmanlığı Vaka Okulu Çift Terapisinde Güçlü İlişki İnşa Etmek Aile Danışmanlığı Vaka Okulu Aile Danışmanlığında Cinsel İsteksizlik Vakaları Aile Danışmanlığı Vaka Okulu  Aile Danışmanlığında Aldatma Vakaları Aile Danışman ...

Etiketler
Evlilikte uyum sorunu
Aile Danışmanı Ferah Özen
Aile Danışmanı Ferah Özen
İstanbul - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube