Sabit ortodontik tedavi ve braketler

Sabit ortodontik tedavi ve braketler

Sabit Ortodontik tedavi; dişlerin üzerlerine yapıştırılan braket dediğimiz ara elemanlar ve braketleri birbirine bağlayan diş hareketini yönlendiren tellerle uygulanan tedavi yöntemidir. Hekim yapıştırır, tedavi sonuna kadar sabit kalırlar, hasta hiçbir şekilde çıkaramaz, çıkarmaya çalışmaz.



Braketler dişlerin dudak tarafındaki yüzeylerinden yapıştırılan ve dil tarafındaki (Lingual) yüzeylerine yapıştırılanlar olmak üzere iki ana gurupta toplanır. Lingual braketler, metal olarak üretilirler ya da sadece Almanyada bir laboratuarda (Incognito ® by Top Service) kişiye özel altından üretim mevcuttur. Dış yüzeye yapıştırılanlar da ise metal, plastik, porselen, titanyum…vs maddeler kullanılır. Son dönemde çıkan kendinden kapaklı braketler hem uygulama süresini kısaltır hem de tel ile braket arasındaki sürtünmeyi azalttıkları için tedavi süresini kısaltırlar.



Malzeme kalitesi, tedavi kalitesini ve süresini etkiler. Ancak en önemlisi doğru teşhis ve planlamadır. Sürücü yanlış yoldaysa arabanın kalitesi doğru hedefe götürmez. En güncel ve en kaliteli olan seçenekleri tabii ki tavsiye ederim, ancak bazı durumlarda hastanın tercihine göre daha klasik ve standart materyaller de kullanılabilir. Detaylar hastaya anlatılarak seçimin her zaman hasta tarafından yapılması sağlanır.



Ortodontik tedavi dişlere hafif kuvvetler uygulanarak dişlerin bulundukları kemik içerisindeki hareketleri sonucu gerçekleşir. Tedavi başında yada seanslardan sonra dişlerde hafif ağrı, hissizlik, üzerine basamama ve hafif sallanma gibi geçici problemler normal kabul edilmelidir. Ortodontik uygulamalardan sonraki 2-4 saat arasında ağrı maksimuma ulaşır ve 1-3 gün sonra azalarak kaybolur. Bu dönemde hasta tıbbi açıdan herhangi bir engeli yoksa ağrı kesicilerden yararlanabilir.


Başlangıçta oluşabilecek dudak içindeki vuruk ve yaralara Protefix® ağız içi yara koruyucu jel ve ya Kenacort-a Orabase®% 0,1 5 gr Pomad sürülebilir.



Ağız durgun bir ortam değildir; dil, dudak, yanak ve çeşitli sertlikteki gıdaların çiğneme esnasında oluşturduğu kuvvetler dişler üzerine sürekli etki yapar. Yapılan tedavinin korunması (retansiyon) için bir takım sabit ve hareketli sistemler kullanılmaktadır, gerektiğinde dişlerin dışarıdan görünmeyen dil tarafındaki yüzlerinden yapıştırılan teller (lingual retainer) özellikle yetişkinlerde hayat boyu bırakılmaktadır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Elif Gündüz

Etiketler
Diş
Dt. Elif Gündüz
Dt. Elif Gündüz
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube