Diş sağlığında koruyucu hekimlik

Diş sağlığında koruyucu hekimlik

KORUYUCU HEKİMLİK

Günümüzde koruyucu hekimlik uygulamaları çok önem kazanmıştır.İnsanlar maalesef geçirdikleri kötü tecrübeler sebebiyle birşeyler öğrenmekte,bu da onları hem maddi hem manevi  sıkıntılara sokmaktadır.Çok küçük koruyucu önlemlerle yapılması gereken işlemler,daha zorlu ve daha maliyetli bir hale gelmekte  ve keşke önlem alsaydım dedirtmektedir.

Koruyucu işlemler arasında flor uygulaması,fissür örtücüler,ortodonti ve belki de en önemlisi Oral Hijyen Motivasyonudur.            

FLOR UYGULAMASI

Florlama, özel üretilmiş tek kullanımlık kaşıklar ile jel kıvamındaki floru dişlere lokal olarak tatbik etmek suretiyle yüksek konsantrasyondaki florun minenin yapısını güçlendirmesi esasına dayanır. Yaklaşık olarak 3-4 dakika arasında dişe tatbik edilir. 6 aylık periodik kontrollerde flor uygulaması yapılması çürüğe karşı önemli ölçüde koruma sağladığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. Ancak yaşa ve çürük oluşma riskine bağlı olarak değişik sıklıklarda  flor uygulamasına gerek görülebilir.

KİMLERE FLOR  UYGULAMASI YAPILABİLİR?

- Yetişkin veya çocuk farketmeksizin çürüksüz ağızlarda koruyucu olarak
- Dişlerinde hassasiyet problemi olan hastalarda hassasiyeti  gidermeye yardımcı olarak,
- Dişlerinde erezyon görülen kişilerde,
-
 Çürüğe yatkın ağızlarda koruyucu olarak,
- Ağız hijyenini sağlamakta güçlük çeken veya özel bakıma ihtyac duyan rahatsızlığı olan bireylerde

FİSSÜR SEALANT(ÖRTÜCÜ):

Dişin çiğneyici yüzeyinde bulunan girintilere çok çabuk yemek artığı birikir ve bu yüzeyler temizlenmesi zor, fırçanın kolay ulaşamıyacağı bölgelerdir. Bu yüzeyler özellikle büyük azı dişlerin erken yaşta çürümesine neden olurlar. Fissur sealent ile bu girintili yüzeyler, düz temizlenmesi kolay hale getirilerek dişin çürümesi önlenmiş olur.

Çocuğunuzun Dişlerini Çürükten Korumak ; 

İlk dişin sürmesinden itibaren veliler çocuklarını düzenli bir şekilde diş hekimine götürmelidir. Diş hekimleri fırçalama, diş ipi kullanımı ve diğer tedavileri içeren bir program önerir ve çocukların öğrenmelerine yardımcı olur. Evde yapılan bu koruyucu uygulamalar, diş hekimine yapılan düzenli ziyaretler ve dengeli beslenme çocuğunuza hayat boyu sağlıklı alışkanlıklar kazandırmanıza yardımcı olacaktır. 

Fluoridli diş macunlarını kullanmaya çocuğunuz 2 - 3 yaşına gelince başlamalısınız. Bu zamana kadar ebeveynler çocuğun dişlerini su yumuşak kıllı diş fırçasıyla temizlemelidir. 2 - 3 yaş çocuğu diş macunu kullanmaya başladığında, ebeveynler çocuğa eşlik etmeli, yardımcı olmalı ve diş macununu mercimek tanesi kadar kullandığından emin olmalıdır. Çocuk fazla diş macununu tükürmeli asla yutmamalıdır.

Çocuğumun Beslenme Şekli Dişleri İçin de Nasıl Güvenli Olabilir? 
Öncelikle çocuğunuzun beslenme şeklinin dengeli olmasına dikkat etmelisiniz. Dengeli beslenme; meyve, sebze, ekmek, süt ve süt ürünleri, et - balık ve yumurtadan zengin öğünlerden oluşmaktadır. Ara öğünlerde şeker, çikolata ve benzeri yiyeceklerin yenilmemesi çocuğunuzun dişlerinin çürükten korunmasında etkin bir yöntemdir. 

Çocuğunuz düştüğünde; Daimi Bir Diş tamamen Yerinden Çıkarsa;Yapılacak en önemli şey sakin olmaya çalışmaktır. Yerinden çıkan diş ıslak bir ortamda (serum fizyolojik, tükürük, süt) muhafaza edilerek çocukla beraber bir saat içersinde dişhekimine götürülmelidir. 

Eğer düşmenin etkisiyle diş kırılırsa kırık parça muhafaza edilmeli ve hemen diş  hekimine başvurulmaldır. Kırık diş parçası beyaz dolgu materyalleri ile restore edilir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Songül Mirzaoğlu

Dt. Songül MİRZAOĞLU,   Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1992 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Meslek yaşamını özellikle Estetik Diş Hekimliği ve İmplantoloji üzerine yoğunlaştırmış olan Dt. Songül MİRZAOĞLU, çok sayıda ulusal ve uluslararası mesleki eğitim ve başarı sertifikalarına sahiptir. New York'ta Estetik Diş Hekimliği eğitimlerine, Fransa'da ise İmplant eğitimlerine katılmıştır.  İtalya'da University of Studies Guglielmo Marconi ' de Estetik Diş Hekimliği alanında master yapmıştır. Meslek yaşamına gülüş tasarımı, porselen lamina veneer ve estetik diş hekimliği çalışmalarına odaklanarak devam etmektedir. Halen Ümitköy de bulunan kendi kliniğinde hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Çocuklarda diş tedavisi
Dt. Songül Mirzaoğlu
Dt. Songül Mirzaoğlu
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube