Eyvah çocuğumun alt çenesi geride…

Eyvah çocuğumun alt çenesi geride…

Peki bu durum karşısında ne yapılmalı?

Böyle bir durumda çocuğunuzun yaşı çok önemlidir. İskeletsel olarak alt çene gerilikleri, pubertal büyüme atılım dönemi yani halk arasında ergenlik dönemi adını verdiğimiz süreç içerisinde çeşitli ortodontik aygıtlar kullanılarak tedavi edilebilmektedir. Bu dönem kızlarda 11-13 yaş, erkeklerde ise 13-15 yaşlar arasına tekabül eder. Bu süre çerçevesinde tedavi edilmeyen vakalar 18 yaşından sonra ortognatik cerrahi yöntem dediğimiz ameliyat vasıtasıyla tedavi edilebilmektedir.

Özellikle son yıllarda ortodontik tedaviye olan farkındalığın artması sevindirici bir durumdur. Ancak bazen geç kalınmış durumlar ortaya çıkabilmektedir. Ebeveynlerin bu konuda atacağı adım, çocuklarının alt çenesi gerçekten geride mi değil mi bunun teşhis edilmesidir. Bunun için mutlaka bir ortodonti uzmanına muayene olmalısınız.

Türk Ortodonti Derneği çocukların 7 yaşında ortodonti uzmanına muayene olmalarını önermektedir. Bu yaştaki bir çocukta düzeltici bir ortodontik tedavi yapılmaz. Ancak ortodontik bozukluğa neden olabilen parmak emme, dudak ısırma, yanlış yutkunma gibi kötü alışkanlıkların bu yaşta teşhisi ve tedavisi, ilerde oluşabilecek bir ortodontik bozuklukların önlenmesi veya oluşmuş olan bir ortodontik bozukluğun daha da kötüleşmesinin engellenmesi açısından önemlidir.

Yukarıda yazmış olduğum pubertal büyüme atılım yaş aralıkları bireyden bireye farklılık göstermektedir. Kimilerinde bu dönem daha erken başlayıp daha erken biterken, kimilerinde ise geç başlayıp geç bitebilir. Bu nedenle çocuklarında alt çene geriliği olduğunu düşünen ebeveynlerimiz geç kalmamak için en geç 10 yaşında çocuklarını ortodonti uzmanına muayene ettirmelidir.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Sina Yıldırım

Etiketler
Alt çene geriliği
Dr. Dt. Sina Yıldırım
Dr. Dt. Sina Yıldırım
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube